Vokietija mini 80-ąsias Krištolinės nakties metines | kl.lt

VOKIETIJA MINI 80-ĄSIAS KRIŠTOLINĖS NAKTIES METINES

Vokietija penktadienį paminėjo nacių pogromo, davusio pirmąją užuominą apie Trečiojo Reicho užmačias išnaikinti žydų tautą, metines. Minėjimas vyko tuo metu, kai vis garsiau pasigirsta kalbų apie Vakaruose iš naujo atgimstantį antisemitizmą ir nacionalizmą.

Bundestage pasakytoje kalboje, skirtoje paminėti 80-ąsias Krištolinės nakties (vok. Kristallnacht) metines, Vokietijos prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris teigė, kad 1938 metų lapkričio 9 dienos įvykiai ženklino „su niekuo nepalyginamą nutolimą nuo civilizacijos, Vokietijos panirimą į barbarystę“.

Vokietija niekuomet negali nusukti akių, jei „kas nors mėgintų kalbėti už „realius žmones“ ir siektų atskirti“ tuos, kurie išpažįsta kitą religiją arba yra kitokios odos spalvos, sakė prezidentas.

Kalbėdamas apie šiuos laikus ir Vokietijoje stiprėjantį kraštutinių dešiniųjų judėjimą, F. W. Steinmeieris įspėjo dėl „naujoviško, agresyvaus nacionalizmo, kuris įsivaizduoja idilišką praeitį, kurios niekada nebuvo“.

Kanclerė Angela Merkel, vėliau prisijungusi prie F. W. Steinmeierio ir žydų bendruomenės lyderių didžiausioje Vokietijos sinagogoje vykusioje ceremonijoje, pabrėžė, kad Krištolinė naktis buvo ilgalaikio proceso, kurio metu antisemitizmas pirmiausia buvo toleruojamas, o vėliau – ir skatinamas, rezultatas.

Užkirsti kelią atskirčiai, rasizmui arba antisemitizmui privalu vos tik pasirodžius pirmiesiems jų ženklams, pabrėžė A. Merkel, įspėdama nekartoti praeities klaidų.

„Paprasti atsakymai, kurie dažnai eina koja kojon su šiurkštesne retorika gatvėse ir internete, – tai pradžia, kuriai turime ryžtingai užkirsti kelią“, – pridūrė kanclerė.

Naktį iš 1938 m. lapkričio 9-osios į 10-ąją Vokietijoje ir Austrijoje naciai per iš anksto suplanuotą operaciją puolė žydus, naikino ir grobė jų turtą. Tąnakt buvo nužudytas mažiausiai 91 žmogus ir nusiaubta 7 500 žydų įmonių.

Be kita ko, buvo sudeginta daugiau kaip 1 400 sinagogų, suimta iki 30 tūkst. žydų vyrų. Didžioji dalis jų išgabenti į koncentracijos stovyklas, tokias kaip Dachau ir Buchenvaldas.

GALERIJA

  • Vokietija mini 80-ąsias Krištolinės nakties metines
  • Vokietija mini 80-ąsias Krištolinės nakties metines
  • Vokietija mini 80-ąsias Krištolinės nakties metines
EPA-ELTA nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Tik

Atsakymas uz ka veja is visu saliu veja delvto ka Tik zydas zydui zydas o visi kiti gojai pasiskaitykit Zydu Talmudas bus aiskiau uz ka zydus is visur veja

Anonimas

As ne judejus ir ne zydas,bet nesuprantu vis tik uz ka?? O gal zydai tuo laikmeciu ,buvo teroristai vokietijoje? kuo visa tai aiskinama??Ar kad jie kasdien silke valge??? na neaisku kodel visus naikinoOOOO?

...

O žydai ir toliau nesupranta už ką juos taip visur?.. kada jie savikritikos išmoks?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS