V. Putinas, A. Merkel ir R. T. Erdoganas aptarė Irano branduolinį susitarimą | kl.lt

V. PUTINAS, A. MERKEL IR R. T. ERDOGANAS APTARĖ IRANO BRANDUOLINĮ SUSITARIMĄ

  • 0

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tarėsi su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, kaip būtų galima išsaugoti susitarimą dėl Irano branduolinės programos, iš jo pasitraukus Jungtinėms Valstijoms, penktadienį pranešė Kremlius.

Anksčiau V. Putinas išreiškė „gilų susirūpinimą“ dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo trauktis iš šios 2015 metais Teherano ir šešių galingųjų valstybių sudarytos sutarties, pagal kurią Irano branduolinė programa buvo apribota mainais į sankcijų sušvelninimą.

Rusijos pareigūnai sakė esantys pasiruošę kartu su partneriais Europoje siekti, kad susitarimas būtų išsaugotas.

„Buvo pabrėžta sutarties išsaugojimo svarba tarptautinio ir regioninio stabilumo atžvilgiu“, – sakoma Kremliaus pranešime, paskelbtame po V. Putino ir A. Merkel pokalbio telefonu.

Abu lyderiai taip pat aptarė padėtį Sirijoje ir A. Merkel darbo vizitą Rusijoje, planuojamą surengti ateinančią savaitę, nurodė Maskva.

Buvo pabrėžta sutarties išsaugojimo svarba tarptautinio ir regioninio stabilumo atžvilgiu.

A. Merkel anksčiau sakė, kad Vokietija ir jos partneriai Europoje „darys viską“, kad Iranas nesiliautų laikytis susitarimo.

Per Rusijos prezidento ir Turkijos vadovo R. T. Erdogano pokalbį, įvykusį vėlai ketvirtadienį, abu lyderiai priėjo išvadą, kad D. Trumpo sprendimas pasitraukti iš susitarimo yra klaidingas, sakė vienas šaltinis turkų prezidentūroje.

Turkija pastaruosius metus glaudžiai bendradarbiavo su Rusija ir Teheranu Sirijos taikos procese, nors Ankara ir Maskva palaiko skirtingas konflikto šalis, o jų santykiai su Iranu kartais būna sudėtingi.

Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas artimiausiomis dienomis atvyks į Rusiją per diplomatinę kelionę, kurios metu taip pat aplankys Briuselį ir Pekiną, penktadienį sakė jo atstovas.

D. Trumpas nepakluso galingųjų valstybių įtikinėjimams nežlugdyti susitarimo su Iranu ir antradienį paskelbė, kad Vašingtonas jame nebedalyvaus ir kad Teheranui bus paskelbta naujų sankcijų.

Po ilgai trukusių derybų Iranas 2015-ųjų liepą sutiko smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į skaudžių tarptautinių sankcijų atšaukimą.

Ši sutartis buvo sudaryta tarp Irano, penkių Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nuolatinių narių (JAV, Kinijos, Rusijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos) bei Vokietijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS