Ukrainos prezidento posto siekiantis aktorius V. Zelenskis: politika – ne filmai | kl.lt

UKRAINOS PREZIDENTO POSTO SIEKIANTIS AKTORIUS V. ZELENSKIS: POLITIKA – NE FILMAI

  • 1

Ukrainos komikas ir aktorius Volodymyras Zelenskis, pirmaujantis rinkėjų apklausose prieš šio mėnesio prezidento rinkimus, naujienų agentūrai AFP trečiadienį pareiškė, kad siekia karo krečiamos šalies vadovo posto norėdamas padėti ukrainiečiams.

„Tai – ne filmai, o tikras gyvenimas, bet tikrai noriu padėti Ukrainai... Noriu padėti mūsų žmonėms“, – sakė 41 metų vyras, kurio vienintelė politinė patirtis yra Ukrainos prezidento vaidmuo viename seriale.

„Jei žmonės manimi tiki, ir aš pats to noriu, galbūt galiu kažką pakeisti, – kalbėjo V. Zelenskis. – Galų gale, galiu atvesti daug naujų padorių žmonių į politiką.“

Populiarus aktorius ir sėkmingas verslininkas įnešė netikėtumo momentą į kovą dėl valstybės vadovo posto. Iki V. Zelenskiui paskelbiant, kad dalyvaus rinkimuose, manyta, jog kovo 31-osios balsavimas bus dviejų veteranų – dabartinio Ukrainos prezidento Petro Porošenkos ir buvusios premjerės Julijos Tymošenko – kova.

Šią savaitę paskelbti sociologų grupės „Reiting“ atliktos apklausos rezultatai rodo, kad 25 proc. ukrainiečių rinkimuose ketina palaikyti V. Zelenskį. Tuo metu už P. Porošenką balsuoti žada 16,6 proc. respondentų, o už J. Tymošenko – 16,1 proc. rinkėjų.

V. Zelenskio šalininkai sako, kad jis į šalies politinę areną, pastaraisiais metais krečiamą vidaus kovų ir korupcijos skandalų, įneš kažką naujo.

Kritikai savo ruožtu abejoja V. Zelenskio sugebėjimais vadovauti 45 mln. gyventojų turinčiai šaliai, kurios rytuose verda ginkluotas konfliktas su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais. Be to, Ukraina susiduria su sudėtingomis ekonominėmis problemomis ir bando kovoti su giliai įsišaknijusia korupcija.

„Ne, patirties neturiu“, – pripažino prezidento posto siekiantis aktorius. Visgi jis pabrėžė turintis „pakankamai stiprybės ir energijos“ susidoroti su iššūkiais.

„Neturiu visų žinių, bet dabar mokausi... Nenoriu atrodyti kaip idiotas, – tvirtino V. Zelenskis. – Mane supa žmonės, kurie nori ateiti ir padėti. Manau, mums gali pasisekti.“

„Mažiau kalbų, daugiau darbų“

Jei bus išrinktas, V. Zelenskis žada pasistūmėti įgyvendinant Minsko taikos susitarimus, turinčius nutraukti karą Rytų Ukrainoje.

Nuo 2014-ųjų pavasario Rytų Ukrainoje Kijevo pajėgos kovoja su Maskvos remiamais prorusiškais separatistais. Konfliktas jau pareikalavo apie 13 tūkst. gyvybių.

Vis dėlto aktorius yra kaltinamas esant kontroversiškai vertinamo ukrainiečių oligarcho Ihorio Kolomoiskio „marionete“, bet V. Zelenskis neigia turintis su juo kokių nors ryšių.

„Mano atėjimas į politiką nėra susijęs su niekieno norais, taip pat ir I. Kolomoiskio“, – AFP sakė jis.

V. Zelenskis kritikuoja dabartinę valdžią, pradėjusią dirbti 2014-aisiais po Kijeve įvykusio provakarietiško Maidano sukilimo, nuvertusio Kremliaus palaikomą vyriausybę. Aktoriaus teigimu, valdžia visiškai save „diskreditavo“.

„Su tokia valdžia šalis neturi jokios vilties“, – tvirtino V. Zelenskis.

Trečiadienį jis filmavosi seriale „Tautos tarnas“ (Sluga naroda), kur vaidina istorijos mokytoją, netikėtai išrinktą prezidentu. Per trečiadienio filmavimą jo herojus sakė kalbą, kurioje ragino ukrainiečius grąžinti „didžiulę skolą“ tarptautiniams kreditoriams.

Paklaustas žurnalistų, ar jaučiasi esąs pasirengęs sakyti tikras prezidento kalbas, V. Zelenskis atsakė: „Sudėtingiausia ne sakyti kalbas, o įgyvendinti tai, ką pasakei. Mažiau kalbų, daugiau darbų.“

GALERIJA

  • Volodymyras Zelenskis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Alis Petkus...

na, reikia nors kažką parašyti... ar jau Ukraina nebe draugai?... kažkaip anksčiau tai triukšmas buvo apie Ukrainą aukščiausiu lygiu... o dabar visi kažkaip nuščiuvo... ką tai galėtų reikšti?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS