Švedija nutraukė tyrimą dėl „WikiLeaks“ įkūrėjo J. Assange'o | kl.lt

ŠVEDIJA NUTRAUKĖ TYRIMĄ DĖL „WIKILEAKS“ ĮKŪRĖJO J. ASSANGE'O

  • 0

Švedijos prokuratūra penktadienį nutraukė beveik septynerius metus vykdytą tyrimą pagal ieškinį prieš vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą (Džulianą Asandžą), įtartą išžaginimu.

45 metų australas neigia 2010 metais išžaginęs vieną moterį. Aktyvistas baiminasi, kad dėl šios bylos jis galiausiai bus išduotas Jungtinėms Valstijoms, kur būtų teisiamas dėl šimtų tūkstančių JAV kariuomenės paslapčių ir slaptų diplomatinių dokumentų nutekinimo.

J.Assange‘as nuo 2012 metų slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone.

„Viešosios prokuratūros direktorė Marianne Ny (Mariana Niu) šiandien nusprendė nepratęsti tyrimo dėl išžaginimo, kaip įtariama, įvykdyto Juliano Assange'o“, – sakoma jos pranešime.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje prokurorė pridūrė, kad taip pat atšaukiamas Švedijos paskelbtas J.Assange'o Europos arešto orderis.

M.Ny spaudos konferencijoje Stokholme sakė: „Jis visais būdais stengėsi išsisukti nuo Švedijos ir Britanijos teisinių institucijų. Mano vertinimu, artimoje ateityje perdavimas neįmanomas“.

Tai reiškia, kad „WikiLeaks“ lyderis nebebus kaltinamas seksualine prievarta Švedijoje.

Tačiau britų policija suskubo pareikšti, kad J.Assange'as tebeieškomas Britanijoje dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo 2012 metais, todėl turės jį areštuoti, jei jis išeis iš Ekvadoro ambasados.

„Visiška Juliano Assang'o pergalė. Dabar jis gali palikti ambasadą, kai tik panorės. Laimėjome J.Assange'o bylą. Jis, suprantama, laimingas ir jaučia palengvėjimą. Jis neigiamai vertino tai, kad visa tai truko taip ilgai“, – Švedijos radijui sakė J.Assange'o advokatas Švedijoje Peras Samuelssonas (Peras Samuelsonas).

Dėl išsamesnių komentarų su advokatų kol kas susisiekti nepavyko.

Penktadienis buvo paskutinė diena Švedijos prokuratūrai pateikti prašymą Stokholmo apygardos teismui J.Assange'o byloje.

Nežinoma, ar JAV pareigūnai siekia J.Assange'o arešto pagal galimą įslaptintą kaltinamąjį aktą.

Praėjusį mėnesį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) žadėjo palaikyti bet kokį Teisingumo departamento sprendimą dėl kaltinimų J.Assange'ui.

„WikiLeaks“ po Švedijos prokuratūros pareiškimo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Jungtinė Karalystė atsisako patvirtinti ar paneigti, ar jau yra gavusi JAV prašymą dėl Juliano Assange'o arešto ir ekstradicijos. Dabar dėmesys persikelia į JK“.

P.Samuelssonas Švedijos radijui sakė, kad teksto žinute susisiekė su J.Assange'u, ir australas jam parašė: „Rimtai? Dieve mano“.

Britų policija savo ruožtu pareiškė, kad, nors Švedija nutraukė tyrimą dėl išprievartavimo, J.Assange'ui gresia areštas, jei jis išeis iš Ekvadoro ambasados Londone.

Pasak Londono policijos, Britanijoje yra išduotas J.Assange'o arešto orderis dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo 2012 metais ir jis tebegalioja. Policija nurodė, kad „bus įpareigota veikti pagal šį orderį, jei „WikiLeaks“ įkūrėjas paliks ambasadą“ .

Tačiau policija pažymėjo, kad dabar J.Assange'as ieškomas dėl „kur kas lengvesnio nusikaltimo“, palyginti su ankstesniais kaltinimais dėl seksualinės prievartos, ir todėl policija „skirs tokius išteklius, kurie bus proporcingi nusikaltimo rimtumui“.

Policija iki 2015 metų gruodžio dieną naktį budėjo prie Ekvadoro ambasados. Viena priežasčių, privertusių atsisakyti nepertraukiamo budėjimo, buvo šios operacijos išlaidos, viršijusios 11 mlrd. svarų.

Ekvadoras: Britanija privalo užtikrinti laisvą judėjimą J.Assange'ui

Ekvadoro užsienio reikalų ministras penktadienį paragino Britaniją „suteikti laisvę išvažiuoti“ iš šalies tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui Julianui Assange'ui (Džulianui Asandžui), Švedijai panaikinus Europos arešto orderį, dėl kurio jam teko prisiglausti Ekvadoro ambasadoje Londone.

„Europos arešto orderis nebegalioja; Jungtinė Karalystė privalo suteikti ponui Julianui Assange'ui laisvę važiuoti“, – parašė tviteryje ministras Guillaume Long (Gijomas Longas), Švedijos teisėsaugai paskelbus, kad nutarta nepratęsti tyrimo dėl išžaginimo, kuriuo įtartas J.Assange'as.

Pats J.Assange'as, penktadienį Londone pareiškė „neatleisiąs ir neužmiršiąs“ to, kaip su juo buvo pasielgta.

„Įkalintas septynerius metus be kaltės; per tą laiką mano vaikai užaugo, mano vardas buvo koneveikiamas; aš neužmiršiu ir neatleisiu“, – parašė jis tviteryje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS