Šiaurės Korėja susprogdino 10 pasienio postų | kl.lt

ŠIAURĖS KORĖJA SUSPROGDINO 10 PASIENIO POSTŲ

  • 0

Šylant abiejų Korėjų santykiams Pchenjanas antradienį susprogdino 10 pasienio postų Demilitarizuotoje zonoje (DMZ), nors pastaruoju metu JAV ir Šiaurės Korėjos derybos dėl denuklearizacijos strigo.

Šis žingsnis yra viena iš priemonių, dėl kurių buvo sutarta per Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) susitikimą, įvykusį rugsėjo mėnesį Pchenjane.

Pchenjanas pranešė Seului, kad beveik vienu metu buvo susprogdinta 10 pasienio objektų, informavo Pietų Korėjos gynybos ministerija. Anot jos, pietų korėjiečių kariai „stebėjo ir patvirtino, kad apsaugos postai paskelbimo akimirką buvo visiškai sunaikinti“.

Kaip pažymėjo vienas ministerijos atstovas, Seulas šiuo metu likviduoja 10 savo paties postų, tačiau jie daugiausiai ardomi žemkasėmis.

Šiaurės Korėja DMZ turi daugiau karinių objektų, kuriuos sudaro tiek antžeminiai, tiek požeminiai statiniai. Pasak naujienų agentūros „Yonhap“, šiuo metu Pchenjanas turi apie 150 tokių objektų, o Seulas – apytikriai 50.

Taikos siekiantis Moon Jae-inas vykdo branduolinių ginklų turinčių izoliuotų kaimynų atžvilgiu santykių gerinimo politiką. Tuo metu Vašingtonas ragina toliau spausti Pchenjaną, kol šis likviduos savo branduolinį arsenalą.

Nepaisant savo pavadinimo, DMZ yra viena labiausiai militarizuotų vietovių pasaulyje. Joje apstu minų laukų ir spygliuotųjų vielų užtvarų.

Vis dėlto pagal sutartą planą dėl įtampos mažinimo Šiaurės ir Pietų Korėjos demilitarizuoja DMZ esantį paliaubų kaimelį Panmundžomą, kur abi šalys ketina palikti dislokuotus po 35 neginkluotus kariškius.

Šis anklavas, oficialiai vadinamas Jungtine saugumo sritimi (JSA), yra vienintelė vietovė palei 250 km ilgio sieną, kur abiejų Korėjų ir JAV vadovaujamos JT vadavietės kariai susitinka akis į akį.

GALERIJA

  • Šiaurės Korėja susprogdino 10 pasienio postų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS