JAV pasitraukė iš JT Žmogaus teisių tarybos | kl.lt

JAV PASITRAUKĖ IŠ JT ŽMOGAUS TEISIŲ TARYBOS

  • 0

JAV traukiasi iš Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos, antradienį vakare pareiškė šalies ambasadorė JT Nikki Haley (Niki Heili).

„JAV oficialiai traukiasi iš JT Žmogaus teisių tarybos. Tačiau noriu paaiškinti, kad šis žingsnis nereiškia atsitraukimo nuo įsipareigojimų žmogaus teisių srityje“, – per spaudos konferenciją Valstybės departamente žurnalistams sakė diplomatė.

„Žengiame šį žingsnį, nes mūsų įsipareigojimai (žmogaus teisėms) neleidžia mums likti dalimi veidmainiškos ir savanaudiškos organizacijos, kuri tyčiojasi iš žmogaus teisių“, – sakė ji.

Ji pareiškė, jog prieš metus buvo pasakiusi, kad JAV Taryboje liktų tik tokiu atveju, jei „būtų padaryta esminių reformų“, tačiau dabar esą aišku, kad į tuos jos raginimus atsižvelgta nebuvo ir JAV „nepastebėjo jokio progreso“.

Pasak jos, šis sprendimas buvo priimtas ne lengvabūdiškai.

„Kai prieš 17 mėnesių pasikeitė (JAV) administracija, mums buvo gerai žinomi didžiuliai Žmogaus teisių tarybos trūkumai. Galėjome nedelsdami išeiti. Bet to nepadarėme. Užuot taip pasielgę, geranoriškai stengėmės išspręsti problemas“, – pabrėžė N. Haley.

JAV ambasadorė prie JT pareiškė, kad ši organizacija yra „žmogaus teisių pažeidėjų gynėja bei politinio šališkumo kloaka“, todlė jos šalis negali ja pasitikėti.

„Jei JT Žmogaus teisių taryba ruošiasi pulti šalis, palaikančias žmogaus teises, ir gina valstybes, piktnaudžiaujančias žmogaus teisėmis, tai Amerika neturi demonstruoti jokio pasitikėjimo ja“, – teigė diplomatė.

N. Haley taip pat pasmerkė tokių teisių pažeidimais kaltinamų šalių kaip Kinija, Kuba ir Venesuela narystę organizacijoje.

„Kai vadinamoji Žmogaus teisių taryba negali prisiversti kovoti su masiniais pažeidimais Venesueloje ir Irane bei sveikina Kongo Demokratinę Respubliką kaip naują savo narę, Taryba nustoja būti verta savo pavadinimo“, – sakė ji.

Be to, pasak JAV ambasadorės JT, Taryboje pastebimas „chroniškas šališkumas prieš Izraelį“.

N. Haley pabrėžė, kad JAV ir toliau palaikys žmogaus teises bei gali grįžti į organizaciją, jei ji bus tinkamai reformuota.

JAV „kasdien naudojo Amerikos balsą žmogaus teisėms JT ginti“ ir tęs šią veiklą, pridūrė ji.

Apie pasitraukimą iš JT Žmogaus teisių tarybos N. Haley pranešė drauge su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (Maiku Pompėjumi).

Išvakarėse naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Vašingtono sprendimo pasitraukti iš Žmogaus teisių tarybos buvo laukiama. JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas) 2006 metais, kai Taryba buvo steigiama, o pats J. Boltonas buvo JAV ambasadorius JT, reiškė nepritarimą Tarybos steigimui.

Gegužę per JT Žmogaus teisių tarybos sesiją Ženevoje buvo priimta rezoliucija, raginanti surengti tarptautinį tyrimą dėl Izraelio kariuomenės veiksmų prieš kovo 30-ąją prasidėjusių masinių protestų Gazos Ruože dalyvius. Izraelio atstovas šią rezoliuciją pavadino politiškai motyvuota. JAV balsavo prieš ją.

ES apgailestauja

Didžioji Britanija, Europos Sąjunga ir Jungtinės Tautos antradienį pareiškė apgailestaujančios dėl JAV sprendimo pasitraukti iš JT Žmogaus teisių tarybos, bet Izraelis tokį Vašingtono žingsnį sveikina.

„JAV sprendimas pasitraukti iš JT Žmogaus teisių tarybos kelia apgailestavimą. Mes neslepiame, kad Didžioji Britanija norėtų Žmogaus teisių tarybos reformos, bet esame pasiryžę stiprinti Tarybą iš vidaus“, – sakoma JK Užsienio reikalų ministerijos sekretoriaus Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) pranešime.

Anot jo, „Britanijos parama Žmogaus teisių tarybai išlieka nepalaužiama“.

Europos išorės veiksmų tarnybos atstovės Majos Kocijančič atstovės pareiškime pabrėžiama, kad ES „ir toliau visame pasaulyje gins žmogaus teises ir pagrindines laisves, kad ir kas atsitiktų“, taip pat ir bendradarbiaujant su JAV.

Be to, jos pareiškime sakoma, kad Vašingtono sprendimas gali „pakirsti gynėjo ir čempiono demokratijos srityje vaidmenį, kurį pasaulyje atlieka JAV“.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) taip pat pareiškė nusivylęs JAV sprendimu ir pridūrė, jog „tikrai norėtų“, kad Vašingtonas pasiliktų Žmogaus teisių taryboje.

„JT žmogaus teisių struktūra atlieka labai svarbų vaidmenį skatinant ir ginant žmogaus teises visame pasaulyje“, – sakoma jo biuro išplatintame pareiškime.

Tuo tarpu Izraelis, kurio veiksmus Gazos Ruože ir Palestinos atžvilgiu JT Žmogaus teisių taryba dažnai kritikavo, sveikino JAV pasitraukimą iš organizacijos.

„Izraelis reiškia dėkingumą prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), valstybės sekretoriui Mike'ui Pompeo (Maikui Pompėjui) ir nuolatinei atstovei (JT) Nikki Haley (Niki Heili) už drąsų sprendimą, priimtą dėl veidmainystės ir melu vadinamojoje JT Žmogaus teisių taryboje“, – pareiškime nurodė Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

Rusijos kritika

Rusija trečiadienį pareiškė esanti nustebusi dėl Jungtinių Valstijų sprendimo pasitraukti iš Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos ir apkaltino Vašingtoną „cinizmu“ bei „nesiskaitymu“ su šia pasauline institucija.

„JAV dar kartą sudavė stiprų smūgį savo žmogaus teisių padėties reputacijai, pademonstruodama, kad ji nesiskaito su JT ir šios organizacijos institucijomis“, - per spaudos konferenciją Maskvoje sakė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Ji kaltino JAV „atkakliai atsisakant pripažinti rimtas žmogaus teisių problemas savo šalyje, tačiau bandant performuoti Tarybą taip, kad ji atitiktų jų interesus“.

URM atstovė taip pat kritikavo JAV „primetant specifinį amerikietišką supratimą apie žmogaus teises kitoms šalims“.

Pasak M. Zacharovas, toks Vašingtono žingsnis Maskvai buvo „netikėtas“, nors Vašingtonas praėjusį spalį jau sukūrė precedentą, pasitraukusi iš UNESCO - Paryžiuje įsikūrusios JT Švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos.

„JT Žmogaus tiesių taryba sėkmingai dirbo be JAV praeityje, ir tikimės, kad ji taip dirbs ir toliau“, - pareiškė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS