Šiaurės Korėjos lyderis žada „greitai“ aplankyti Rusiją | kl.lt

ŠIAURĖS KORĖJOS LYDERIS ŽADA „GREITAI“ APLANKYTI RUSIJĄ

  • 1

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) „greitai“ apsilankys Rusijoje, kur įvyks pirmasis jo susitikimas su prezidentu Vladimiru Putinu, antradienį pranešė valstybinė žiniasaklaida, patvirtindama Kremliaus pranešimą.

Traukinio trečiadienį laukiama Rusijos pasienyje

Šiaurės Korėjos lyderis trečiadienį veikiausiai atvyks šarvuotuoju traukiniu į Rusijos pasienyje esančią Chasano stotį, naujienų agentūrai „Interfax“ pranešė vienas informuotas šaltinis.

„Laukiama, kad po trumpo sustojimo traukinys išvyks į Vladivostoką“, – sakė „Interfax“ pašnekovas.

Chasano stotyje taip pat įsikūrę Rusijos ir Šiaurės Korėjos draugystės namai, taip pat vadinami „Kim Il Sungo (Kim Ir Seno) nameliu“. Jis buvo pastatytas 1986 metais, šio buvusio Šiaurės Korėjos lyderio vizito išvakarėse. Šiame pastate anksčiau pakeliui į Rusiją lankydavosi Šiaurės Korėjos lyderiai Kim Ir Sungas ir Kim Jong Ilas (Kim Čen Iras).

Pranešama, kad Kim Jong Unas antradienį ketino išvykti iš Pchenjano ir turėtų atvykti į Vladivostoką trečiadienį. Tokia 700 km kelionė trunka apie 10–15 valandų.

Žiniasklaida spėja, jog Kim Jong Unas susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu balandžio 24–26 dienomis.

Spėliojama, kad V. Putinas taip pat susitiks su šiaurės korėjiečių lyderių pakeliui į balandžio 26–27 dienomis Pekine vyksiančią konferenciją „Viena juosta – vienas kelias“.

Jei bus surengtas viršūnių susitikimas, tai bus pirmasis per aštuonerius metus toks abiejų šalių vadovų susitikimas. 2011 metais buvęs Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Ilas susitiko su tuomečiu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu.

Kad Kim Jong Unas „greitai surengs vizitą Rusijos Federacijoje“ V.Putino kvietimu, nurodė valstybinė naujienų agentūra KCNA.

„Per šį vizitą įvyks jų derybos“, – sakoma trumpoje žinutėje.

Konkrečios susitikimo datos ir vietos KCNA neįvardijo.

Kremlius praeitą savaitę informavo, kad abu lyderiai susitiks Rusijoje „antroje balandžio pusėje“, bet daugiau detalių nepateikė.

Toks susitikimas būtų pirmasis nuo Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) susitikimo su tuomečiu Rusijos prezidentu Dmitrijumi Medvedevu prieš aštuonerius metus.

Rusija palaiko gana glaudžius santykius su uždaru Pchenjano režimu ir teikia šiai šaliai pagalbą maisto produktais.

V. Putinas seniai kalbėjo esąs pasiruošęs susitikti su Kim Jong Unu.

Jų derybos įvyks praėjus mažiau nei dviem mėnesiams po to, kai Hanojuje surengtos Kim Jong Uno antrosios derybos su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) iširo nesudarius jokio susitarimo dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo.

Kim Jong Unas per metų laikotarpį keturiskart susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), bet dabar ieško platesnio tarptautinio palaikymo savo priešpriešai su Vašingtonu, sako analitikai.

Maskva jau anksčiau ragino, kad būtų sušvelnintos Šiaurės Korėjai paskelbtos sankcijos. JAV savo ruožtu kaltino Rusiją mėginant padėti Pchenjanui išvengti kai kurių suvaržymų, nors Maskva tokius kaltinimus neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Cha cha cha

Du draugai. Abu idiotai, negalintys vienas be kito.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS