Rusijos atsakas: per dvi savaites perduos Sirijai raketų sistemų S-300 | kl.lt

RUSIJOS ATSAKAS: PER DVI SAVAITES PERDUOS SIRIJAI RAKETŲ SISTEMŲ S-300

  • 9

Rusija per artimiausias dvi savaites perduos Sirijai oro erdvės gynybos sistemą S-300, pirmadienį pareiškė rusų gynybos ministras Sergejus Šoigu.

Šis sprendimas buvo priimtas po praeitą savaitę įvykusio incidento, kai Sirijos oro erdvės gynybos raketos numušė vieną Rusijos karinį lėktuvą.

„Sirijos ginkluotosioms pajėgoms per dvi savaites bus perduotas šiuolaikinis zenitinių raketų kompleksas S-300. Jis pajėgus perimti oro puolimo priemones didesniu nei 250 km atstumu ir smogti iš karto keliems taikiniams“, – pažymėjo S. Šoigu.

Ministras nurodė, kad šis nurodymas buvo gautas iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino po 15 rusų karių gyvybių nusinešusio incidento, dėl kurio Maskva apkaltino Izraelio oro pajėgas.

„Pabrėžiu, kad 2013 metais Izraelio prašymu atidėjome komplekso S-300 pristatymą į Siriją, nors jis buvo paruoštas išsiuntimui, o Sirijos kariai įvykdė tinkamą pasirengimą. Dabar padėtis pakito – ir ne mūsų kalte“, – nurodė ministras.

Pasak jo, ši sistema turėtų reikšmingai sustiprinti Sirijos oro erdvės gynybos potencialą.

Be to, S. Šoigu pareiškė, kad Rusija pradės slopinti radarų ir palydovinės navigacijos signalus Viduržemio jūros rajone prie Sirijos, kur skraido bombardavimo misijas šioje šalyje vykdantys lėktuvai.

„Viduržemio jūros akvatorijos šalia Sirijos bus vykdomas kovinės aviacijos, atakuojančios objektus Sirijos teritorijoje, palydovinės navigacijos, borto radiolokacijos sistemų ir ryšio sistemų radioelektroninis slopinimas“, – pabrėžė ministras.

Rusijos Valstybės Dūmos gynybos komiteto pirmininko pavaduotojas Jurijus Švytkinas vėliau sakė naujienų agentūrai „Interfax“, kad naudojant šias radioelektroninio slopinimo priemones kitų šalių orlaiviai, dalyvaujantys antskrydžiuose Sirijoje, „apaks“ ir nebegalės vykdyti tikslių smūgių.

Jis pridūrė, kad Rusijos radioelektroninio slopinimo sistemos taip pat galės trikdyti antžeminių ir jūrinių pajėgų operacijas.

Kremlius: Putinas pranešė telefonu 

V. Putinas pirmadienį pirmą kartą po praėjusios savaitės incidento, kai Sirijoje buvo numuštas rusų lėktuvas, kalbėjosi su šios šalies prezidentu Basharu al Assadu (Bašaru Asadu) ir informavo jį apie Maskvos planą perduoti sirų armijai naujų oro gynybos raketų sistemų S-300.

Per pokalbį telefonu, kurį inicijavo B. al Assadas, V. Putinas kalbėjo apie „papildomas priemones siekiant užtikrinti rusų karių Sirijoje saugumą ir sustiprinti šios šalies oro gynybos sistemą, įskaitant modernių sistemų S-300 perdavimą“, – sakoma Kremliaus pareiškime.

Kremlius: rusų lėktuvo numušimas pakenks santykiams su Izraeliu

Sirijoje praėjusią savaitę įvykęs incidentas pakenks Rusijos ir Izraelio santykiams, pirmadienį pareiškė Kremlius, kuris izraeliečių pilotus apkaltino veikus sąmoningai.

„Kaip rodo mūsų karinių ekspertų informacija, šios tragedijos priežastis buvo tyčiniai izraeliečių pilotų veiksmai ir tai, be abejo, negali nekenkti mūsų santykiams“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Maskva teigia, kad Izraelio lėktuvai F-16, kurie rugsėjo 17 dieną smogė Latakijai Vakarų Sirijoje, vėliau tūpusiu rusų žvalgymo lėktuvu „Il-20“ pasinaudojo „kaip priedanga“, todėl į „Il-20“ pataikė Sirijos oro gynybos raketa.

„Svarbiausia, kad tai verčia Rusiją imtis papildomų veiksmingų priemonių dėl mūsų kariškių Sirijoje saugumo užtikrinimo“, – sakė D. Peskovas ir pridūrė: „Štai, tiesą sakant, pagal šią liniją ir buvo priimtas sprendimas, kurį šiandien paskelbė gynybos ministras Šoigu.“

Tuo pačiu Kremliaus atstovas pažymėjo, kad iki minimo lėktuvo numušimo ir 15 juo skridusių rusų kariškių žūties būtent su Izraeliu rusai pradėjo operatyvinį koordinavimą.

„Žinote, kad Rusijos Federacijos santykiai su Izraeliu gana pažengę ir (kad) Izraelis yra pirmoji šalis regione, su kuria rusų kariškiai (prezidento Vladimiro) Putino ir (Izraelio premjero Benjamino) Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) sprendimu pradėjo operatyvinį koordinavimą. Ir visa tai veikė iki tragedijos“, – sakė D. Peskovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Jonas

BLOGIO IMPERIJA.

Anonimas

ir ka pagazdins izraeli?Dejo jis ant tos net analogov.Pas izraeli tehnologijos aukstam lygi o pas rusija tai kaip jaunu tehniku burelio.Pagyvensim pamatysim

Zelemunčikas

Man labai patiko Izraelio aso manevras nuo rusiškos raketos pasislėpti už rusiško lektuvo.Šaunu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS