JAV prezidentas mano, kad žurnalistas J. Khashoggi veikiausiai yra miręs | kl.lt

JAV PREZIDENTAS MANO, KAD ŽURNALISTAS J. KHASHOGGI VEIKIAUSIAI YRA MIRĘS

  • 0

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį pareiškė manantis, kad Saudo Arabijos žurnalistas Jamalas Khashoggi (Džamalas Chašogis) yra miręs, bei perspėjo apie „labai griežtas“ pasekmes Rijadui, jei bus įrodyta, kad jis yra susijęs su šio vyro mirtimi.

„Man tikrai taip atrodo. Labai liūdna“, – sakė D. Trumpas žurnalistams, uždavusiems klausimą, ar, prezidento manymu, daugiau kaip prieš dvi savaites dingęs J. Khashoggi yra negyvas.

Paklaustas apie galimą JAV atsaką Saudo Arabijai, kuri kaltinama žurnalisto, nevengusio kritikuoti Rijadą ir pastaruoju metu bendradarbiavusio su leidiniu „The Washington Post“, nužudymu, D. Trumpas pareiškė: „Jis turės būti labai griežtas. Tai blogi, blogi dalykai.“

Šįkart D. Trumpo tonas buvo pastebimai griežtesnis, palyginti su ankstesne jo administracijos pozicija, kai buvo akivaizdžiai vengiama kaltinti sąjungininkę Saudo Arabiją, nors jau vis garsiau kalbėta, kad jos agentai nužudė J. Khashoggi ir sukapojo jo kūną karalystės konsulate Stambule. 

J. Khashoggi, buvęs Saudo Arabijos vyriausybės patarėjas, pastaraisiais metais dažnai kritikuodavo įtakingą sunitiškos karalystės sosto įpėdinį princą Mohammedą bin Salmaną (Mohamedą bin Salmaną), atsakingą už glaudžius karinius ir prekybinius įtakingiausios Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės ryšius su D. Trumpo administracija.

Keliomis valandomis anksčiau JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) pareiškė, kad pasakė D. Trumpui, jog reikėtų duoti Saudo Arabijai „dar kelias dienas tyrimui užbaigti“.   

Tik tuomet, anot M. Pompeo, „galėsime nuspręsti, kaip ir ar Jungtinės Valstijos turėtų reaguoti“.

Reikalaujama JT tyrimo

Keturios įtakingos žmogaus teisių ir žiniasklaidos laisvės gynimo organizacijos ketvirtadienį paragino Turkiją paprašyti Jungtinių Tautų atlikti tyrimą, kad nebūtų nuslėptas galimai įvykdytas nusikaltimas. 

Komiteto žurnalistams ginti (CPJ), „Human Rights Watch“, „Amnesty International“ ir „Reporteriai be sienų“ (RSF) pažymėjo, kad toks tyrimas, kurį atlikti pavestų JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas), galiausiai nuplėštų paslapties šydą nuo šios mįslingos istorijos.

Tačiau Amerika, galingiausia Saudo Arabijos globėja, nekart leido suprasti tikinti tuo, ką kalba Rijadas, o D. Trumpas ir virtinė kitų įtakingų pareigūnų pabrėžė, kad nebus rizikuojama gerais JAV ir Saudo Arabijos santykiais.

D. Trumpas ne vieną kartą gyrė Saudo Arabijos vykdomus didžiulės vertės ginklų pirkimus, o M. Pompeo ketvirtadienį savo trumpame pasisakyme nekart priminė apie „senus strateginius santykius su Saudo Arabijos karalyste“. 

Saudo Arabija „toliau išlieka svarbia kovos su terorizmu partnere, joje yra dvi šventos vietos... Turėtume į tai taip pat atsižvelgti“, kalbėjo jis. 

Dėl kilusio triukšmo ant plauko pakibo ateinančią savaitę Rijade numatyta didelė konferencija investicijų klausimais „Future Investment Initiative“ (FII), neoficialiai vadinama „Davosu dykumoje“, turėjusi dar kartą atkreipti pasaulio dėmesį į sosto įpėdinio princo Mohammedo pastangas modernizuoti karalystę.

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnušinas) paskelbė nevyksiantis į tą renginį. Kiek anksčiau savo dalyvavimą atšaukė Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Nyderlandų ministrai, virtinė verslo lyderių, tarp jų britų milijardierius Richardas Bransonas (Ričardas Bransonas) ir „Uber“ vadovas Dara Khosrowshahi (Dara Chosrovšahis), taip pat žiniasklaidos milžinai „Bloomberg“ ir CNN. 

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nepraleido progos įgelti Vašingtonui, pareiškęs, kad Jungtinėms Valstijoms tenka „tam tikra atsakomybė“ už tai, kas nutiko J. Khashoggi.

Tačiau jis pridūrė, kad Maskva „nesiims gadinti santykių“ su Saudo Arabija, kol „nežino, kas iš tikrųjų atsitiko“.

Šiurpios detalės

Nei Turkija, nei Jungtinės Valstijos viešai nėra patvirtinusios, kad J. Khashoggi negyvas, taip pat nėra oficialiai pareiškusios, kad dėl jo dingimo atsakomybė tenka Rijadui.

Tačiau neįvardytais šaltiniais besiremianti Turkijos žiniasklaida pateikia vis daugiau šiurpių detalių apie paskutines J. Khashoggi gyvenimo minutes. Teigiama, kad žurnalistą nužudė 15 Saudo Arabijos agentų, laukusių jo konsulate, į kurį  J. Khashoggi atėjo atsiimti santuokai reikalingo oficialaus dokumento.

Provyriausybinis laikraštis „Yeni Safak“ trečiadienį pranešė išklausęs keletą garso įrašų, esą patvirtinančių, kad J. Khashoggi žudikai tardymo metu kankino žurnalistą ir prieš nužudydami nupjovė jam pirštus. Anot leidinio, žurnalistui buvo nukirsta galva.

Provyriausybinis dienraštis „Sabah“ ketvirtadienį pranešė, kad operacijai vadovavo Saudo Arabijos saugumo pareigūnas Maheras Abdulazizas Mutrebas (Maheras Abdulazizas Mutrebas), kuris, manoma, yra sosto įpėdinio artimo rato žmogus. 

„Tai smogikų komandos vadovas“, – skelbė „Sabah“ antraštė. 

Laikraštis detaliai aprašė M. A. Mutrebo judėjimą tą dieną, kai dingo žurnalistas. Remdamasis stebėjimo kamerų įrašais, „Sabah“ nurodė, kad šis vyras užėjo į konsulatą likus daugiau nei trims valandoms iki J. Khashoggi atėjimo.

Vaizdo įrašuose M. A. Mutrebas matomas prie konsulo rezidencijos, vėliau – su „didžiuliu lagaminu“ – netoli Saudo Arabijos konsulato esančiame viešbutyje, galiausiai – oro uoste.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS