NATO susirūpinusi dėl išpuolio prieš buvusį rusų šnipą | kl.lt

NATO SUSIRŪPINUSI DĖL IŠPUOLIO PRIEŠ BUVUSĮ RUSŲ ŠNIPĄ

  • 2

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį pareiškė, kad Aljansas yra smarkiai susirūpinęs dėl išpuolio Didžiojoje Britanijoje prieš buvusį rusų dvigubą agentą, ir sakė palaikantis ryšį su Jungtinės Karalystės valdžia šiuo klausimu.

„JK – labai vertinama sąjungininkė, ir šis incidentas kelia didžiulį susirūpinimą NATO. NATO palaiko ryšį su JK valdžia šiuo klausimu“, – sakoma J. Stoltenbergo biuro paskelbtame pranešime.

Keliomis valandomis anksčiau Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) paskelbė, jog „labai tikėtina“, kad Rusija yra atsakinga už buvusio savo karinės žvalgybos agento ir jo dukros apnuodijimą. Tačiau Maskva šiuos kaltinimus griežtai atmetė.

Po kovo 4-ąją Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste įvykdyto išpuolio prieš 66 metų buvusį Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU pulkininką Sergejų Skripalį ir jo 33 metų dukrą Juliją diplomatinė įtampa dramatiškai padidėjo, kai Th. May pareiškė, jog šie asmenys nukentėjo nuo kovinės cheminės medžiagos, sukurtos Rusijoje.

„Bet kokių nervus paralyžiuojančių medžiagų naudojimas yra šiurpus ir visiškai nepriimtinas“, – pabrėžė J. Stoltenbergas.

Po šio griežto NATO vadovo pareiškimo gali sustiprėti spėlionės, kad Britanija svarstys galimybę inicijuoti procedūrą, numatytą Šiaurės Atlanto sutarties 5-ajame straipsnyje, skelbiančiame, kad puolimas prieš bet kurią NATO narę yra puolimas prieš visą Aljansą.

Tačiau, kaip nurodo nacionalinis transliuotojas BBC, Th. May vyriausybė atsisakė pasinaudoti šiuo itin rimtoms krizėms skirtu straipsniu ir sieks atsako Rusijai kitokiais būdais.

Th. May sakė, kad Britanija pareikalavo Rusijos iki antradienio vakaro pateikti išsamų paaiškinimą dėl šio incidento.

Premjerė pridūrė, kad tuo atveju, jeigu „įtikinamo atsakymo“ nebus, Britanija padarys išvadą, kad įvyko „neteisėtas Rusijos Valstybės jėgos panaudojimas prieš JK“ ir kad Londonas svarstys „visokeriopas priemones“, kad į tai atsakytų.

Atsakinga Rusija?

Vašingtonas taip pat pabrėžė, kad už šį nusikaltimą atsakingi asmenys turi sulaukti bausmės.

„Visiškai pasitikime JK vykdomu tyrimu ir jų nuomone, kad Rusija tikriausiai yra atsakinga už praėjusią savaitę Solsberyje įvykdytą ataką, per kurią buvo panaudota nervus paralyžiuojanti medžiaga“, – sakė valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas). 

„Pritariame, kad kaltininkai – tie, kas įvykdė nusikaltimą, ir tie, kas jį užsakė – turi sulaukti atitinkamų rimtų pasekmių. Esame solidarūs su savo sąjungininkais Jungtinėje Karalystėje ir toliau glaudžiai koordinuosime savo atsakomuosius veiksmus“, – pažymėjo jis. 

Prieš paskelbdamas šį pareiškimą valstybės sekretorius paskambino britų užsienio reikalų sekretoriui Borisui Johnsonui (Borisui Džonsonui) aptarti tyrimo dėl praėjusią savaitę Anglijos pietvakariniame Solsberio mieste surengto bandymo nunuodyti buvusį Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininką Sergejų Skripalį ir jo dukrą. 

Grįždamas po vizito Afrikoje R. Tillersonas drauge skridusiems žurnalistams sakė, kad Didžiosios Britanijos ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) pareiškimas, esą užpuolikai panaudojo Rusijoje sukurtą kovinę nervus paralyžiuojančią medžiagą, yra tikslus.  

„Regis, ta medžiaga iš tiesų iš Rusijos. Šiuo metu man dar nežinoma, ar ji atgabenta iš Rusijos su Rusijos vyriausybės žinia“, – sakė valstybės sekretorius.

„Tokios itin pavojingos medžiagos, kokia buvo panaudota, atgabenimas į kitą šalį, jos atnešimas į viešą vietą suvokiant, kad jos  poveikį pajus daugybė žmonių... Sunku patikėti, kad taip galėtų elgtis valstybė“, – kalbėjo jis.    

„Tačiau tai yra mums žinoma medžiaga, kuri nėra plačiai paplitusi. Ją turi nedaugelis. Nieko daugiau nenoriu pasakyti“, – pridūrė R. Tillersonas.

Paklaustas, ar ataka prieš vieną NATO narę sulauktų bendro sąjungininkių atsako, R. Tillersonas sakė: „Tai, žinoma, sulauktų atsako. Apsiribosiu pasakęs tai.“

„Rafinuoti nuodai“

S. Skripalis 2006-aisiais Rusijoje buvo nuteistas kalėti 13 metų už tai, kad Britanijos slaptajai tarnybai MI6 teikė informaciją apie Europoje veikiančius GRU agentus.

Tačiau S. Skripaliui buvo suteikta malonė, o 2010 metų liepą jis buvo paleistas per JAV ir Rusijos šnipų apsikeitimą, įvykusį amerikiečiams išaiškinus Jungtinėse Valstijose veikusį vadinamųjų rusų miegančiųjų agentų tinklą.

Jis buvo atskraidintas į Britaniją, kuri buvusiam GRU pulkininkui suteikė prieglobstį. Jis apsigyveno Solsberyje.

Policija jo ir jo dukters apnuodijimą tiria padedant britų ginkluotosioms pajėgoms ir karinių tyrimų laboratorijai mokslo parke „Porton Down“.

Farmakologijos ekspertai sako, kad „Novičiok“ grupei priskiriama daugiau kaip 100 Rusijos sukurtų nervus paralyžiuojančių agentų ir kad šios medžiagos yra „pavojingesnės ir rafinuotesnės“ už zariną ar VX.

„Jos lėtina širdies (darbą) ir blokuoja kvėpavimo takus, sukeldamos mirtį uždūstant“, – sakė Britanijos Redingo universiteto profesorius Gary Stephensas (Garis Stivensas).

Britanija per 2008 metais Paryžiuje įvykusį valstybių susitikimą, kurio metu buvo aptartos tokio pobūdžio grėsmės, reiškė susirūpinimą, kad Rusija vis dar turi tokių biologinių ginklų, rodo naujienų svetainės „WikiLeaks“ paskelbti pranešimai, kurie pirmadienį buvo paskelbti ir socialiniame tinkle „Twitter“.

BBC pranešė, jog tyrėjai dabar mano, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga galėjo būti panaudota miltelių pavidalo, per S. Skripalio automobilio ventiliacijos sistemą.

Kituose britų žiniasklaidos pranešimuose užsimenama apie didėjantį spaudimą ministrei pirmininkei, kad Anglija boikotuotų šios vasaros pasaulio futbolo čempionatą Rusijoje.

„Kaip dabar galime vykti į Putino pasaulio čempionatą?“ – skelbė „Daily Mail“ antraštė.

Atmeta ultimatumą ir reikalauja mėginių

Rusija antradienį atmetė Didžiosios Britanijos reikalavimą paaiškinti situaciją dėl buvusio rusų agento apnuodijimo ir sakė, kad Londonas turėtų pateikti Maskvai panaudotos nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas žurnalistams sakė, kad Maskva nusiteikusi bendradarbiauti su tyrėjais, bet nurodė, kad Londonui „būtų geriau“, jeigu jis „prieš keldamas ultimatumus“ vykdytų savo tarptautinius įsipareigojimus pagal Tarptautinę cheminių ginklų konvenciją.

Pasak Rusijos diplomatijos vadovo, Britanijai dėl jos teritorijoje panaudotos medžiagos derėjo nusiųsti Maskvai oficialų prašymą.

Rusija tokio prašymo negavo, sakė S. Lavrovas. Jis taip pat pareikalavo Sovietų Sąjungoje pagamintos nervus paralyžiuojančios medžiagos, kuria buvo apnuodytas buvęs dvigubas agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija, mėginių.

„Oficialia nota pareikalavome šios medžiagos mėginių“, – sakė S. Lavrovas ir nurodė, kad Rusija taip pat paprašė būti informuojama apie tyrimą.

S. Lavrovas sakė žurnalistams, kad Maskvos prašymai pateikti tos nervus paralyžiuojančios medžiagos mėginių buvo atmesti. Rusijos diplomatijos vadovas tvirtino, kad toks elgesys pažeidžia Tarptautinę cheminių ginklų konvenciją, draudžiančią gaminti kovines chemines medžiagas.

Pasak jo, Maskva bendradarbiaus su buvusio rusų šnipo apnuodijimą tiriančiais Didžiosios Britanijos pareigūnais tik tuo atveju, jeigu gaus šį asmenį ir jo dukrą paveikusios medžiagos mėginių.

„Jei šioje konvencijoje numatytos procedūros bus įgyvendintos, patikinu jus, kad Rusija įvykdys savo įsipareigojimus“, – sakė S. Lavrovas.

Be to, S. Lavrovas tvirtino, kad Rusijos „negalima kaltinti“ buvusio karinės žvalgybos GRU pulkininko S. Skripalio ir jo dukters apnuodijimu, ir sakė, kad Maskva yra pasirengusi bendradarbiauti su Londonu.

„Rusija nekalta. Rusija yra pasirengusi bendradarbiauti pagal Cheminių ginklų konvenciją, jei Britanija pasivargins ir malonės vykdyti savo tarptautinius įsipareigojimus pagal tą patį dokumentą“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

Atskirai Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova sakė, kad plečiantis šiam ginčui ministerija iškvietė britų ambasadorių Laurie Bristow (Lorį Bristou).

D. Trumpas: atrodo kaip Rusijos darbas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė, kad jam atrodo, jog buvusio dvigubo agento apnuodijimas Britanijoje yra Rusijos darbas, ir pažadėjo vėliau antradienį tai aptarti telefonu su Didžiosios Britanijos premjere Theresa May (Tereza Mei).

„Man atrodo, kad ten (įsikišo) Rusija, remiantis visais turimais įrodymais“, – sakė D. Trumpas žurnalistams.

„Theresa May šiandien kalbėsis su manimi... Kai tik išsiaiškinsime faktus, jeigu su jais sutiksime, mes pasmerksime Rusiją“, – pareiškė jis.

ES solidarizuojasi su Britanija

Europos Sąjunga „tvirtai“ solidarizuojasi su Britanija, palaikydama jos poziciją dėl buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimo britų teritorijoje, antradienį pareiškė Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) .

„Ypatingai svarbu, kad atsakingieji už tai, kas įvyko, labai aiškiai pamatytų, jog esama Europos solidarumo – neabejotino, nesvyruojančio ir labai tvirto - kad atsakingieji būtų realiai nubausti už tai, ką padarė“, – F. Timmermansas sakė Europos Parlamente, Strasbūre.

Olandų politikas paragino Europos Vadovų Tarybą, kurią sudaro kitą savaitę Briuselyje susitinkantys 28 ES šalių lyderiai, „aiškiai išreikšti savo visišką solidarumą su britų tauta“.

„Mes negalime lesti, kad nervus veikiančios dujos būtų naudojamos mūsų visuomenėse. Mes visi turime tai spręsti ir nepalikti to vienai ministrei pirmininkei ar britų vyriausybei – tai Europos kolektyvinė pareiga“, – sakė jis.

Guy Verhofstadtas (Gi Verhofstatas), ES parlamento vyriausiasis „Brexit“ koordinatorius, paragino ES lyderius viršūnių susitikime susitarti dėl „atsakomųjų priemonių“ Rusijai.

Buvęs Belgijos premjeras, liberalų grupės Europos Parlamente lyderis, sakė kad, nepaisant būsimo Britanijos pasitraukimo iš ES, ši ataka buvo „vis dar Europos žemėje“.

„Ponia T. May sako, kad ši ataka yra prieš Britaniją kaip šalį, o aš manau, kad būtina visiems kartu sureaguoti kitame Europos Tarybos (viršūnių) susitikime, ir ES turi apsispręsti dėl atsakomųjų priemonių“, – kalbėjo jis.

„Mums reikia bendro Europos atsako į šį šiurkštų pažeidimą“, – sakė G. Verhofstadtas.

Rusijos sąsaja su buvusio šnipo apnuodijimu - rimtas dalykas

 Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) antradienį pareiškė, kad bet kokia Rusijos sąsaja su buvusio dvigubo rusų agento apnuodijimu būtų „labai rimtas dalykas“.

„Mes solidarizuojamės šiuo klausimu su mūsų draugais britais ir palaikome glaudų ryšį su Britanijos vyriausybe“, – sakoma S. Gabrielio pranešime, paskelbtame po jo pokalbio su Britanijos užsienio reikalų sekretoriumi Borisu Johnsonu (Borisu Džonsonu).

„Akivaizdu: kaltieji turi būti patraukti atsakomybėn. Jeigu bus patvirtina, kad Rusija yra prisidėjusi, tai bus labai rimtas dalykas“ – nurodoma pranešime.

Paskutinę savo tarnybos dieną prieš prisaikdinant ketvirtai kadencijai kanclerę Angelą Merkel trečiadienį su naująja jos vyriausybe S. Gabrielis pažymėjo, kad Berlynas „labai sunerimęs“ dėl kovo 4-osios išpuolio, panaudojant „uždraustą cheminį ginklą“.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) pirmadienį sakė, jog „labai tikėtina“, kad už buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimą kovo 4 dieną Anglijos pietvakariuose yra atsakinga Maskva, o Kremlius piktai atmeta tokius kaltinimus.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos (GRU) pulkininkas S. Skripalis ir jo 33 metų dukra Julija buvo rasti kovo 4 dieną pietvakarių Anglijos mieste Solsberyje be sąmonės ant suoliuko šalia vieno prekybos centro. Nuo to laiko jie gydomi ligoninėje; jie yra kritinės, bet stabilios būklės.

Šis incidentas gali padidinti įtampą tarp Maskvos ir Berlyno, bene labiausiai palaikančio Europos Sąjungos sankcijas Rusijai dėl jos pozicijos ir veiksmų Ukrainos atžvilgiu.

A. Merkel šią savaitę patvirtino, kad negali būti jokio sankcijų švelninimo, kol nėra tikros pažangos siekiant nutraukti kovos veiksmus Ukrainos rytuose, kur jau ketverius metus nesibaigianti priešprieša tarp Ukrainos vyriausybės pajėgų ir prorusiškų kovotojų jau nusinešė daugiau nei 10 tūkst. gyvybių.

Energinga karinė Rusijos parama valdančiajam Sirijos režimui, prezidento Vladimiro Putino pareiškimas apie „neįveikiamus“ ginklus ir įtarimai apie rusų kompiuterininkų įsilaužimus į Vokietijos vyriausybės IT tinklą, – visa tai verčia Berlyną laikytis dar griežčiau Maskvos atžvilgiu.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

kaip

ir visam pasaulyje veikia 3 slapta instancija kuri dirba principu skaldyk ir valdyk ir tai masonai ir ko gero mosad zydu zvalgyba jieskanti ar kurianti naujus /binladenus/ kurie /sugriove/ dvynius/ atakavo pentagona juk tai akivaizdus karas pries visa zmonija pagal rabinu sionizmo nuostatas nuo kuriu nukentejo patys niekuo nekalti zydai ir tai ir buvo ju politika supriesinimas visu zmoniu tai velnio ateiviu darbas itraukiant i si genocida zydu tauta nes kiekvienoji tautoji buvo yra ir bus nieksu kol nebus sunaikintas visas blogis nesantis visiems tik kancias kas tai bebutu.....

...

GAL tie milteliai ir yra iš Rusijos (ten už pinigus ir 'Bulavą' nusipirkt gali), bet... kam jiems toks skandalas? Taip kad - ieškokit trečios šalies šnipų, kam dar tas parsidavėlis dirbo?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS