Luhansko separatistų kova dėl valdžios: prisidėjęs ir Kremlius? | kl.lt

LUHANSKO SEPARATISTŲ KOVA DĖL VALDŽIOS: PRISIDĖJĘS IR KREMLIUS?

  • 0

Ukrainos prezidentas skelbia, kad Rusija per sieną permetė papildomų pajėgų į Luhansko sritį, kai ten paaštrėjo separatistų gaujų kova dėl valdžios.

Vadinamosios Luhansko liaudies respublikos vadovas Igoris Plotnickis pamėgino atleisti savo vidaus reikalų ministrą, bet šis atsisakė paklusti. Karinės technikos kolonos į Luhanską atvyko ir iš Donecko, mieste patruliuoja ginkluoti asmenys, išjungta televizija. Kol kas nėra patikimos informacijos nei apie I. Plotnickio likimą, nei apie Kremliaus vaidmenį.

Ginkluoti kovotojai ir uniformos be skiriamųjų ženklų - separatistų gaujos Luhanske tarpusavyje kovoja kruvinas kovas nuo pat Rusijos įsiveržimo prieš trejus su puse metų, bet dar niekada tai nebuvo taip panašu į perversmą. Tie ginkluoti asmenys, kurie kalba, sako, kad jie ištikimi vadinamosios Luhansko liaudies respublikos vidaus reikalų ministrui, ir kad tai - seniai planuotos pratybos.

Tačiau atrodo, kad jie ne tik gina savo ministerijos pastatą, bet ir laiko apsiautę kitą pastatą, kur dirba separatistų vadovas.

Jam ištikima televizija neveikia jau antrą dieną, bet internete šį rytą paskelbė vaizdo įrašą, kaip I. Plotnickis susitinka su sau ištikimų jėgos struktūrų vadovais. Įrašas turi paneigti sklandančius gandus, kad I. Plotnickis pabėgo į Rusiją, kaip yra padaręs jau ne vienas besipešančių separatistų lyderis. Skelbiami ir kiti įrašai, kur ištikimybę jam skelbia kitų valdžios institucijų atstovai.

I. Plotnickis jau yra patyręs pasikėsinimų. Dar bent trys gaujų vadai nužudyti, kiti mįslingomis aplinkybėmis mirė Luhanske ar Maskvoje. Savo vidaus reikalų ministrą Igorį Kornetą nuversti jis norėjo jau kurį laiką ir kaltino jį dėl korupcijos bei kankinimų, o pirmadienį ryžosi jį atleisti.

Šis paskelbė, kad nesitraukia, o jo pavaldiniai viešu laišku paskelbė, kad toliau paklus jam. I. Kornetas aiškina aptikęs, kad kai kurie vadovybės pareigūnai susimokę su Ukrainos valdžia, perdavęs duomenis I. Plotnickiui ir pareikalavęs juos suimti.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija situaciją vertina kandžiai: esą Luhanske vorai stiklainyje toliau ėda vienas kitą, bet Kijevas sunerimęs.

Prezidentas sukvietė Nacionalinę saugumo tarybą ir paskelbė, kad samdiniai separatistų teritorijoje suaktyvėję, o iš Rusijos įvestas naujas tankų dalinys.

Daugiau apie tai – Vykinto Pugačiausko reportaže.

GALERIJA

  • Luhansko separatistų kova dėl valdžios: prisidėjęs ir Kremlius?
  • Luhansko separatistų kova dėl valdžios: prisidėjęs ir Kremlius?
  • Luhansko separatistų kova dėl valdžios: prisidėjęs ir Kremlius?
  • Luhansko separatistų kova dėl valdžios: prisidėjęs ir Kremlius?
  • Luhansko separatistų kova dėl valdžios: prisidėjęs ir Kremlius?
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS