Turkija blokuos prieigą prie „Wikipedia“, kol bus įvykdytas teismo nurodymas | kl.lt

TURKIJA BLOKUOS PRIEIGĄ PRIE „WIKIPEDIA“, KOL BUS ĮVYKDYTAS TEISMO NURODYMAS

  • 0

Turkija šalies viduje blokuos prieigą prie „Wikipedia“, kol bus įgyvendintos teismo nutartys, įpareigojančios šią interneto enciklopediją pašalinti turinį, Ankara laikomą melagingu, trečiadienį pareiškė šalies ryšių priežiūros tarnybos vadovas.

Turkijos informacijos ir ryšių technologijų tarnyba (BTK) šeštadienį įgyvendino sprendimą blokuoti wikipedia.org, kuris buvo priimtas kaip „administracinė priemonė“. Ankaros teismas pirmadienį patvirtino šį sprendimą oficialiu nutarimu.

Tinklalapis tebėra nepasiekiamas.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad prieiga prieš šios interneto svetainės buvo užblokuota, kai „Wikipedia“ nepašalino dviejų puslapių anglų kalba, kuriuose, Ankaros nuomone, Turkija melagingai susiejama su teroristinių grupuočių veikla.

„Prieiga prie „Wikipedia“ nebus atkurta, kol nebus įgyvendinti teismų sprendimai“, – sakė BTK Omeras Fatihas Sayanas (Emeras Fatichas Sajanas), cituojamas dienraščio „Hurriyet“ tinklalapyje.

Valstybinė žiniasklaida pranešė, kad interneto enciklopedija buvo užblokuota, nes nereagavo į pakartotinius Ankaros prašymus pašalinti turinį, kuris, jos nuomone, propaguoja terorizmą ir kaltina Turkiją bendradarbiaujant su įvairiomis teroristinėmis grupuotėmis.

„Wikimedia“ fondas apskundė Ankaros teismo nutartį, pranešė „Hurriyet“.

Stambulo savivaldybės pareigūnai antradienį taip pat atšaukė kvietimą „Wikipedia“ įkūrėjui Jimmy Walesui (Džimiui Veilzui) dalyvauti gegužės 15-18 dienomis mieste vyksiančioje didžiulėje tarptautinėje konferencijoje – „World Cities Expo“.

Reaguodamas į „Wikipedia“ užblokavimą, J.Walesas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Prieiga prie informacijos yra pamatinė žmogaus teisė. Turkijos žmonės, visuomet būsiu kartu su jumis ir kovosiu dėl tos teisės.“

Turkija dažnai po teroro išpuolių ar antivyriausybinių demonstracijų laikinai blokuoja prieigą prie populiarių tinklapių, tokių, kaip „Facebook“ ir „Twitter“.

Oponentai piktinasi, kad tokiu būdu varžomos žodžio ir pilietinės laisvės. Vyriausybė savo ruožtu atkerta, kad tai būtina dėl nacionalinio saugumo ir tai tėra laikinos priemonės.

Įgudę interneto vartotojai paprastai mėgina apeiti blokavimą naudodamiesi VPN tinklais. Visgi neseniai pasirodė nusiskundimų, kad ši priemonė nebegelbsti.

GALERIJA

  • Turkija blokuos prieigą prie „Wikipedia“, kol bus įvykdytas teismo nurodymas
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS