Tvirkinimą patyrę žmonės susitiks Vatikane | kl.lt

TVIRKINIMĄ PATYRĘ ŽMONĖS SUSITIKS VATIKANE

  • 3

Popiežiaus Pranciškaus sušaukto viršūnių susitikimo organizatoriai šią savaitę susitiks su keliolika tvirkinimą kadaise patyrusių aktyvistų, atvykusių į Romą protestuoti prieš Katalikų Bažnyčios atsaką į lytinio piktnaudžiavimo skandalus ir pareikalauti, kad dvasininkų lyderiai nebeslėptų šių nusikaltimų.

Šie žmonės nekalbės per patį Bažnyčios vadovų susitikimą. Trečiadienį jie susitiks su visais keturiais organizacinio komiteto nariais ir išdėstys jiems savo skundus.

Ketvirtadienį prasidės didesnis viršūnių susitikimas, kuriame dalyvaus 180 vyskupų konferencijų vadovų iš viso pasaulio.

Lytinį išnaudojimą patyręs čilietis Juanas Carlosas Cruzas (Chuanas Karlosas Krusas), koordinuojantis susitikimą su aukomis, pareiškė naujienų agentūrai AP, jog tikisi „konstruktyvaus ir atviro dialogo“.

Anot jo, aukos taip pat prašys komiteto narių perduoti vyskupams reikalavimą liautis teigti, jog nieko nežino apie lytinį smurtą.

„Tai turi baigtis, – sakė J. C. Cruzas. – Žaginti vaiką ar pažeidžiamą asmenį ir juos išnaudoti yra neteisinga nuo I amžiaus, viduramžiais ir dabar.“

Pranciškus rugsėjo mėnesį paskelbė, kad šaukia viršūnių susitikimą.

Popiežius vėliau pats įsivėlė į skandalą dėl Theodore'o McCarricko (Teodoro Makariko) – kadaise įtakingo amerikiečių kardinolo, kuris praėjusią savaitę buvo pašalintas iš kunigų luomo už mažamečių ir suaugusiųjų tvirkinimą – dangstymo.

Pontifiko paskirtam organizaciniam komitetui vadovauja Vatikano pagrindinis lytinių nusikaltimų tyrėjas Maltos arkivyskupas Charles'as Scicluna (Čarlzas Šikluna).

Kiti komiteto nariai yra Čikagos kardinolas Blaise'as Cupichas (Bleizas Supičas), Mumbajaus kardinolas Oswaldas Gracias (Osvaldas Grasijas) ir jėzuitų kunigas Hansas Zollneris (Hansas Colneris) – Pranciškaus patariamosios komisijos lytinio išnaudojimo klausimais narys.

Jie ragino renginio dalyvius susitikti su aukomis prieš jiems atvykstant į Romą, kad išklausytų jų skausmingas istorijas ir demaskuotų mitą, kad dvasininkų vykdomas piktnaudžiavimas aktualus tik tam tikroms pasaulio dalims, praėjusią savaitę AP sakė B. Cupichas. Pasak jo, per renginį bus parodytas vaizdo įrašas su aukų liudijimais.

Anot J. C. Cruzo, pagrindinė žinia, kurią vyskupai turėtų gauti per viršūnių susitikimą, yra tai, kad jie turi laikytis „nulinės tolerancijos“ principo, jei nori išvengti neigiamų pasekmių.

„Bažnyčioje esama vykdytinų įstatymų, leidžiančių nubausti ne tik atsakinguosius už piktnaudžiavimą, bet juos dangstančius asmenis“, – pareiškė jis AP.

„Kad ir koks būtų jų rangas, jie turi sumokėti“, – pridūrė dvasininkas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

močiutė

išvaikyt tą vatikaną....

Anksciau

I vatikana isskubejo ir kauno vadovai o tai ka juos irgi nuskriaude kunigai tokiems yra vienuolynai vyrams atskirai moterims atskirai jie ten su dievulio pagalba pabendrauja vieni sukiyais ir i viesuma nelenda o pasirodo jiems suaugusiu mazai reikia mazameciu cia tai negerai visi nuskriaustieji privalo sukilti ir sustabdyti ta pedofilu klana

šulcas

Vatikanas ne toks didelis ,kad visi tilptu

SUSIJUSIOS NAUJIENOS