V. Putinas: numatomas visos Sirijos kongresas turėtų duoti stimulą JT taikos deryboms | kl.lt

V. PUTINAS: NUMATOMAS VISOS SIRIJOS KONGRESAS TURĖTŲ DUOTI STIMULĄ JT TAIKOS DERYBOMS

  • 3

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį pranešė, kad jo kolegos Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ir Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) susitarė surengti Sočyje Sirijos režimo ir opozicijos pajėgų atstovų „kongresą“, kuris turėtų suteikti stimulą JT taikos deryboms Ženevoje.

„Su džiaugsmu pranešu, kad Irano ir Turkijos prezidentai palaikė visos Sirijos nacionalinio dialogo, forumo-kongreso, idėją. Susitarėme surengti šį svarbų renginį tinkamu lygiu, užtikrinti, kad jame dalyvautų įvairių Sirijos visuomenės sluoksnių atstovai“, – pareiškė V.Putinas, cituodamas bendrą trijų prezidentų pareiškimą apie įvykusias derybas.

Pasak jo, „turima omenyje – surinkti prie derybų stalo įvairių politinių partijų, vidaus ir išorės opozicijos, etninių ir konfesinių grupių delegatus“.

Kongresas nagrinėtų Sirijai esminius visos tautos dienotvarkės klausimus. „Pirmiausia, susijusius su būsimos valstybinės santvarkos parametrų kūrimu, naujos Konstitucijos priėmimu, ir jos pagrindu rinkimų rengimu, stebint Jungtinių Tautų Organizacijai“, – pažymėjo V. Putinas.

„Tuomet atsiras stimulas aktyvinti pastangas padėčiai Sirijoje sureguliuoti remiantis Ženevos procesu“, – pridūrė jis.

Turkijos prezidentas R.T. Erdoganas, savo ruožtu, pareiškė, kad Rusijos, Irano ir Turkijos vadovai sutaria, jog būtina stiprinti pasitikėjimo priemones.

„Per mūsų konsultacijas su ponu (Vladimiru) Putinu, taip pat (Hassanu) Rouhani, mes akcentavome tai, kad būtina įgyvendinti priemones pasitikėjimui stiprinti“, – sakė jis.

Anot jo, norint palaipsniui įgyvendinti šias priemones, „būtina atverti nenutrūkstamą ir nekliudomą humanitarinės pagalbos tiekimą“ vargstantiems Sirijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Čiubaka

nu šaunu, gal kažkas sutvarkys tą bardaką pradėtą jankių

Lape

Visi trys galetu paimti lopetas ir pagroti "Pamaskvio vakarus".

Realybė

Tai Rusijos pergalė Sirijoje prieš JAV ginkluojamus teroristus. Tai akivaizdus smūgis JAV karo politikai Sirijoje.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS