Rusijoje tarptautinė žiniasklaida turės registruotis „užsienio agentais“ | kl.lt

RUSIJOJE TARPTAUTINĖ ŽINIASKLAIDA TURĖS REGISTRUOTIS „UŽSIENIO AGENTAIS“

  • 2

Rusijos aukštieji parlamento rūmai trečiadienį patvirtino įstatymą, įpareigojantį tarptautines žiniasklaidos įstaigas registruotis šalyje „užsienio agentais“.

Tarptautinei žiniasklaidai taikytinas priemones Rusija pradėjo rengti dėl to, kad Kremliaus finansuojama televizija RT, anksčiau vadinta „Russia Today“, buvo priversta užsiregistruoti Jungtinėse Valstijose dirbančia „užsienio agente“.

Žemieji parlamento rūmai Valstybės Dūma praėjusią savaitę išnagrinėjo šio įstatymo projektą pagreitinta tvarka ir vienbalsiai jam pritarė.

Po registracijos Rusijoje tarptautinės žiniasklaidos priemonės privalės laikytis tam tikrų reikalavimų, kurie šiuo metu taikomi užsienio šalių finansuojamoms nevyriausybinėms organizacijoms. Atitinkamas įstatymas dėl NVO registravimo „užsienio agentais“ Rusijoje buvo priimtas 2012 metais.

Panašų įstatymą pritaikius Rusijoje veikiančioms ir finansavimą iš užsienio gaunančioms NVO, nemažai jų turėjo užsidaryti.

Kitos skundėsi, kad vyriausybinės institucijos atsisako bendradarbiauti su „užsienio agento“ etikete pažymėtomis organizacijomis, nes daugeliui rusų ši etiketė asocijuojasi su Šaltojo karo šnipinėjimų ir išdavysčių era.

Naujasis įstatymas reikalauja, kad JAV ir kitos užsienio žiniasklaidos priemonės naudotų šią etiketę visuose dokumentuose, o jų finansai ir personalas būtų griežtai kontroliuojami.

Rusijos Federacijos taryba įstatymą patvirtino rytiniame posėdyje, pranešė naujienų agentūra TASS. Įstatymas įsigalios, kai jį pasirašys prezidentas Vladimiras Putinas.

Kremliaus žmogaus teisių taryba rekomendavo Federacijos tarybai nepatvirtinti siūlomo įstatymo projekto dėl nepakankamai išbaigto jo teksto ir perspėjo, kad jį bus sudėtinga taikyti protingai.

„Rusijos Federacijos teisingumo ministerija gali pasirinktinai pažymėti „užsienio agento“ etikete bet kokią užsienio žiniasklaidos priemonę“, – sakoma pirmadienį paskelbtame Žmogaus teisių tarybos pareiškime.

Rusijos teisingumo ministerija praėjusią savaitę pranešė informavusi JAV finansuojamą „Amerikos balsą“ ir „Laisvosios Europos radiją/Laisvės radiją“, kad jie gali būti teisiškai įpareigoti užsiregistruoti „užsienio agentais“.

Kremliaus finansuojama ir jos ruporu laikoma televizija RT praėjusią savaitę pranešė, kad iki JAV Teisingumo departamento nustatyto termino pabaigos užsiregistravo kaip Jungtinėse Valstijose dirbantis „užsienio agentas“.

Vašingtonas laiko televiziją RT Maskvos propagandos ruporu ir rugsėjį paprašė jos užsiregistruoti pagal Užsienio agentų registracijos aktą. Šis aktas yra skirtas užsienio šalių politiniams interesams atstovaujantiems teisininkams ir lobistams.

Maskvoje įsikūręs transliuotojas yra minimas tyrimuose dėl numanomo Rusijos kišimosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mykolas

Ne Rusija pradėjo šią idiotiška informacinių agentūrų spaudimo kampaniją. Tai padarė "demokratiškiausia" šalis pasaulyje, pasielgdama lyg dvi rusiškos žiniasklaidos kompanijos dirbančios JAV (su savo menku biudžetu) galėtų sugriauti JAV "demokratiją . Tai kas tai per sistema, kuria gali sugriauti dvi menkos žiniasklaidos agentūros? Tiesiog gėda dėl JAV, kuri elgiasi kaip SSRS savo gūdžiausiais egzistavimo laikais

Realybė

Loja tik "šunauja". Nes taip vadinama demokratinė Europa tylėjo kai JAV spaudė laisvą spaudą registruotis užsienio agentais. Kai tik Rusija priėmė analogišką įstatymą "šunauja" puola rusus. Tad iškreipta ir nuolat pievartaujama liberali demokratija Europoje ir JAV, ją nuolat JAV verčia prisitaikyti prie JAV kongreso interesų.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS