Spauda: JAV paragino Didžiąją Britaniją didinti išlaidas gynybai | kl.lt

SPAUDA: JAV PARAGINO DIDŽIĄJĄ BRITANIJĄ DIDINTI IŠLAIDAS GYNYBAI

  • 1

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas (Džeimsas Matisas) parašė laišką britų kolegai Gavinui Williamsonui (Gevinui Viljamsonui), kuriame ragina Didžiąją Britaniją didinti išlaidas gynybai, pranešė laikraštis „The Sun“.

Laiške, kurio tekstą gavo laikraštis, sakoma, kad Jungtinės Karalystės, kaip vienos pirmaujančių pasaulio galių, statusas tiesiogiai priklauso nuo „Didžiosios Britanijos ginkluotųjų pajėgų galimybių“.

„Man kelia nerimą, kad jūsų galimybei užtikrinti „karinį pagrindą“, kuris taip pat svarbus siekiant diplomatinių pasiekimų, iškilęs žlugimo pavojus, tokiu metu, kai mes drauge susiduriame su sparčiai besikeičiančiu pasauliu“, – rašė J. Mattisas.

Jis laiške užsimena, jog Vašingtonas norėtų, kad Britanija gynybai skirtų daugiau kaip NATO narėms nustatytus minimalius 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Tokiai stipriai valstybei kaip Didžioji Britanija, turinčiai interesų ir įsipareigojimų visame pasaulyje, reikia aukštesnio išlaidų gynybai lygio nei tie, kurių tikimės iš sąjungininkių, turinčių tik regioninių interesų“, – pažymėjo J. Mattisas.

Pentagono vadovas atkreipė britų gynybos sekretoriaus dėmesį, kad didinti išlaidas ginkluotosioms pajėgoms jau pažadėjo Prancūzija.

Praėjusią savaitę Prancūzijos Senatas didele persvara priėmė įstatymo projektą dėl karinio planavimo 2019-2025 metams, numatantį didinti išlaidas gynybai iki 2 proc. BVP.

„Kaip pasaulinės žaidėjos, Prancūzija ir JAV priėjo prie išvados, kad atėjo laikas reikšmingai didinti mūsų investicijas į gynybą. Kitos sąjungininkės seka šiuo pavyzdžiu“, – rašė J. Mattisas.

Jis taip pat pažymėjo, jog tai, kad „Britanija liktų ypatingu JAV partneriu, atitinka abiejų šalių interesus“.

„Ne man nurodinėti jums, kaip skirstyti jūsų vidaus išlaidų prioritetus, bet aš tikiuosi, kad Didžioji Britanija greitai galės pasidalyti su mumis tiksliu, visiškai užtikrintu finansavimu ir perspektyviu gynybos planu, kuris sudarys sąlygas man planuoti mūsų su jumis būsimus įsipareigojimus iš jėgos ir užtikrintumo pozicijų“, – pridūrė J. Mattisas.

JAV gynybos sekretoriaus laiškas buvo išsiųstas birželio 12-ąją, trys dienos po Londone įvykusių jo derybų su G. Williamsonu.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Britanijos atsakymo į prašymą padidinti išlaidas laukia prieš atvykdamas kitą savaitę į Europą dalyvauti NATO viršūnių susitikime, pažymėjo minėtas britų bulvarinis laikraštis.

Straipsnyje pažymima, kad dėl laiško paskelbimo nepatogioje padėtyje atsiduria britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei), kuri esą yra stumiama į „naują politinę krizę“. Laikraštis priminė, kad Britanijos gynybos sekretorius, generolai ir parlamento nariai prašė Th. May didinti šalies gynybos biudžetą, bet ji ir finansų ministras Philipas Hammondas (Filipas Hamondas) tokius prašymus ryžtingai atmesdavo.

Kovo mėnesį paskelbtoje metinėje NATO ataskaitoje sakoma, kad Britanija 2017 metais gynybai skyrė 2,12 proc. BVP. „The Sun“ rašė, kad aukšto rango vadai dabar nori gynybos biudžeto padidinimo iki 2,5 proc. BVP.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Na, amerikontų ekonomika nudvės be prekybos ginklais, o prekybos paskatinimui jankiai kursto karinę psichozę... te geriau jie pas save pjaunas kitų nekiršinę.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS