Kodėl Š. Korėjos vadas pakeitė įvaizdį? | kl.lt

KODĖL Š. KORĖJOS VADAS PAKEITĖ ĮVAIZDĮ?

  • 0

Kas dedasi Šiaurės Korėjoje, o juolab šios izoliuotos pasaulio šalies lyderio Kim Jong Uno galvoje, nežino niekas. Spėliojama, kodėl komunistinės šalies lyderis pakeitė stilių.

Pilkas kostiumas, kurį K.Jong Unas vilkėjo sakydamas naujametį sveikinimą, privertė analitikus spėlioti, ar šis naujas stilius galėtų reikšti, kad Pchenjano režimas stengsis padailinti savo diplomatiją.

Šiaurės Korėjos lyderis, pernai nevengęs aštrių pasisakymų, ypač JAV prezidento Donaldo Trumpo adresu, sakydamas savo metinę kalbą vėl pasinaudojo proga perspėti Vašingtoną, kad ant savo stalo laiko "branduolinį mygtuką". Vis dėlto jis ištiesė ir alyvmedžio šakelę Pietų Korėjai – pareiškė, esą yra pasirengęs deryboms ir net gali atsiųsti komandą į Pietų Korėjoje įvyksiančias žiemos olimpines žaidynes.

Švelnesnis tonas ir solidus vakarietiško stiliaus kostiumas bei prie jo priderintas pilkas kaklaraištis – reikšmingas pasikeitimas paprastai griežtus stalinistinio stiliaus drabužius vilkinčiam lyderiui – privertė analitikus sukti galvas dėl šių netikėtų aprangos ženklų.

"K.Jong Uno sidabriškas vakarietiško stiliaus kostiumas ir akiniai raginiais rėmeliais, taip pat faktas, kad jis nebuvo įsisegęs tėvą ir senelį vaizduojančio ženklelio, rodo jo pasitikėjimą ir stabilumą. Tai siunčia signalą, kad jis (viską) kontroliuoja", – vado drabužius aptarė Šiaurės Korėjos studijų universiteto Seule profesorius Yang Moo Jinas.

Pusano miesto Pietų Korėjoje nacionalinio universiteto analitikas Robertas Kelly pastebėjo, kad Kimų dinastijos tesėjas atrodė panašesnis į "kokį bankininką, vilkintį "Armani".

"Buvo daug spėlionių, esą jis bando pasiekti, kad Šiaurės Korėja atrodytų šiuolaikiškesnė. Jo tėvo (stiliaus) kostiumai XXI a. atrodė juokingi. Bet tai yra triukas. Tik šou", – aiškino jis.

Pietų Korėjos valstybinis Korėjos nacionalinio susivienijimo institutas pareiškė, kad Pchenjanas, regis, "labai pasistengė dėl įvaizdžio kūrimo".

"Ankstesnių tamsesnių maoistinių kostiumų pakeitimas švelnesnio tono pilku, vakarietiško stiliaus kostiumu, atrodo, yra skirtas pavaizduoti kalboje akcentuotą taiką ir atspindėti atsipalaidavimą pasiekus branduolinės valstybės statusą", – nurodė institutas.

Neaišku, ar suveikė K.Jong Uno tono, ar garderobo pasikeitimas, bet Pietų Korėja sureagavo palankiai ir pasiūlė Pchenjanui kitą savaitę surengti aukšto lygio derybas. Be to, tarp abiejų Korėjų buvo atkurta tiesioginė ryšio linija. Ji pasienio kaime Panmundžome veikė iki 2016 m. vasario, kai buvo uždaryta smarkiai pablogėjus dvišaliams santykiams.

Santykių pablogėjimas įvyko kilus konfliktui dėl bendrai valdytos ir šiuo metu jau nebeveikiančios Kesono pramonės zonos.

Abi šalys, nuo 1950–1953 m. Korėjos karo skiriamos budriai saugomos demilitarizuotosios zonos, pastarąjį kartą aukšto rango pareigūnų derybas buvo surengusios 2015 m. Jose siekta sumažinti įtampą Korėjos pusiasalyje.

Pastaraisiais mėnesiais įtampa pusiasalyje buvo smarkiai išaugusi po virtinės Šiaurės Korėjos raketų bandymų ir jos įvykdyto kol kas galingiausio branduolinio bandymo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS