Saudo Arabija apgailestauja ES ketinimų ją įtraukti į pinigų plovimo „juodąjį“ sąrašą | kl.lt

SAUDO ARABIJA APGAILESTAUJA ES KETINIMŲ JĄ ĮTRAUKTI Į PINIGŲ PLOVIMO „JUODĄJĮ“ SĄRAŠĄ

  • 1

Saudo Arabija pareiškė apgailestaujanti dėl Europos Sąjungos siūlymo ją kartu su šešiomis kitomis valstybėmis įtraukti į pinigų plovimo „juodąjį sąrašą“, apimantį vyriausybes, menkai tesistengiančias užkirsti kelią terorizmo ir organizuoto nusikalstamumo finansavimui.

Pasiūlymas įtraukti Saudo Arabiją į minėtą sąrašą pateiktas tuo metu, kai tarp Rijado ir Europos sostinių tvyro padidėjusi įtampa, kurią pakurstė Saudo Arabijos konsulate Stambule pernai įvykdyta žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) žmogžudystė.

Į šį sąrašą jau yra įtrauktos 16 kitų valstybių, įskaitant Iraną, Iraką, Pakistaną, Etiopiją ir Šiaurės Korėją, bet Europos Komisija trečiadienį pranešė norinti jį papildyti dar septyniomis šalimis, tarp jų Saudo Arabija ir Panama.

Saudo Arabija su apgailestavimu atkreipė dėmesį į Europos Komisijos pasiūlytą persvarstytą „didelės rizikos“ šalių sąrašą.

Jeigu kokia nors šalis įtraukiama į šį sąrašą, tai nereiškia, kad jai skelbiamos sankcijos, tačiau Europos bankai tokiu atveju yra įpareigojami griežčiau kontroliuoti sandorius su tų šalių klientais ir institucijomis.

Dabar šį pasiūlymą turi patvirtinti Europos Parlamentas ir 28 valstybės narės, tačiau Prancūzija ir Didžioji Britanija prieštarauja tokiems sąrašo pakeitimams.

„Saudo Arabija su apgailestavimu atkreipė dėmesį į Europos Komisijos pasiūlytą persvarstytą „didelės rizikos“ šalių sąrašą“, – sakoma valstybinės naujienų agentūros SPA pranešime.

Žinutėje cituojamas Saudo Arabijos finansų ministro Mohammedo al Jadaano (Mohamedo Džadano) pareiškimas, kad Rijado „įsipareigojimai kovoti su pinigų plovimu ir terorizmo finansavimu yra strateginis prioritetas“.

„Toliau plėtosime ir stiprinsime savo priežiūros mechanizmą, kad pasiektume šį tikslą“, – sakė ministras.

Už teisingumą ir vartotojų apsaugą atsakinga Komisijos narė Vera Jourova trečiadienį per spaudos konferenciją Europos Parlamente pareiškė: „Esame įdiegę griežčiausius pasaulyje kovos su pinigų plovimu standartus, tačiau privalome užtikrinti, kad nešvarūs pinigai iš kitų šalių nepatektų į mūsų finansų sistemą.“

„Nešvarūs pinigai yra organizuoto nusikalstamumo ir terorizmo varomoji jėga“, – pridūrė V. Jourova ir į sąrašą įtrauktas šalis paragino „kuo skubiau pašalinti trūkumus“.

Raginimai užtikrinti skaidrumą

V. Jourova pridūrė pridūrė, kad pinigų plovimas yra organizuoto nusikalstamumo ir terorizmo „varomoji jėga“. Ji paragino į sąrašą įtrauktas šalis „labai greitai pašalinti savo trūkumus“.

Vienas diplomatas sakė, kad prieštaravimai dėl atnaujinto sąrašo, reiškiami tokių Bendrijos šalių kaip Britanija ir Prancūzija, nėra susiję su mėginimais nuraminti Rijadą, padidėjus įtampai po J. Khashoggi nužudymo.

Tarp Europos valstybių nėra „priešinimosi kurios nors konkrečios šalies įtraukimui“, bet reiškiamas susirūpinimas dėl Europos Komisijos „metodikos“, nurodė savo vardo nepanoręs viešinti diplomatas.

JAV dienraščiui „The Washington Post“ straipsnius rašydavęs J. Khashoggi spalio 2 dieną buvo nužudytas Saudo Arabijos agentų per jo vizitą šios šalies konsulate Stambule. Žurnalistas ten nuvyko atsiimti dokumentų, reikalingų jo vestuvėms.

Dėl šios žmogžudystės Saudo Arabiją apėmė viena didžiausių diplomatinių krizių per šalies istoriją.

Karalystė iš pradžių neigė ką nors žinojusi apie žurnalisto dingimą, bet vėliau pripažino, kad grupė agentų jį nužudė diplomatinės atstovybės pastate per esą nesankcionuotą operaciją. Rijadas taip pat griežtai neigia, kad su šiuo incidentu kaip nors susijęs sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas (Mohamedas bin Salmanas).

Europos Parlamento narė Eva Joly (Eva Žoli), buvusi tiriančioji teisėja, sveikino atnaujintą pinigų plovimo rizika pasižyminčių šalių sąrašą, bet siūlė Komisijai „skelbti šalių įvertinimus, siekiant padidinti šio proceso skaidrumą ir išvengti kaltinimų politiniu derėjimus“.

Europarlamentarė pridūrė, kad į šį sąrašą turėtų būti įtrauktos kai kurios Europos valstybės, pavyzdžiui, Kipras ir Jungtinė Karalystė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

O Lietuva dar į tą sąrašą nepapuolė?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS