Ruošdamasis istoriniam susitikimui Singapūras išleido 20 mln. dolerių | kl.lt

RUOŠDAMASIS ISTORINIAM SUSITIKIMUI SINGAPŪRAS IŠLEIDO 20 MLN. DOLERIŲ

Į Singapūrą nukreiptas pasaulio dėmesys. Šalyje, kur rengiama daug tarptautinio verslo, politikos forumų, antradienį vyks istoriniu laikomas JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimas.

Ankstesnės Amerikos administracijos ne sykį bandė įtikinti Singapūrą nutraukti ekonominius ryšius su Šiaurės Korėja, ironiška, bet artimi ryšiai su Pchenjanu buvo viena priežasčių, kodėl Singapūras pasirinktas Donaldo Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo vieta.

Kad surengtų tokį susitikimą, Singapūras turės išleisti apie 20 milijonų dolerių, bet šalies premjeras užtikrina – šalis mielai įneša tokį indėlį į tarptautines taikos pastangas.

Pagrindiniai politinės dramos veikėjai – nuo sekmadienio Singapūre. Reporterių paklaustas, kaip jaučiasi, D. Trumpas atsakė – labai gerai. Jo kortežą, kaip pranešama, sudarė apie 30 automobilių, iš oro uosto jie pasuko į viešbutį.

Kim Jong Unas atvyko keliomis valandomis anksčiau, pagyrė šeimininkų pastangas, kurios įeis į istoriją, jeigu susitikimas pavyks. Išvakarėse jis susitiko su Singapūro premjeru.

Mažiausiai 5000 žurnalistų kreipėsi akreditacijų nušviesti istoriniu vadinamą įvykį.

„Retas atvejis, kai Singapūre tiek žurnalistų. 5000 žurnalistų prašė akreditacijų, bet vietą spaudos centre gavo tik 2500. Vietos brangios – tai vienas svarbiausių geopolitinių įvykių per pastaruosius 15 metų, todėl toks dėmesys nestebina“, – sakė „Radio France International“ žurnalistė.

Singapūre rengiama daug tarptautinio verslo, politikos forumų, bet kodėl jis pasirinktas tokiam įvykiui? Viena vertus, D. Trumpas norėjo parodyti – nebūtinai reikia Kinijos, kuri svarbiausia Šiaurės Korėjos prekybos partnerė, kad pasikalbėtum su Pchenjanu. Kita vertus, Singapūras yra ir Kinijos, ir Amerikos partneris.

Pagal prekybos su Šiaurės Korėja apimtis Singapūras 8 vietoje, bet tai viena iš nedaugelio šalių, kur tebedirba Šiaurės Korėjos ambasada ir kur Kimas jaučiasi gerai. Čia veikia Kimų šeimos bankų sąskaitos, ir nėra pavojaus, kad bus persekiojami dėl žmogaus teisių pažeidimų. Bet svarbiausia – šalis pasirinko būti tiltu, kuris gali sujungti.

Išsamiau – Jolantos Paškevičiūtės reportaže.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS