Dortmundo futbolo komandos autobuso sprogdintojas nuteistas 14 metų kalėti | kl.lt

DORTMUNDO FUTBOLO KOMANDOS AUTOBUSO SPROGDINTOJAS NUTEISTAS 14 METŲ KALĖTI

  • 0

Vokietijos teismas antradienį skyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę Vokietijos ir Rusijos pilietybes turinčiam vyrui, pernai balandį susprogdinusiam tris užtaisus prie Dortmundo futbolo klubo „Borussia“ autobuso ir siekusiam iš šio išpuolio pasipelnyti vertybinių popierių biržoje.

Dortmundo teismas pripažino 29 metų Sergejų Wenergoldą (Sergejų Venergoldą) kaltu dėl pasikėsinimo į 28 žmonių gyvybes. Jis susprogdino savo užtaisus, kai sportininkus į futbolo rungtynes turėjęs vežti autobusas pajudėjo iš viešbučio.

Po 11 mėnesių trukusio teismo proceso Rusijoje gimęs ir elektros techniko specialybę turintis vyras taip pat buvo pripažintas kaltu dėl ispanų puolėjo Marco Bartros (Marko Bartros) ir vieno policijos pareigūno sunkaus kūno sužalojimo per sprogimą.

Išpuolio vakarą 2017 metų balandžio 17-ąją S. Wenergoldas ir žaidėjai buvo apsistoję tame pačiame Dortmundo viešbutyje. Jis per atstumą detonavo krūmuose paslėptus sprogmenis , kai autobusas išvežė futbolininkus į Čempionų lygos rungtynes prieš Monako klubą.

Krūmuose S. Wenergoldas buvo iš anksto paslėpęs tris sprogstamuosius užtaisus. Kiekviename iš jų buvo maždaug po kilogramą vandenilio peroksido ir sprogstamųjų medžiagų mišinio, taip pat maždaug 65 cigaretės dydžio metaliniai varžtai. Vienas iš jų sutrupino riešą M. Bartrai

Įvykio vietoje S. Wenergoldas buvo palikęs raštelį, turėjusį suklaidinti pareigūnus ir priversti juos tirti džihadistų teroristinio išpuolio versiją.

Pasak prokurorų, kaltinamasis tikėjosi pasipelnyti biržoje iš tikėtino Dortmundo komandos akcijų kritimo po atakos ir užsidirbti maždaug pusę milijono eurų.

Dortmundo futbolo klubas „Borussia“ yra vienintelis Vokietijos sporto klubas, užregistruotas vertybinių popierių biržoje.

„Noriu atsiprašyti“

S.Wenergoldo advokatas Carlas Heydenreichas (Karlas Heidenreichas) sakė, kad jo ginamasis tenorėjo sukelti paniką ir neplanavo ką nors sužeisti ar nužudyti.

Pranešama, kad S. Wenergoldas porą kartų atkreipė į save viešbučio darbuotojų dėmesį, pirmiausia – kai pareikalavo sau kambario su langais į priekinį kiemą. Be to, po sprogimo, kai daugelį buvo apėmusi panika, vyras ramiai nuėjo į restoraną ir užsisakė kepsnį.

Įtariamasis buvo suimtas praėjus 10 dienų po minėto išpuolio.

Teisme savo emocingus parodymus apie patirtą traumą pateikė keli Dortmundo futbolo klubo sportininkai.

Gynėjas Matthias Ginteris (Matijas Ginteris), dabar žaidžiantis klube „Borussia Moenchengladbach“, apsipylė ašaromis, prisiminęs, kas dėjosi autobuse po sprogimų.

„Visi gulėjo ant grindų. Skraidė skeveldros. Buvo daug dūmų. Marcas rėkė. Nežinojome, kas bus toliau“, – pasakojo jis teisme balandžio mėnesį.

Kitą dieną po šio išpuolio Dortmundo futbolininkai pralaimėjo Monako komandai. Dėl šio pralaimėjimo komandos tuometinis treneris Thomas Tuchelas (Tomas Tuchelas) užsipuolė UEFA, esą sportininkams nebuvo suteikta pakankamai laiko atsigauti po patirto sukrėtimo.

Sausį savo kaltę pripažinęs S. Wenergoldas praėjusią savaitę teisme sakė, kad gailisi dėl savo veiksmų.

„Noriu atsiprašyti visų“, – pareiškė jis.

GALERIJA

  • Sergejus Wenergoldas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS