Pasmerkė Maskvos nuolatinius „žygius“ prieš Ukrainą | kl.lt

PASMERKĖ MASKVOS NUOLATINIUS „ŽYGIUS“ PRIEŠ UKRAINĄ

  • 11

Ukrainai pirmadienį minint simbolinę reikšmę turinčio Krutų mūšio prieš sovietų kariuomenę metines, Ukrainos prezidentas pareiškė, kad ir tada tai buvo vienas iš Maskvos „žygių“ prieš savo kaimynę pavyzdžių.

1918 metų sausio 29-ąją netoli Krutų geležinkelio stoties vykusiame susirėmime dalyvavo keletas šimtų Ukrainos Liaudies Respublikos karių – didžioji dauguma kurių buvo karo mokyklos kadetai – ir nuo 4 tūkst. iki 6 tūkst. bolševikų, siekusių prijungti tuometinę Ukrainą prie neseniai atsiradusios Sovietų Rusijos.

„Nuo tos dienos, kai drąsūs didvyriai stojo į kovą su pranašesnėmis mūsų priešo pajėgomis ir kelioms dienoms sustabdė raudonųjų rusų veržimąsi į Kijevą, jau praėjo vienas amžius“, – sakė prezidentas Petro Porošenka.

„Krutų mūšis yra vienas iš daugybės mūšių, vykusių nesibaigiančiame Rusijos „žygyje“ prieš Ukrainą“, – kalbėjo P. Porošenka, sakydamas kalbą Kijevo karo universtiteto studentams.

Šiandien „mūsų priešas yra tas pats“, pridūrė prezidentas ir paragino susirinkusiuosius tylos minute pagerbti ukrainiečius, kurie žuvo „kare su agresore Rusija“.

Po dešimčių ukrainiečių ir kelių šimtų rusų gyvybių nusinešusio Krutų mūšio, 1918 metų vasarį ir kovą pasirašytų Vokietijos vadovaujamos Pirmojo pasaulinio karo koalicijos taikos sutarčių, Ukrainai pavyko dar daugiau nei metus išsaugoti savo nepriklausomybę.

Žlugus Sovietų Sąjungai, Ukraina atgavo nepriklausomybę1991 metais, o nuo 2014 metų Kijevo vyriausybės pajėgos kovoja su Rusijos palaikomais separatistais rytinėje šalies dalyje.

Šis užsitęsęs konfliktas nusinešė daugiau nei 10 tūkst. žmonių gyvybes. Ukraina ir jos sąjungininkai Vakaruose kaltina Rusiją, kad ši siunčia per sieną į Rytų Ukrainą karius ir ginklus. Maskva šiuos kaltinimus neigia.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Anonimas

tegu kruvinas paršas myžalus nuo galvos išsiprausia,nes tikrai jau nusibodo,gal tegu išsipagirioja

Anonimas

jo maskva kariauna,žemėn reikia sukalt šitą kruviną parašą ir jo draugę kgb šliundrą už kasro kurstymą

įdomu

per 3 metus porosionokas tapo turtingiausiu oligarchu Ukrainoje,viską susėmęs į savo rankas,net užsieniečiams žandai atvipo,kai sužinojo kad porosionokas tik per 3 vietas žemiau stovi Amerikos prezidento pagal turtus,Trampas tai uždirbo savo verslą,o Porosionokas kaip?Amerika pati turtingiausia šalis,o Ukraina tai velkasi uodegoj,tai gal ir ukrainiečiams turėtų gerėti gyvenimas?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS