Japonijoje stiprus žemės drebėjimas sukėlė nuošliaužų, yra aukų | kl.lt

JAPONIJOJE STIPRUS ŽEMĖS DREBĖJIMAS SUKĖLĖ NUOŠLIAUŽŲ, YRA AUKŲ

  • 3

Stiprus 6,6 balo žemės drebėjimas ir jo sukeltos žemės nuošliaužos Japonijos šiaurinėje Hokaido saloje ketvirtadienį nusinešė mažiausiai devynias žmonių gyvybes, o dar dešimtys tebėra dingę.

Daug didelių žemės nuošliaužų nuslinko retai apgyventame kaimiškame regione, taip pat paveiktame anksčiau šią savaitę Japonijai smogusio itin galingo taifūno.

Viename televizijos reportaže matyti dešimtys namų vienos kalvos papėdėje, ant kurių užgriuvo nuošliauža. Gelbėtojų sraigtasparnis lynu kėlė vieną gyventoją, kad nuskraidintų į saugią vietą.

Požeminiams smūgiams apgadinus regiono pagrindinę šiluminę jėgainę, apie 3 mln. būstų liko be elektros.

Be to, Tomario branduolinė elektrinė, kuri prieš drebėjimą neveikė, dėl tinklų gedimo buvo priversta įjungti atsarginius generatorius, tiekiančius energiją reaktorių aušinimo sistemoms, nurodė nacionalinis transliuotojas NHK. Vėliau energijos tiekimas jėgainei buvo atkurtas.

Smarkiai nukentėjusio Abiros miesto administracijoje dirbantis 51 metų Kazuo Kibayashi (Kadzuo Kibajašis) naujienų agentūrai AFP sakė: „Įvykos staigus, itin stiprus smūgis. Apie 2–3 minutes jutau, kaip (žemė) judėjo į šalis, o ne aukštyn ir žemyn.“

„Tai liovėsi, o vėliau vėl pradėjo kratyti. Jutau, kad buvo dvi bangos. Man 51-eri, ir dar niekada nebuvau patyręs nieko panašaus. Galvojau, kad sugrius mano namas. Viskas mano name suversta. Net neturėjau laiko pradėti tvarkytis“, – pridūrė jis.

Toje pačioje vietovėj po pirmojo smūgio įvyko keletas kitų, iš kurių vienas buvo 5,3 balo.

Žemės drebėjimo židinys buvo negiliai, o epicentras buvo maždaug už 52 km į pietryčius nuo regiono sostinės Saporo. Cunamių pavojus nebuvo paskelbtas.

Sapore gyvenantis Akira Fukui (Akira Fukujis) pasakojo AFP: „Nubudau apie 3 val. nuo vertikalaus smūgio. Uždegiau šviesą, bet netrukus ji užgeso. Neveikia jokie šviesoforai; darbe irgi nėra elektros.“

NHK nurodė, kad daugiausiai žmonių žuvo Acumos kaime, kur didelė žemės nuožliauža užvirto ant namų. Dar 33 žmonės tebėra dingę.

„Darysime, ką įstengiame, kad būtų išgelbėtos gyvybės“, – premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė) sakė po nepaprastojo kabineto posėdžio.

Kaip praneša vietos žiniasklaida, viena iš aukų tapo 82 metų vyras, per drebėjimą nukritęs nuo laiptų savo namuose. Be to, apie 130 žmonių patyrė nesunkių traumų.

Likviduoti nelaimės padarinių pasiųsti apie 20 tūkst. gelbėtojų, tarp jų – policijos pareigūnų ir Savigynos pajėgų karių, sakė vyriausybės atstovas Yoshihide Suga (Jošihidė Suga). Artimiausiu laiku prie operacijos turėtų prisidėti dar 20 tūkst. karių.

„Žmones teritorijose, paveiktose stiprių požeminių smūgių, raginu likti ramius, atkreipti dėmesį į informaciją apie evakuaciją... ir padėti vieni kitiems“, – pabrėžė Y. Suga.

Pastarosiomis dienomis Japoniją taip pat nusiaubė smarkiausias per 25 metus į šalį atslinkęs taifūnas. Antradienį šalies vakarinei daliai smogusi audra pareikalavo mažiausiai 11 žmonių gyvybių ir padarė didelės žalos regiono pagrindiniam oro uostui.

Naujų smūgių pavojus

Pareigūnai perspėjo, kad gali įvykti naujų žemės drebėjimų.

„Stiprūs žemės drebėjimai dažnai įvyksta (ne po vieną), ypač per 2–3 dienas“ po pirminio smūgio, sakė meteorologijos agentūros darbuotojas Toshiyuki Matsumori (Tošijukis Macumoris), atsakingas už žemės drebėjimų ir cunamių stebėseną.

Pasak jo, namų griūčių ir žemės nuošliaužų pavojus padidėjo, todėl gyventojams reikėtų „dėmesingai stebėti seisminį aktyvumą ir kritulių kiekį, nesilankyti pavojingose teritorijose“.

Žemės drebėjimas taip pat sutrikdė susisiekimą: atšaukti visi skrydžiai Saporo pagrindiniame Čitosės oro uoste. Jo terminalo pastate nukrito dalis lubų, taip pat trūko vandentiekio vamzdis. Taip pat nekursuoja vietos autobusai ir greitieji bei priemiestiniai traukiniai.

Sapore turėjusios įvykti Japonijos ir Čiles futbolo rinktinių draugiškos rungtynės buvo atšauktos dėl elektros tinklų gedimų ir sutrikusio susisiekimo.

Pramonės ministras H. Seko sakė, kad reikės „mažiausiai savaitės“ atkurti elektros tiekimą beveik 3 mln. namų, nes regiono pagrindinėje šiluminėje elektrinėje per žemės drebėjimą kilo gaisras.

Nacionalinė meteorologijos agentūra perspėjo, kad į Hokaidą prognozuojami smarkūs lietūs ir aukšti vandenyno potvyniai, todėl gyventojai raginami saugotis naujų žemės nuošliaužų.

Japonija priklauso vadinamajam Ramiojo vandenyno ugnies žiedui, kur įvyksta daug žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų.

Birželį Osakos regioną supurtę požeminiai smūgiai pražudė penkis žmones ir dar per 350 sužeidė.

Tuo metu 2011 metų kovo 11-ąją katastrofinis 9 balų žemės drebėjimas, įvykęs Ramiojo vandenyno dugne prie Japonijos šiaurės vakarinės pakrantės, sukėlė milžinišką cunamį, padariusį didžiulės žalos ir nusinešusį tūkstančius žmonių gyvybių.

GALERIJA

  • Japonijoje stiprus žemės drebėjimas sukėlė nuošliaužų, yra aukų
  • Japonijoje stiprus žemės drebėjimas sukėlė nuošliaužų, yra aukų
  • Japonijoje stiprus žemės drebėjimas sukėlė nuošliaužų, yra aukų
  • Japonijoje stiprus žemės drebėjimas sukėlė nuošliaužų, yra aukų
  • Japonijoje stiprus žemės drebėjimas sukėlė nuošliaužų, yra aukų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

gaila audi gera

...

Julyt, nesigirk savo blondiniškumu: pas mus kažkur toli toli bala kurią vadinam jūra, ir kur visai šalia gilus vandenynas.

Jule

Kaip panasu i Kauno potvynius,net atrodo lyg Kauno gatves.ale tu pamislyk,panasu.tik mes stipresni,nera auku.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS