Pietų Korėjos prezidentas: Šiaurės Korėja atsakinga už JAV studento mirtį | kl.lt

PIETŲ KORĖJOS PREZIDENTAS: ŠIAURĖS KORĖJA ATSAKINGA UŽ JAV STUDENTO MIRTĮ

  • 0

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džeiinas) antradienį pareiškė, kad Šiaurės Korėja turi prisiimti „didžiulę atsakomybę“ už JAV studento Otto Warmbier (Oto Vormbjė) mirtį ir pavadino Šiaurės Korėjos režimą iracionaliu.

Beveik pusantrų metų kalintas amerikiečių studentas praėjusią savaitę buvo grąžintas į tėvynę komos būsenos, o pirmadienį mirė. Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) dėl to pasmerkė „brutalų režimą“ Pchenjane.

22 metų vaikinas, kuriam buvo nustatytas smarkus smegenų pažeidimas, praėjusios savaitės antradienį buvo su medikų priežiūra evakuotas į Jungtines Valstijas. Po šešių dienų jis mirė savo mieste Sinsinatyje Ohajo valstijoje, apsuptas artimųjų.

„Taip, tai atsitiko, kai ponas Warmbier buvo kalinamas Šiaurės Korėjos pareigūnų“, – sakė Moon Jae-inas televizijai CBS.

„Mes negalime tikrai žinoti, kad poną Warmbier nužudė Šiaurės Korėja, bet manau, akivaizdu, jog jie turi prisiimti didžiulę atsakomybę už tą procesą, kuris baigėsi jo mirtimi“, – pridūrė prezidentas.

O.Warmbier į Šiaurės Korėją buvo nuvykęs kaip turistas. Pernai kovą jis šioje šalyje dėl politinio plakato vagystės iš viešbučio buvo areštuotas ir nuteistas 15 metų sunkiųjų darbų.

Šiaurės Korėjos režimas sakė, kad O.Warmbier į komą nugrimzdo netrukus po įkalinimo 2016 metų kovą. Esą amerikietis netrukus po teismo susirgo botulizmu, jam buvo duota migdomųjų tabletė, kurią išgėręs vaikinas nugrimzdo į komą.

Praėjusią savaitę Jungtinėse Valstijose atlikti medicininiai testai neatskleidė tikslios jo neurologinių sužeidimų priežasties ir nenustatė jokių ankstesnės botulizmo infekcijos požymių. O.Warmbier gydytojai sakė, kad visose jo smegenų dalyse žuvę daug audinių, bet fizinės traumos požymių nėra.

Paklaustas, kaip O.Warmbier atvejis paveiks Moon Jae-ino pastangas įtraukti Šiaurės Korėją, ką jis sakė norįs padaryti, prezidentas pridūrė: „Aš manau, kad mes dabar turime suvokti, jog Šiaurės Korėjoje yra iracionalus režimas“.

„Dirbdami su tokia šalimi mes turime pasiekti visiško Šiaurės Korėjos branduolinės programos nuginklavimo“, – sakė jis.

D.Trumpas studento mirtį vadina „visišku akibrokštu“

Vašingtonas, birželio 20 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) Šiaurės Korėjoje kalinto amerikiečio Otto Warmbier (Oto Varmbjė) mirtį antradienį pavadino „visišku akibrokštu“ ir pareiškė, kad šį studentą reikėjo išleisti į Jungtines Valstijas gerokai anksčiau.

„Visiškas akibrokštas tai, kas atsitiko Otto'ui“, – sakė D.Trumpas per renginį Ovaliajame kabinete.

„Reikėjo niekad neleisti, kad tai atsitiktų, – sakė jis. – Atvirai kalbant, jei jis būtų pargabentas anksčiau, manau pasekmės būtų visiškai kitokios“.

D.Trumpas pareiškė užuojautą O.Warmbier artimiesiems, su kuriais jis pasikalbėjo asmeniškai. „Neįtikėtina, ką jie patyrė“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS