Tikrasis budizmo garsintojo gyvenimas: pinigai, cigarai ir haremas | kl.lt

TIKRASIS BUDIZMO GARSINTOJO GYVENIMAS: PINIGAI, CIGARAI IR HAREMAS

Sogyalas Rinpoche dar neseniai laikytas vienu garsiausių budizmo dvasinių lyderių po Dalai Lamos. Tačiau pasaulį gyventi taikoje mokęs lama pasirodė buvęs ne tik veidmainis, bet ir vienas kampanijos "Me Too" antiherojų. Visame pasaulyje garsaus Tibeto budistų lyderio S.Rinpoche mokiniai ilgus metus kentė jo seksualinę ir fizinę prievartą.

Įsikūnijęs lamos mokytojas

S.Rinpoche gyvenimo istorija – it drama, kurioje susipynusios kelios siužetinės linijos, dvasiniai ieškojimai ir kūniški atradimai, rytietiškas nuolankumas ir vakarietiškas egoizmas, budistinis gyvenimo džiaugsmas ir ateistinis merkantilizmas.

1974-aisiais Tibete gimęs Sonamas Gyaltsenas Lakaras Tibete buvo pripažintas kaip Dalai Lamos XIII mokytojo reinkarnacija. Jį auklėjo ir užaugino vienas garbiausių XX a. dvasinių mokytojų – Džamjangas Kjencė Čiokji Lodro, su kuriuo S.Rinpoche pasitraukė prasidėjus Tibeto okupacijai.

Šiuolaikinį išsilavinimą Delio ir Kembridžo universitetuose įgijęs S.Rinpoche trumpai dirbo kaip mokslininkas religijotyrininkas, tačiau vėliau ėmė aktyviai dalyvauti Tibeto diplomatiniuose reikaluose. 1979-aisiais pasaulis sužinojo apie "Rigpa" – S.Rinpoche įkurtą organizaciją, kuri padėjo budizmui išpopuliarėti Vakaruose.

Atidarytos viena po kitos organizacijos atstovybės 30 šalių, tarp jų – Nyderlanduose, JAV, Airijoje, Prancūzijoje, Jungtinėje Karalystėje. Lama patraukė minias sekėjų, tarp kurių buvo ir Holivudo žvaigždžių.

Savas Holivude

Suartėdamas su Vakarų pasauliu, S.Rinpoche nenutolo nuo savo ištakų: ilgainiui tapo svarbiu tremtyje veikiančių Tibeto jaunuolių mokymo centrų vadovu.

Populiarumo pasaulyje viršūne galima laikyti 1992-uosius, kai S.Rinpoche išleido "Tibetiečių gyvenimo ir mirties knygą". Bestseleriu tapusi knyga išversta į daugiau kaip 30 kalbų, tarp jų – ir lietuvių. o pirmojo leidimo knyga taip išpopuliarėjo, kad nebūti perskaičius jos tapo asmenybės stagnacijos požymiu. O kur dar Khenpo Tenzino vaidmuo Bernardo Bertolucci filme "Mažasis Buda" su Keanu Reevesu! S.Rinpoche gyvenimo archyve atsirado galybė nuotraukų, kuriose jis su garsiais aktoriais, politikais, Dalai Lama.

Pratrūko mokiniai

Sekėjai pripažįsta: iš pradžių S.Rinpoche buvo susitelkęs į dvasinius reikalus, tačiau ilgainiui augo ne tik jo įtaka pasaulyje, bet ir apetitas kūniškiems malonumams.

Nors jis deklaravo dvasingumą, ilgainiui neatsispyrė žemiškų malonumų traukai – pamėgo Kubos cigarus, brangų konjaką ir viskį. Visa tai buvo perkama už rėmėjų aukas. Kartą pamatęs ant vieno sekėjo riešo brangų laikrodį "Rolex", lama įtikino jį atiduoti.

Kaltinimai seksualiniu išnaudojimu – ne naujiena S.Rinpoche gyvenime, tačiau kai apie tai dar 1994-aisiais pranešė viena amerikietė, jos liudijimas nesulaukė deramo dėmesio. Lama toliau sukiojosi pasaulio aukštuomenėje, o prieš dešimtmetį dalyvavo atidarant didžiausią budistų šventyklą Europoje, pietų Prancūzijoje.

Guru liko neliečiamas iki pat 2017-ųjų liepos, kai aštuoni artimiausi jo mokiniai internete paskelbė laišką, smerkiantį S.Rinpoche elgesį su jaunomis merginomis. Tai padrąsino dvasininko aukas, kurios pradėjo viešai dalytis patirtimi – "Me Too" judėjimas jo aplinkoje kilo anksčiau nei Holivude.

Užsitraukęs Dalai Lamos nemalonę, S.Rinpoche atsistatydino iš savosios organizacijos vadovo posto. Aukšti "Ringpos" vadovai kreipėsi į teisininkų kontorą "Lewis Silkin", kad ši atliktų nepriklausomą tyrimą. Neseniai paviešinta ataskaita ne tik patvirtino ankstesnius kaltinimus, bet ir atskleidė šokiruojančių detalių apie privatų šio lamos gyvenimą.

Deivių haremas

Ilgus metus su lama bendradarbiavusi, vėliau viena aršiausių jo kritikių tapusi britų žurnalistė Mary Finnigan vėliau pasakojo apie žvėrišką S.Rinpoche seksualinį apetitą. Jis nesustojo, kol nesutelkė viso merginų haremo.

Tyrėjų teigimu, S.Rinpoche buvo apsuptas jaunų merginų, vadino jas savo dakinėmis. Nors budizme taip vadinamos moteriškos lyties dvasios, mokytojas su jomis elgėsi anaiptol ne kaip su dieviškosiomis būtybėmis, priešingai: prievartavo, žemino ir net vertė pagelbėti jam atliekant gamtinius reikalus.

Jis mėgo darbo pasitarimus vesti sėdėdamas ant unitazo, atidarytomis tualeto durimis. Jis kramtydavo maistą ir dalydavosi juo bučiuodamas merginas ir nurodydavo nuvalyti užpakalį pasituštinus.

Viena iš guru mokinių britų laikraščiui "The Sun" pasakojo, kad S.Rinpoche aplinkos žmonės bet kokį su juo susijusį veiksmą laikė šventu. "Jis mėgo darbo pasitarimus vesti sėdėdamas ant unitazo, atidarytomis tualeto durimis. Jis kramtydavo maistą ir dalydavosi juo bučiuodamas merginas ir nurodydavo nuvalyti užpakalį pasituštinus", – pasakojo viena budistų dvasios mokytoju nuoširdžiai tikėjusi mergina.

"Jis atsisėdo greta ir pradėjo glostyti man skruostą. Paskui atsigulė ant manęs. Buvau šokiruota, tačiau iš kvailumo galvojau, kad tai – palaiminimas", – apie patirtį, kurią patyrė 1976-aisiais, dar būdama vaikas, pasakojo niujorkietė Victoria Barlow.

1980–1986 m. S.Rinpoche drauge save laikusi britė, kurios vardas neįvardijamas, pasakojo vieną dieną supratusi, kad yra viena iš keturių lamos merginų. "Likusios trys gyveno Prancūzijoje. Atostogų Prancūzijoje metu supratau, kad jis turėjo seksualinių santykių ir su daugybe kitų moterų. Suvokiau, kad manimi S.Rinpoche pasinaudojo tik seksualiniam pasitenkinimui pasiekti", – pasakojo liudininkė.

Kaip pasakojo viena buvusi dakinė, kartą pasilikęs su ja dviese S.Rinpoche jai liepė nusirengti. Mergina galvojusi, kad tai – ištikimybės išbandymas, todėl nusirengė. Tuomet nesinaudodamas apsaugos priemonėmis lama atliko lytinį aktą, kurio metu liepė merginai žvelgti jam į akis: "Žiūrėk man į akis – tai akimirka, kai tu susijungi su savo mokytoju." O paskui liepęs apie įvykį niekam nepasakoti – antraip "ryšys nutrūksiąs".

"Krikštatėvis" – mintinai

Dvasinio vadovo elgesiu skundėsi ne tik moterys. Vienas jo mokinių pasakojo, kad lama kartą viešai griebė jam už tarpukojo.

S.Rinpoche žiauriai mušė dvasinio nušvitimo ieškančius savo mokinius, tačiau tai būdavo traktuojama kaip mokymų dalis. Kartą lama minėtai britei taip trenkė Budos statulėle per galvą, kad šiai pažirusios žiežirbos iš akių. "Taip jis kartais daro. Tai reiškia, kad gavai stiprų palaiminimą", – į akivaizdų smurto atvejį reagavo jį matę mokiniai.

"Tai buvo dalis jo doktrinos: jei jis tave muša arba užsiima seksu, atveria kelią į nušvitimą", – pasakojo viena dakinių.

"Jis buvo iš dalies tironas, iš dalies – išlepintas vaikas, – prisiminė vienas sekėjas. – Manau, jis tikėjo, kad elgiasi savo mokinių labui. Tačiau jo dėmesio centre visada buvo seksas ir kūniški malonumai." Ir kinas: mokinių pasakojimu, garsųjį Francio Fordo Coppolos filmą "Krikštatėvis" su Marlonu Brando S.Rinpoche žiūrėjęs bent 40 kartų ir galėjęs dialogus papasakoti mintinai.

Neteisingai suprastas

Įprasta, kad į tokio pobūdžio kaltinimus, ypač – paremtus liudijimais be daiktinių įrodymų, jų centre atsidūrę asmenys atsako visišku neigimu arba atgaila. S.Rinpoche pasirinko trečiąjį kelią.

Šiuo metu Tailande storosios žarnos vėžį besigydantis lama atsakė teisininkų kontorai laišku, kuriame teigė, kad savo veiksmais siekė "pažadinti mokinių tikrąją prigimtį". Jis pripažino, kad mokymai galėjo būti suprasti neteisingai ir baigtis kitokiais, nei tikėtasi, rezultatais. Lama atsiprašė visų, kam sukėlė nepatogumų.

Dvasinis ir fizinis skausmas, nešlovė, užtraukta budizmo judėjimui, – visa tai liko S.Rinpoche artimiausiai aplinkai, tikėjimo tiesas gerbiantiems "Ringpos" nariams. Organizacijos atstovybės pranešė apgailestaujančios dėl buvusio lyderio veiksmų, sakė esančios nuskriaustųjų pusėje ir paremsiančios bet kokius teisėtvarkos tyrimus.

GALERIJA

  • Tikrasis budizmo garsintojo gyvenimas: pinigai, cigarai ir haremas
  • Tikrasis budizmo garsintojo gyvenimas: pinigai, cigarai ir haremas
  • Tikrasis budizmo garsintojo gyvenimas: pinigai, cigarai ir haremas
DMN nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vika

Slykstukas. Kodel zmones tiek laiko kentejo ir tylejo? Pasileideli ir iskrypeli laike palaimintuoju? Ar ne patys kalti,kad sitas veikejas tiek metu dare ka dare? Jeigu tau leidzia, kodel gi nedaryti?

Anonimas

koshmaras ..religine ramsa pasibiauretinas tikejimas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS