Turkija ragina ES užbaigti „painiavą“ dėl Ankaros narystės | kl.lt

TURKIJA RAGINA ES UŽBAIGTI „PAINIAVĄ“ DĖL ANKAROS NARYSTĖS

  • 0

Būsimasis Turkijos premjeras Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) sekmadienį pareiškė, kad Europos Sąjungai atėjo laikas užbaigti „painiavą“ dėl Ankaros ilgalaikio stojimo siekio, taip pat padėti tašką susitarimo dėl migrantų įgyvendinime.

Ragina ES apsispręsti

„Esama vieno dalyko, kuri reikia užbaigti Europos Sąjungai. Tai painiava dėl Turkijos visapusiškos narystės ir migrantų klausimo... Atėjo laikas, kai turime sužinoti, ką ES mano apie Turkiją“, – sakė B.Yildirimas.

„Mes iki šiol ryžtingai vykdėme bet kokias būtinas reformas ir toliau taip tęsime, kad pagerintume demokratiją ir pasiektume poslinkių dėl žmogaus teisių ... su ar be Europos Sąjungos“, – pažymėjo jis.

Žada siekti, kad būtų įgyvendinta prezidentinė sistema

Būsimasis Turkijos premjeras B. Yildirimas (Binalis Jildirimas) sekmadienį pažadėjo, kad jo vadovavimo vyriausybei prioritetas bus siekti įgyvendinti prieštaringai vertinamą planą pereiti prie prezidentinio valdymo, kurį stumia prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas), siekiantis smarkiai padidinti savo įgaliojimus.

„Turkijai reikalinga nauja konstitucija. Ar esate pasirengę atverti kelią prezidentinei sistemai?“, – klausė B.Yildirimas, kuris vėliau dieną turėtų būti patvirtintas naujuoju šalies premjeru.

„Prioritetas dabar turėtų būti pereiti nuo esamos de facto sistemos prie teisėtos sistemos“, – pažymėjo jis neeiliniame valdančiosios partijos suvažiavime Ankaroje, sukeldamas ovacijas.

Anksčiau šią savaitę B.Yildirimas, kuris buvo iškeltas vieninteliu Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) kandidatu į vyriausybės vadovo postą, pažadėjo dirbti „visiškoje santarvėje“ su R.T.Erdoganu.

„Dirbsime visiškoje santarvėje su visais savo partijos draugais visuose lygmenyse, pradedant nuo steigėjo prezidento ir lyderio“, – sakė vyriausybės vadovo postą užimsiantis buvęs susisiekimo, laivybos ir ryšių ministras, kuris taip pat yra vienas iš AKP narių steigėjų.

Vyriausybės pertvarkymas yra atliekamas po gegužės 4-ąją paskelbto ligšiolinio premjero Ahmeto Davutoglu (Achmeto Davutohlu) atsistatydinimo dėl nesutarimų su prezidentu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS