Rusijos (ne)šnipė Marija: į Baltuosius rūmus – per tarnybinį įėjimą | kl.lt

RUSIJOS (NE)ŠNIPĖ MARIJA: Į BALTUOSIUS RŪMUS – PER TARNYBINĮ ĮĖJIMĄ

  • 7

JAV sulaikyta rusė Marija Butina pripažino buvusi Kremliaus agentė. Megzdama pažintis su įtakingais amerikiečiais, 30-metė išvaizdi mergina padėjo Maskvai pralaužti diplomatinę blokadą.

Sutiko bendradarbiauti

Federaliniame teisme Vašingtone M.Butina iš esmės sutiko su kaltintojais, kad ji bandė sukurti kontaktų Nacionalinėje šaulių asociacijoje tinklą. Teigiama, kad ši asociacija turi didelę įtaką Šiaurės Amerikos žemyno politikams.

M.Butina sakė pasiruošusi suteikti duomenis apie JAV pilietį, su kuriuo ji susimokė siekdama sukurti ryšių vietos politiniuose sluoksniuose tinklą, ir apie Rusijos valdininką, kuris, merginos žodžiais, jai vadovavo.

M.Butina esą ketino perduoti į Rusiją žvalgybinių duomenų apie JAV politiką. "Ar suprantate, kad pripažindama kaltę jūs galite būti deportuota vos atliksite bausmę?" – į ketvirtadienį teismo salėje nuskambėjusį teisėjos klausimą rusė atsakė teigiamai.

Rusijos pilietei gresia penkerių metų laisvės atėmimo bausmė ir ketvirčio milijono dolerių bauda. Tačiau kaltės pripažinimas yra svarbi lengvinanti aplinkybė, dėl kurio kalėjimo bausmė gali būti sutrumpinta iki kelių mėnesių.

Spaudos teigimu, M.Butina sutiko bendradarbiauti su federaliniais prokurorais ir, jei reikės, duoti parodymus prisiekusiųjų žiuri.

Kitas teismo posėdis bus 2019-ųjų vasarį.

Meilė ir politika

Barnaule gimusi M.Butina į JAV išvyko mokytis. 2018 m. pavasarį ji baigė tarptautinių santykių mokslų magistro studijas vienoje prestižiškiausių Vašingtono aukštųjų mokyklų – Amerikos universitete. Netrukus, liepą, ji buvo suimta Vašingtone ir apkaltinta buvus neregistruota Rusijos agente. Šis kaltinimas Jungtinėse Valstijose dažnai pateikiamas užsienio šnipams.

Įtariama, kad neįvardytas valdininkas – buvęs Rusijos senatorius, kurį Ispanijos pareigūnai įtaria ryšiais su vadinamąja Tagankos nusikaltėlių grupuote, Aleksandras Toršinas, kurio padėjėja keletą metų ir dirbo M.Butina.

Vėliau A.Toršinas buvo Centrinio banko pirmininko pavaduotojas, o neseniai išėjo į pensiją. Įdomus sutapimas: pastarąjį sprendimą A.Toršinas priėmė kone vienu metu, kai pasirodė informacija, kad jo protežė pasirengusi duoti parodymus JAV teismui.

Prokurorų teigimu, 2015 m. kovą M.Butina pradėjo įgyvendinti savo planą, kurį esą pati pasiūlė. Teigdama, kad oficialūs ryšiai su politikais ne visada yra efektyvūs, ji siūlė kurti neoficialius komunikacijos kanalus. Pirmiausia, esą, verta megzti ryšius su Respublikonų partija. M.Butina pasisiūlė būti žmogumi, mezgančiu tokius ryšius.

Rusė dirbavosi kartu su savo amerikiečiu širdies draugu vaikinu Paulu Ericksonu – respublikonų politinių kampanijų darbuotoju, turėjusiu svarbių ryšių su šaulių organizacija.

M.Butina prisipažino, kad minėtą projektą ji parašė rusų kalba, vėliau išvertė ir pateikė P.Ericksonui prašydama jo patarimo. Bičiulis esą padėjo sudaryti įtakingų respublikonų, su kuriais verta susipažinti, sąrašą.

Vėliau M.Butina nusiuntė projektą A.Toršinui ir paprašė 125 tūkst. dolerių, kad galėtų dalyvauti įvairiose konferencijose ir organizuoti susitikimus su reikalingais žmonėmis. A.Toršinas esą garantavo merginai, kad jos pasiūlymas bus palaikytas "bent jau iš dalies". Iš bylos medžiagos aišku, kad A.Toršino kelionės į JAV buvo traktuojamos kaip jo privati iniciatyva.

Lemtingas klausimas

2015 m. balandį M.Butina nuvyko į šiaulių asociacijos konferenciją ir ten pasakojo apie savo veiklą populiarinant šaunamuosius ginklus Rusijoje. Svarbius asociacijos atstovus ji pakvietė į Maskvą. Pastaroji kelionė įvyko baigiantis 2015-iesiems: A.Toršinas tarpininkavo rengiant Amerikos šaulių ir aukštų Rusijos politikų susitikimus.

Pasinaudojusi užmegztais ryšiais, M.Butina įgijo prieigą prie respublikonų hierarchijos viršūnėlės. Ji į save dėmesį atkreipė 2015 m. liepą, kai per vieną kampanijos mitingą Las Vegase buvo parinkta užduoti tuomečiam kandidatui Donaldui Trumpui klausimą apie apie jo planus dėl Vašingtono ryšių su Rusija.

"Manau, su Putinu sutarčiau labai gerai... Nemanau, kad reikėtų sankcijų", – tąsyk pareiškė D.Trumpas. Tai buvo bene pirmasis viešas jo pareiškimas šiuo klausimu per rinkimų kampaniją.

Svarbių vizitų rengėja

2016 m. pradžioje P.Ericksonas palaikė ryšius su svarbiu D.Trumpo kampanijos pareigūnu Ricku Dearbornu ir siūlėsi padėti prieš rinkimus suorganizuoti kandidato susitikimą su V.Putinu – ko gero, per A.Toršiną.

Per pastarąjį mėnesį Rusija išsiuntė daugiau diplomatinių notų, ginančių kaltinamąją, nei dėl kokio kito Rusijos piliečio.

2016-ųjų gegužės pradžioje A.Toršinas ir D.Trumpo sūnus Donaldas Jaunesnysis dalyvavo oficialiuose pietuose per šaulių metinį suvažiavimą Luisvilio mieste Kentukio valstijoje. Tačiau nežinoma, ar tąsyk jiedu kalbėjosi.

Pernai M.Butina padėjo A.Toršinui organizuojant Rusijos delegacijos kelionę į JAV, į Nacionalinių maldos pusryčių renginį. Kaltintojų teigimu, A.Toršinas nurodė merginai, ką įtraukti į delegaciją, ir ji vykdė buvusio viršininko instrukcijas.

Vėliau sąrašas buvo nusiųstas P.Ericksonui, o M.Butina pabrėžė, kad atvažiuojantys rusai kurs "neoficialios komunikacijos kanalus". Amerikietis sąrašą persiuntė kitam neįvardijamam asmeniui, o e.laiške pabrėžė, kad "reakcija į delegacijos atvykimą bus perduota tiesiogiai Rusijos prezidentui ir užsienio reikalų ministrui".

Be to, kad organizavo įvairius susitikimus, M.Butina pasakojo A.Toršinui apie JAV politinį landšaftą prieš 2016-ųjų prezidento rinkimus. Bylos dokumentai leidžia spėti, kad daugiausia iniciatyvos rodė pati mergina. Beje, ji nuogąstavo, kad po rinkimų JAV, bus pamiršta ir apie ją, ir apie A.Toršiną.

Ryšiai su FSB

JAV žiniasklaidos teigimu, Federalinis tyrimų biuras (FTB) sekti M.Butiną pradėjo 2016 m. Pareigūnai keletą kartą apieškojo jos namus, patikrino kompiuterių ir mobiliojo telefono duomenis.

FTB pareigūnai aptiko požymių, kad M.Butina susitikinėjo su oficialiais asmenimis, kurie veikiausiai buvo Rusijos šnipai. Ji esą turėjo kontaktinių asmenų, dirbusių Rusijos federalinėje saugumo tarnyboje, sąrašą.

FTB agentai keletą savaičių stebėjo M.Butiną susitinkant su neįvardijamu Rusijos diplomatu, kuris šių metų kovą paliko JAV. FTB įtaria, kad diplomatas buvo Rusijos žvalgybos darbuotojas.

Gausūs užtarėjai

Žiniasklaida cituoja M.Butinos tėvą, esą jo dukra neprisiims atsakomybės už nusikaltimus, kurių ji nepadarė. "Nieko naujo. Visi šios bylos faktai buvo žinomi seniai. Marija nenori prisiimti nusikaltimų, kurių nedarė", – sakė Valerijus Butinas.

Oficialioji Maskva M.Butinai mestus kaltinimus vadina pramanu. Prieš prisipažinimą Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė palaikysianti bet kokį M.Butinos sprendimą, kurį ji priims siekdama laisvės.

Ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad tėvynainės procesas neturi nieko bendra su teisingumu ir yra politinio spaudimo priemonė. Ekscentriškais pareiškimais pagarsėjusi valdininkė pabrėžė, esą M.Butina yra psichologinių eksperimentų auka.

Rusijos ambasada JAV prieš keletą dienų pranešė prašiusi kalėjimo, kur laikoma M.Butina, administracijos pagerinti rusės laikymo sąlygas. Esą 22 valandas per parą trunkanti izoliacija – į gryną orą ji išvedama dviem valandoms – neigiamai atsiliepia jos sveikatai.

Valstybės Dūmos užsienio reikalų komiteto vadovas Leonidas Sluckis pareiškė esąs įsitikinęs, kad M.Butina palūžo dėl jai daryto spaudimo. "Akivaizdu, kad M.Butina pripažino kaltę jai darant spaudimą – nors ji pati ir neigia, kad laikymas vienutėje paveikė jos sprendimą. Ją palaužė", – žurnalistams sakė L.Sluckis.

Pasak įstatymų leidėjo, "tokiomis aplinkybėmis palūžti gali bet kas, net tvirtas vyras, o (šiuo atveju) kalbama apie jauną trapią moterį, kuri visą šį laiką buvo laikoma nepakeliamomis sąlygomis".

"Išgirtasis amerikietiškasis teisingumas Butinos byloje – tai šiuolaikinės politinės inkvizicijos pavyzdys, – epitetų negailėjo politikas. – Jis sakė esąs įsitikinęs, kad visi M.Butinai pateikti kaltinimai yra laužti iš piršto ir kad šis procesas aiškiai politizuotas.

"Pradedant tuo, kad ją sulaikė Rusijos ir JAV prezidentų susitikimo Helsinkyje išvakarėse, ir vargu, ar tai buvo sutapimas, – sakė L.Sluckis. – Bet kokiu atveju, manau, kad ir kokios būtų susitarimo su tyrėjais sąlygos, kad ir kokį nuosprendį jai paskelbtų (JAV), Rusija vis tiek privalo siekti sugrąžinti Mariją į tėvynę."

Aukščiausio lygio užnugaris

Apie M.Butinos svarbą Rusijoje byloja ir tas faktas, kad ją viešai užstojo prezidentas V.Putinas. "Ši nelaiminga mergina sėdi, mūsų M.Butina, jai gresia 15 metų nelaisvės, bet už ką? Kai išgirdau, kas vyksta su ja..." – antradienį viename renginių pareiškė V.Putinas.

"Čia viešas renginys, bet neturiu ko slėpti: paklausiau visų mūsų tarnybų vadovų, kas ji tokia. Niekas apie ją nieko negirdėjęs – Federacijos Taryboje ji dirbo pas kažką iš pavaduotojų, ir tiek. Jai už tai gali būti skirta 15 metų, kas tai?" – retoriškai paklausė Rusijos prezidentas.

JAV kalėjime M.Butiną nuolat lanko Rusijos diplomatai, per pastarąjį mėnesį Rusija išsiuntė daugiau diplomatinių notų, ginančių kaltinamąją, nei dėl kokio kito Rusijos piliečio. Ypatingas jų dėmesys, anot kaltintojų, yra dar vienas jos kaltės įrodymas.

GALERIJA

  • Rusijos <span style=color:red;>(ne)</span>šnipė Marija: į Baltuosius rūmus – per tarnybinį įėjimą
  • Rusijos <span style=color:red;>(ne)</span>šnipė Marija: į Baltuosius rūmus – per tarnybinį įėjimą
  • Rusijos <span style=color:red;>(ne)</span>šnipė Marija: į Baltuosius rūmus – per tarnybinį įėjimą
  • Rusijos <span style=color:red;>(ne)</span>šnipė Marija: į Baltuosius rūmus – per tarnybinį įėjimą
  • Rusijos <span style=color:red;>(ne)</span>šnipė Marija: į Baltuosius rūmus – per tarnybinį įėjimą
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

...

Eilinė Trojos kumelė mauro vietoje.

To Tam

Kas tu toks per tovaryscius? Is kokios palatos rasai, shudvabali vatiniau?

Rusų

Kalboje nėra kur žodžio butin...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS