Rusija blokavo JT pastangas ištirti numanomą cheminę ataką Sirijoje | kl.lt

RUSIJA BLOKAVO JT PASTANGAS IŠTIRTI NUMANOMĄ CHEMINĘ ATAKĄ SIRIJOJE

  • 5

Rusija antradienį blokavo JAV parengtą Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, numatančią, kad turi būti sudaryta komisija ištirti numanomą cheminių ginklų naudojimą Sirijoje po įtariamos nuodingųjų dujų atakos sukilėlių kontroliuojamame Dumos mieste netoli Damasko.

Rusija jau 12-ą kartą pasinaudojo veto teise, kad blokuotų Saugumo Tarybos veiksmus, nukreiptus prieš Maskvos sąjungininkę Siriją.

Tuo metu Rusijos parengta alternatyvi rezoliucija nesurinko pakankamai balsų, kad būtų priimta.

Ši priešprieša tarp JAV ir Rusijos Jungtinėse Tautose vyko didėjant tikimybei, kad Vakarų šalys imsis karinių veiksmų prieš Siriją.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) perspėjo, kad kaltininkai turės „sumokėti didelę kainą“ už numanomą nuodingųjų dujų panaudojimą Dumoje. Kaip teigia Sirijos medikai ir gelbėtojai, per praeitą šeštadienį įvykdytą ataką žuvo mažiausiai 40 žmonės.

Prieš balsavimą JAV ambasadorė Nikki Haley (Niki Heili) sakė, kad „ši rezoliucija yra visiškas minimumas, ką Taryba gali nuveikti atsakydama į šią ataką“.

Rusijos ambasadorius Vasilijus Nebenzia savo ruožtu kaltino Jungtines Valstijas „brukant šią rezoliuciją“ kaip pretekstą pateisinti veiksmams prieš Siriją.

Rezoliucijos „autoriai žino, kad jis prieštarauja Rusijos pozicijai ir nebus priimtas. Tačiau jie vis tiek atkakliai laikosi savo“, V. Nebenzia kalbėjo apie apie amerikiečių parengtą dokumentą.

„Naudojame veto, kad apsaugotume tarptautinę teisę, taiką ir saugumą, kad neleistume jums (Jungtinėms Valstijoms) įvelti Saugumo Tarybos į savo avantiūras“, – pridūrė rusų diplomatas.

Dvylika iš 15 Tarybos narių, tarp jų Prancūzija, Didžioji Britanija, Afrikos valstybės, Kazachstanas ir Kuveitas palaikė JAV parengtą dokumentą. Bolivija balsavo prieš jį, o Kinija susilaikė.

JAV, Prancūzija ir Britanija buvo tarp septynių šalių, balsavusių prieš Rusijos pasiūlymą. Anot jų, pagal Maskvos siūlomą scenarijų nebūtų įkurta nepriklausoma komisija, turinti ištirti kaltinimus dėl cheminių ginklų naudojimo.

Kinija palaikė Rusijos rezoliucijos projektą kartu su keturiomis kitomis šalimis, o dar dvi susilaikė.

Kad 15 narių turinti Saugumo Taryba priimtų rezoliucijos projektą, reikėjo devynių balsų. Dokumentas negali būti priimtas, jeigu veto pareiškia kuri nors iš penkių nuolatinių Tarybos narių – Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija arba Jungtinės Valstijos.

Vėliau Rusija pasiūlė trečią rezoliucijos projektą, kuriame reiškiamas palaikymas Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) atliekamam tyrimui, bet nenumatomas mechanizmas kaltininkams nustatyti. Šis dokumentas per balsavimą irgi buvo atmestas, nesurinkus pakankamo palaikančių balsų skaičiaus.

V. Nebenzia ir Sirijos ambasadorius Basharas al Jaafari (Bašaras Džafaris) sakė, kad nors Taryba nesugebėjo pareikšti palaikymo OPCW misijai faktams nustatyti, organizacijos tyrėjai vis tiek vyksta į Siriją, palaikomi Rusijos ir Damasko.

V. Nebenzia sakė, kad dvi OPCW ekspertų grupės atvyks į numanomos cheminės atakos vietą galbūt „jau šią savaitę“.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Hahaha

Ot Mela skleidžia spauda ,aš klausiausi tiesioginė laida JT ,ir JT atsisakė tikrinti ,o Rusiją blokavo jankiu puolimą ir kurstymą 3 pasauliniam karui,jankiams niekada nebegrįžti iš Viduržemio jūros jei nors vieną raketa bus paleista

taigi

Genys gerai galvą atsidaužė.:)

genys

Kaip vatnikai putojasi, iškart matosi, kad žiūrite putino tv, kur apateikiama analogų neturinyi "tikra" informacija :D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS