Ispanijos teismo sprendimas paleisti prievartautojų gaujos narius išprovokavo įtūžį | kl.lt

ISPANIJOS TEISMO SPRENDIMAS PALEISTI PRIEVARTAUTOJŲ GAUJOS NARIUS IŠPROVOKAVO ĮTŪŽĮ

  • 3

Daugelyje Ispanijos miestų penktadienį planuojama surengti protestų, teismui nurodžius paleisti už užstatą penkis vyrus, nuteistus kalėti iki devynerių metų už seksualinę prievartą prieš vieną merginą per Pamplonos festivalį.

Vyrai, priklausę vienai susirašinėjimo programėlės „WhatsApp“ grupei, pasivadinusiai „Gauja“, buvo apkaltinti, kad 2016 metų liepos 7 dieną išžagino vieną 18-metę, prasidėjus savaitę trunkančiam San Fermino festivaliui, pritraukiančiam dešimtis tūkstančių lankytojų.

Visi penki kaltinamieji, kurių amžius – nuo 27 iki 29 metų, balandį buvo nuteisti už lytinę prievartą, bet išteisinti pagal sunkesnius kaltinimus dėl lytinio užpuolimo, apimančio išžaginimą. Teismo išvada, kad auka nepatyrė bauginimų arba smurto, išprovokavo šalies masto protestus ir reikalavimus, kad būtų pakeisti įstatymai.

Nuteistieji jiems skirtus nuosprendžius apskundė, o Pamplonos teismas ketvirtadienį nurodė šio penketo narius paleisti už 6 000 eurų užstatą, kol bus nagrinėjama apeliacija, nurodė ispanų žiniasklaida.

Moterų teisių grupės ketvirtadienį per socialinius tinklus paskelbė raginimą surengti protestų su šūkiu: „Jeigu „Gauja“ išeis į gatves, mes – irgi.“

Penktadienį žiniasklaidos antraštės irgi atspindėjo nacionalines nuotaikas. Katalonijos dienraštis „La Vanguardia“ skelbė: „Gaują“ paleidęs teismas pakurstė pyktį.“ Konservatyvios pakraipos laikraštis ABC paskelbė vedamąjį panašia antrašte: „Pyktis ir nuostaba dėl „Gaujos“ paleidimo.“

Feminisčių grupės irgi ragino penktadienio pavakare surengti protestų Madride, Valensijoje, Sevilijoje – kur gyveno šie penki vyrai, taip pat Saragosoje, Grenadoje ir kitur.

„Niekšai žagintojai“

Ketvirtadienį teismui paskelbus sprendimą protestuotojai išėjo į gatves Pamplonoje; panašių demonstracijų vyko Barselonoje ir trijuose dideliuose baskų krašto miestuose: Bilbao, Vitorijoje ir San Sebastiane.

„Gėdinga, kad tie niekšai žagintojai taip lengvai ištrūko. Atrodo, juos norėta paleisti, kad jie vėl būtų pasiruošę pradėti liepos 7-ąją“, – Barselonoje sakė 66 metų protestuotoja Carmen Roman, turėdama omenyje šių metų San Fermino festivalio pradžios datą.

Penktadienį paskelbtame Navaros teismo sprendime sakoma, kad penketui buvo leista išeiti į laisvę už užstatą, nes dėl jiems daromo visuomenės spaudimo „praktiškai neįsivaizduojama“, kad šie asmenys galėtų pakartotinai nusikalsti.

Vyrai, jau praleidę už grotų dvejus metus, toliau bus prižiūrimi teismo. Buvo paimti visų jų pasai; vyrams uždrausta išvykti iš šalies.

Jiems taip pat draudžiama vykti į Madridą, kur gyvena užpuolimo auka.

Iš trijų teisėjų vienas norėjo, kad kaltinamieji būtų palikti kalėjime.

Vienas iš šios gaujų yra Ispanijos policijos – Civilinės gvardijos – pareigūnas, šiuo metu nušalintas nuo tarnybos. Kitas anksčiau tarnavo kariuomenėje. Kiti yra žinomi kaip „ultros“ – karingi Sevilijos futbolo klubo aistruoliai.

Faktas, kad vyrai telefonais nufilmavo savo nusikaltimą ir gyrėsi šiais veiksmais savojoje „WhatsApp“ grupėje, dar labiau pakurstė įtūžį.

Peticija už pokyčius

Pamplonos meras Joseba Asironas (Choseba Asironas) penktadienį sakė, kad jo biuras apskųs teismo sprendimą paleisti šią gaują ir sakė, kad „pačią visuomenę ir kai kuriuos teismų priimamus sprendimus... skiria didėjantis atstumas“.

Iki penktadienio vidurdienio internetinę peticiją, raginančią palikti penketą už grotų, surinko daugiau kaip 5 000 parašų.

Naujoji teisingumo ministrė socialistė Dolores Delgado teismo sprendimo nekomentavo, tik sakė, kad turi „pasikeisti mąstysena“.

Anksčiau šį mėnesį į valdžią atėjus premjero Pedro Sanchezo (Pedro Sančeso) vyriausybei, kurioje daugumą sudaro moterys, kaip vieną pirmųjų savo uždavinių paskelbė planus išaiškinti teisėjams, jog reikia skirti daugiau dėmesio smurto prieš moteris problemai.

GALERIJA

  • Ispanijos teismo sprendimas paleisti prievartautojų gaujos narius išprovokavo įtūžį
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

tai

samoninga masoniska /politika/ visais budais kenkti zmonems....

Anonimui

Pabandyk pas mus surengti mitingą arba protesto akcijas prieš nusikalstamus teismų sprendimus. Atsidursi vietoj tų teisiamųjų ir tavęs niekas už jokį užstatą nepaleis.

Anonimas

Mentų ne tik pas mus neteisia už padarytus nusikaltimus....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS