V. Putinas: esu pasiruošęs vykti į Vašingtoną | kl.lt

V. PUTINAS: ESU PASIRUOŠĘS VYKTI Į VAŠINGTONĄ

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį gyrė „naudingus“ susitikimus su JAV lyderiu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir nurodė pakvietęs jį atvykti į Maskvą, taip pat pareiškė esąs pasiruošęs apsilankyti Vašingtone.

Tokius komentarus V. Putinas išsakė po abiejų lyderių susitikimo Helsinkyje, sukėlusio politinę krizę Jungtinėse Valstijose. Jis pridūrė, jog ruošiasi individualiai pasikalbėti su D. Trumpu per vėliau šiemet Argentinoje vyksiantį viršūnių susitikimą ir galbūt per kitus renginius.

„Esu pasiruošęs vykti į Vašingtoną“, – V. Putinas sakė žurnalistams po Johanesburge įvykusio vadinamosios BRICS grupės (Brazilijos, Rusijos, Indijos, Kinijos ir Pietų Afrikos) viršūnių susitikimo.

Jis pridūrė, kad taip pat pakvietė D. Trumpą atvykti į Maskvą.

„Jis norėtų ateityje surengti susitikimų, ir aš esu pasiruošęs“, – tikino Rusijos prezidentas, bet pabrėžė, kad tokiam dialogui palaikyti turi būti sudarytos palankios sąlygos.

Anot V. Putino, abu lyderiai planuoja pabendrauti akis į akį per lapkričio pabaigoje Buenos Airėse vyksiantį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą ir galimai per kitus renginius, kurių jis neįvardijo.

Baltieji rūmai penktadienį nurodė, kad D. Trumpas yra atviras kontroversiškų vertinimų galinčiai sulaukti kelionei į Maskvą.

Jų atsakomajame pareiškime rašoma: „Prezidentas Trumpas tikisi priimti prezidentą Putiną Vašingtone nuo (ateinančių) metų pradžios ir yra atviras apsilankymui Maskvoje, kai gautų oficialų kvietimą.“

„Gyvenimas eina toliau, ir mūsų kontaktai ir toliau palaikomi, nepaisant visų sunkumų – sunkumų JAV vidaus politiniame gyvenime“, – nurodė V. Putinas.

Jis taip pat pabrėžė, kad abu prezidentai turėtų pasimatyti akis į akį ir aptarti daugybę tarptautinių problemų bei dvišalių santykių iššūkių.

„Reikalingi kontaktai aukščiausiu politiniu lygiu. Negalima visko aptarti telefonu“, – teigė V. Putinas.

Šie Kremliaus šeimininko komentarai nuskambėjo, kritikos laviną savo šalyje išprovokavusiai JAV administracijai šią savaitę atidėjus antrą planuojamą abiejų lyderių susitikimą iki kitų metų.

JAV ir Rusijos lyderių derybos šį mėnesį Suomijos sostinėje sukėlė politinę audrą Vašingtone, o kai kurie kritikai apkaltino JAV prezidentą išdavus Amerikos interesus.

D. Trumpas sulaukė aštrios kritikos po spaudos konferencijos Helsinkyje, kur jis, regis, palaikė V. Putiną, „labai stipriai ir galingai“ paneigusį, kad Maskva kišosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS