JAV ir Europa išprašo Rusijos diplomatus dėl išpuolio prieš buvusį šnipą | kl.lt

JAV IR EUROPA IŠPRAŠO RUSIJOS DIPLOMATUS DĖL IŠPUOLIO PRIEŠ BUVUSĮ ŠNIPĄ

  • 5

Jungtinės Amerikos Valstijos ir jų sąjungininkės Europoje pirmadienį išsiuntė iš savo šalių dešimtis rusų diplomatų; ir tai daroma koordinuotais veiksmais prieš Maskvą, kaltinamą šnipo apnuodijimu Anglijoje.

JAV ir Kanada

Jungtinės Valstijos išvarė 60 įtariamų rusų „šnipų“, tarnaujančių įvairiose šalies vietose ir Rusijos misijoje Jungtinėse Tautose. Taip pat uždarytas Rusijos konsulatas Siatle dėl įtariamo šnipinėjimo gretimoje Kitsapo povandeninių laivų bazėje bei „Boeing“ įmonėje.

Atkirtis Maskvai daromas „atsakant į Rusijos karinio cheminio ginklo panaudojimą Jungtinėje Karalystėje“, sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Sanders (Sara Sanders).

Kanada išsiuntė keturis diplomatus, pavadindama nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimą „niekingu, baisiu ir neapdairiu veiksmu“.

Europos Sąjunga

Koordinuotu atsaku į buvusio rusų šnipo apnuodijimą Anglijos mieste Solsberyje diplomatus iš savo šalių išsiunčia 16 ES valstybių.

„Tiesiogiai laikantis praėjusią savaitę priimto Europos Vadovų Tarybos sprendimo reaguoti į Rusiją koordinuotai, šiandien jau 14 ES narių nusprendė išsiųsti Rusijos diplomatus“, – sakė pirmadienį Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas per spaudos konferenciją Varnoje, Bulgarijoje.

„Papildomos priemonės, daugiau išsiuntimų, neatmestina artimiausiomis dienomis ir savaitėmis“, – pridūrė jis.

Didžioji Britanija išvarė iš šalies 23 rusų diplomatus, o Maskva atsakė taip pat 23 britų diplomatų išsiuntimu.

Kitos ES šalys rusų diplomatų išsiuntė įvairiai: Kroatija – vieną, Čekija – tris, Danija – du, Prancūzija – keturis, Suomija – vieną, Vokietija – keturis, Italija – du, Estija – vieną, Latvija – vieną, Lietuva – tris, Nyderlandai – du, Lenkija – keturis, Rumunija – vieną, Ispanija – du, Švedija – vieną.

Šie veiksmai atliekami po Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresa May (Terezos Mei) kalbos Europos Sąjungos vadovų susitikime Briuselyje, kur ji paragino paremti Britanijos vertinimą, kai dėl nuodijimo apkaltinta Rusija.

28 ES šalys paskelbė pareiškimą, kad jos sutinka su vertinimu, jog labai tikėtina, kad Rusija yra atsakinga dėl Sergejaus Skripalio ir jo dukters Julijos  apnuodijimo kovo 4 dieną, bei atšaukė ES ambasadorių iš Maskvos.

Už ES ribų

Albanija išsiuntė du rusų diplomatus.

Ukraina išsiuntė iš šalies 13 rusų diplomatų. Prezidentas Petro Porošenka ragino imtis dar daugiau veiksmų.

„Kitas veiksmas – būtina didinti kainą, kurią Maskva privalo sumokėti už savo tarptautinius nusikaltimus; tai turi būti asmeninės, finansinės ir ekonominės sankcijos“, – sakė P. Porošenka.

„Reaguodama į cinišką cheminę ataką Solsberyje Ukraina, solidarizuodamasi su mūsų britų partneriais ir transatlantiniais sąjungininkais ir koordinuodama veiksmus su ES šalimis, nusprendė išsiųsti 13 Rusijos diplomatų iš tų nedaugelio, kurių dar liko (Kijeve)“, – socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje parašė P. Porošenka.

D.Trumpas nurodė uždaryti konsulatą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) taip pat nurodė uždaryti Rusijos konsulatą Siatle, kuris, pasak pareigūnų, buvo patogus žvalgybai dėl netoliese esančios povandeninių laivų bazės Kitsape.

Vienas aukšto rango administracijos pareigūnas nurodė, kad JAV tebedirba daugiau nei 40 žinomų Rusijos žvalgybos darbuotojų, tačiau pastarasis žingsnis turės didelės įtakos Maskvos informacijos „rinkimo pajėgumams“.

66-erių S. Skripalis, buvęs rusų pareigūnas, perdavęs paslapčių Britanijai ir apsigyvenęs joje po apsikeitimo šnipais tarp Maskvos ir Vašingtono, tebėra komos būsenos – kaip ir jo duktė, 33 metų Julija; jiedu kovo 4-ąją buvo rasti be sąmonės ant suolo Solsberio mieste.

Žinutė yra ta, kad „atakavę mūsų draugus jūs sulauksite pasekmių“, sakė kitas aukšto rango pareigūnas.

Estija išsiunčia karinį atašė

Estijoje nuspręsta iš šalies išsiųsti Rusijos karinį atašė dėl to, kad Rusijos veiksmai nesuderinami su Vienos konvencijos principais, sakė per spaudos konferenciją užsienio reikalų ministras Svenas Mikseris, dar pridūręs, kad šis sprendimas suderintas su ministru pirmininku Juri Ratas'u (Jūriu Ratu).

„Žinoma, mes nuolat palaikome ryšį su ministru pirmininku. Kalbėjausi su Juri Ratas'u telefonu ketvirtadienį, penktadienį, kai jis buvo Briuselyje; asmeniškai susitikome vakar, taip pat ir šiai temai aptarti; mes koordinuojame visus žingsnius“, – kalbėjo S.Mikseris.

Atsakydama į ataką nervus paralyžiuojančia medžiaga Solsberyje, Estija išsiunčia iš šalies Rusijos karinį atašė Olegą Afanasjevą. Jis su šeima turi išvykti per septynias dienas.

„Estijos atsakas yra sudėtinė kovo 23 dieną sukoordinuoto ES šalių vadovų atsako dalis; atsakoma į Rusijos veiksmus ir jos nenorą visiškai ir atvirai bendradarbiauti su Didžiąja Britanija tiriant cheminę ataką Solsberyje ir patraukiant atsakomybei kaltuosius“, – nurodė S. Mikseris.

„Mes kaip ir anksčiau kviečiame Rusiją bendradarbiauti su Didžiąja Britanija ir tarptautine bendruomene, kad būtų nustatyta, kas stovi už šio nusikaltimo ir kas už jį atsakingas“, – pabrėžė S. Mikseris.''

Atsakas bus adekvatus

Rusijos atsakas į jos diplomatų išsiuntimą iš Jungtinių Valstijų ir virtinės Europos šalių bus atitinkamas ir adekvatus, pareiškė Rusijos parlamento aukštųjų rūmų Tarptautinių reikalų komiteto pirmininko pirmasis pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

„Manau, kad mūsų atsakas bus atitinkamas, greičiausiai adekvatus“, – pirmadienį sakė V. Džabarovas naujienų agentūrai „Interfax“, komentuodamas Rusijos diplomatų išsiuntimą iš JAV, Prancūzijos, Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos ir kitų šalių.

Paklaustas, ar atsakydamas Rusija turėtų išsiųsti tokį patį skaičių diplomatų, jis atsakė: „Manau, kad turėtų“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pažadėjo atkeršyti už savo diplomatų išsiuntimą iš JAV ir Kanados bei dar 14 ES valstybių ir Ukrainos dėl buvusio šnipo apnuodijimo Anglijoje.

„Mes reiškiame ryžtingą protestą dėl virtinės ES ir NATO šalių priimto sprendimo išsiųsti Rusijos diplomatus“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Jame šie Vakarų veiksmai vadinami „provokuojančiu gestu“ bei teigiama, kad „šis nedraugiškas poelgis nepraeis be pėdsakų ir į jį bus atsakyta“.

V. Putinas dėl atsako apsispręs išanalizavęs padėtį

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas priims sprendimą dėl atsakomųjų priemonių, kruopščiai išnagrinėjęs Rusijos diplomatų išsiuntimo situaciją, Rusija vadovausis abipusiškumo principu, pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Mums reikia išnagrinėti situaciją, kuri susidarė dėl paviešinto sprendimo išsiųsti mūsų diplomatus iš virtinės šalių. Pagrindinę analizę atliks mūsų diplomatinė žinyba, po to prezidentui bus pateikti atsakomųjų žingsnių pasiūlymai. Galutinį sprendimą priims Rusijos vadovas“, – sakė D. Peskovas.

„Žinoma, kaip ir anksčiau, vadovausimės abipusiškumo principu“, – pridūrė jis.

„Svarbu pažymėti, kad mes apgailestaujame dėl tokių priimtų sprendimų, kurių priežastis nurodoma kaip „Skripalio byla“. Mes jau sakėme ir dar pakartojame: Rusija niekaip nėra susijusi su šia byla“, – tikino Kremliaus atstovas.

Jis pridūrė, kad panašių atvejų jau būta tarptautinių santykių istorijoje.

„Problema yra ne šių sprendimų masiškumas, o šių sprendimų klaidingumas. Mes esame įsitikinę, kad jie yra klaidingi. Todėl, kad mūsų požiūriu, nuoroda į vadinamą Skripalio bylą neturi jokio pagrindo“, – kalbėjo D. Peskovas.

Vis tik jis neatsakė į klausimą, kaip šie įvykiai atsispindės Rusijos ir Amerikos viršūnių susitikimo organizavimo perspektyvoje.

„Kol kas palaukite. Bus atlikta analizė...“, – pareiškė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Praėjo mėnuo- ir visi užmiršo tuos skribalius. Išaiškėjo, kad novičiokas- čekų gamybos, o apnuodijo patys anglai. Štai ir visa pasakos pabaiga. Kaip visada. Daugiau apie juos nebeišgirsime...

ap[e Grybauskaite

cia toks zinovas raso gal putino kolega

SENIS

visus Vovos snipus isvarys ir Vova nezinos kas dedasi pasauly
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS