Stambulas atšaukė savo kvietimą apsilankyti „Wikipedia“ įkūrėjui | kl.lt

STAMBULAS ATŠAUKĖ SAVO KVIETIMĄ APSILANKYTI „WIKIPEDIA“ ĮKŪRĖJUI

  • 0

Stambulo valdžia atšaukė savo kvietimą atvykti „Wikipedia“ įkūrėjui Jimmy Walesui (Džimiui Veilsui), kuris buvo laukiamas vėliau šį mėnesį vyksiančioje didelėje konferencijoje, antradienį pranešė pareigūnai.

Kvietimas buvo atšauktas po to, kai Turkijoje buvo užblokuota prieiga prie šios interneto enciklopedijos.

Ankara šeštadienį visoje šalyje pagal laikiną Turkijos informacijos ir ryšių technologijų tarnybos administracinį įsaką užblokavo prieigą prie tinklapio Wikipedia.org. Jis nebepasiekiamas vartotojams visoje Turkijos teritorijoje.

Valstybinės žiniasklaidos teigimu, minėtas tinklapis buvo uždraustas, nes „Wikipedia“ nesugebėjo sureaguoti į nuolat kartojamus Ankaros prašymus pašalinti turinį, propaguojantį terorą ir kaltinantį Turkiją bendradarbiaujant su įvairiomis teroro grupuotėmis.

Stambulo savivaldybės pareigūnai anksčiau išsiuntė kvietimą J.Walesui atvykti į Pasaulio miestų parodą – stambią tarptautinė konferenciją, vyksiančią šiame mieste gegužės 15–18 dienomis.

Visgi savivaldybė antradienį išleido trumpą pranešimą, kuriame nurodė, kad J.Walesas „buvo išbrauktas iš svečių sąrašo“.

„Jis buvo informuotas apie šį sprendimą“, – priduriama jame. Visgi pareigūnai nenurodė, kodėl „Wikipedia“ įkūrėjas daugiau nebepageidaujamas toje konferencijoje.

Reaguodamas į „Wikipedia“ uždraudimą, J.Walesas šeštadienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Prieiga prie informacijos yra esminė žmogaus teisė. Turkijos žmonės, visuomet būsiu kartu su jumis ir kovosiu dėl tos teisės.“

Turkija pastaraisiais metais jau ne kartą yra trumpam blokavusi populiarių tinklapių, tarp jų „Facebook“ ir „Twitter“, po svarbių įvykių, pavyzdžiui, masinių protestų ar teroro išpuolių.

Turkijos valdžia pabrėžia, kad tokios priemonės visuomet yra laikinos ir kad jų neva reikia imtis nacionaliniam saugumui užtikrinti. Kritikai savo ruožtu sako, kad tai dar vienas prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) valdžios įvestas pilietinių laisvių apribojimas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS