Šokiruojanti 2012-ųjų nužudymų ir lytinės prievartos statistika | kl.lt

ŠOKIRUOJANTI 2012-ŲJŲ NUŽUDYMŲ IR LYTINĖS PRIEVARTOS STATISTIKA

  • 0

Maždaug 120 mln. mergaičių visame pasaulyje buvo priverstos turėti lytinių santykių, o penktadalis nužudymų visame pasaulyje aukų buvo jaunesnės nei 20 metų, iš viso 2012 metais – 95 tūkst. aukų, sakoma ketvirtadienį paskelbtoje Jungtinių Tautų (JT) ataskaitoje.

Remdamasi duomenimis iš 190 valstybių, JT vaikų agentūra UNICEF ataskaitoje pažymi, kad vaikai visame pasaulyje nuolat patiria fizinį, lytinį ir emocinį smurtą nuo žmogžudysčių ir prievartinių lytinių santykių iki ujimo ir užgaulios disciplinos.

Smurtas „nepaiso amžiaus, geografijos, religijos, etninės priklausomybės ir pajamų“, sakoma UNICEF vykdomojo direktoriaus Anthony Lake'o (Entonio Leiko) pareiškime, kuriame nurodoma: „Tai vyksta vietose, kur vaikai turėtų būti saugūs, jų namuose, mokyklose ir bendruomenėse. Vis dažniau tai vyksta per internetą, tai vykdo šeimos nariai ir mokytojai, kaimynai ir nepažįstamieji, kiti vaikai“.

UNICEF nustatė, kad nužudymas yra pagrindinė 10-19 metų berniukų ir paauglių mirties priežastis keliose valstybėse centrinėje ir Pietų Amerikoje, tarp jų – Panamoje, Venesueloje, Salvadore, Brazilijoje ir Gvatemaloje.

Nigerijoje, kur teroristinė grupuotė „Boko Haram“ balandžio mėnesį pagrobė daugiau kaip 200 mokyklinio amžiaus mergaičių ir grasino jas ištekinti, yra daugiausiai nužudymų aukomis tapusių jaunų žmonių – beveik 13 tūkst. 2012 metais. Po Nigerijos eina Brazilija, kur šis šiurpus skaičius yra maždaug 11 tūkstančių.

Tarp Vakarų Europos ir Šiaurės Amerikos šalių, JAV pirmauja pagal vaikų nužudymų skaičių.

Plačiai paplitęs yra ir lytinis smurtas. Ataskaitoje nurodoma, kad pasaulyje maždaug viena iš 10 jaunesnių nei 20 metų mergaičių – maždaug 120 mln. – buvo priverstos turėti lytinių santykių, o viena iš trijų ištekėjusių paaugliško amžiaus merginų, – maždaug 84 mln. – buvo tapusios savo vyrų ar partnerių emocinio, fizinio ar seksualinio smurto aukomis.

UNICEF nurodo, kad partnerio smurto paplitimas yra 70 proc. ar didesnis Konge ir Pusiaujo Gvinėjoje, ir maždaug 50 proc. Ugandoje, Tanzanijoje ir Zimbabvėje. Šveicarijoje, kaip parodė 2009 metų tyrimas, 22 proc. mergaičių ir 8 proc. berniukų nuo 15 iki 17 metų amžiaus patyrė bent vieną seksualinio smurto incidentą, dažniausiai išplaukusį iš kontaktų internete.

Ataskaita parodė, kad smurto poveikis vaikams pastarąjį dešimtmetį didėjo. Joje nurodoma virtinė priežasčių, kodėl šis fenomenas lieka didele dalimi ignoruojamas.

Smurtas prieš vaikus kai kuriose šalyse yra socialiai priimtinas, nebyliai toleruojamas arba nelaikomas užgauliu, nurodo UNICEF. Aukos yra pernelyg jaunos ar pernelyg pažeidžiamos, kad praneštų apie nusikaltimus, o teisinė sistema negali adekvačiai reaguoti, be to, trūksta vaikų apsaugos tarnybų.

Daug smurto aktų prieš vaikus įvykdo žmonės, kurie turi jais rūpintis: globėjai ir partneriai.

Vidutiniškai visame pasaulyje maždaug šeši iš 10 vaikų nuo dvejų iki 14 metų amžiaus – beveik milijardas – yra reguliariai baudžiami fizinėmis bausmėmis.

Tik 39 pasaulio šalys teisiškai gina vaikus nuo fizinių bausmių, nurodoma ataskaitoje, kurioje priduriama, kad dažnai apie smurtą nepranešama.

Viena to priežasčių yra ta, kad smurtas atrodo normalu. Beveik pusė visų 15-19 metų mergaičių visame pasaulyje galvoja, kad vyras kartais pagrįstai muša savo žmoną, sakoma ataskaitoje.

Kaip nurodo UNICEF, visame pasaulyje kiek daugiau nei trečdalis 13-15 metų moksleivių yra nuolat ujami mokykloje. Samoa šis skaičius padidėja iki trijų ketvirtadalių.

Europoje ir Šiaurės Amerikoje beveik trečdalis 11-15 metų moksleivių praneša ujantys kitus, o Latvijoje ir Rumunijoje šis skaičius yra beveik 60 proc., nurodo UNICEF.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS