Prisipažino: žurnalistas J. Khashoggi nužudytas Stambulo konsulate | kl.lt

PRISIPAŽINO: ŽURNALISTAS J. KHASHOGGI NUŽUDYTAS STAMBULO KONSULATE

  • 12

Saudo Arabija šeštadienį prisipažino, kad jos pilietis žurnalistas Jamalas Khashoggi (Džamalas Chašogdžis) buvo nužudytas šalies ambasadoje Stambule, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Ši žinia buvo paskelbta praėjus dviem savaitėms po Rijadą kritikuodavusio reporterio dingimo, sukėlusio pasipiktinimą visame pasaulyje.

Karalystė taip pat nurodė suėmusi aukšto rango žvalgybos pareigūną Ahmadą al Assiri (Ahmadą Asirį) ir karališkųjų rūmų patarėją žiniasklaidos reikalams Saudą al Qahtani (Saudą Kahtanį). Jie abu yra sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo bin Salmano), patiriančio didėjantį spaudimą dėl J. Khashoggi bylos, svarbūs patarėjai.

Su amerikiečių laikraščiu „The Washington Post“ bendradarbiavęs ir karalystės politikai kritikos nevengęs žurnalistas dingo spalio 2 dieną, nuvykęs į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti dokumentų.

Jo mįslingas dingimas sukėlė tarptautinę krizę: Turkijos pareigūnai kaltino Saudo Arabiją, kad ji kaip valstybė organizavo šį nužudymą.

„Diskusijos tarp Jamalo Khashoggi ir žmonių, su kuriais jis susitiko karalystės konsulate Stambule... peraugo į muštynes, atvedusias prie jo mirties“, – Saudo Arabijos valstybinė naujienų agentūra SPA citavo prokuratūros informaciją.

Karalystė pridūrė, kad tiriant šį incidentą buvo suimti 18 žmonių.

Saudo Arabijos karalius Salmanas taip pat įsakė įkurti ministerijos komitetą, vadovaujamą sosto įpėdinio, kad būtų restruktūrizuota monarchijos žvalgybos agentūra ir būtų „tiksliai apibrėžtos jos galios“, pažymėjo valstybinė žiniasklaida.

Žuvo per muštynes konsulate

Saudo Arabijos opozicinis žurnalistas J. Khashoggi (Džamalas Chašogdžis) pagal pirminius tyrimo rezultatus žuvo per Saudo Arabijos konsulate Stambule kilusias muštynes, šeštadienį pranešė Saudo Arabijos valstybinė televizija.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pareiškė, jog šis paaiškinimas, jo nuomone, yra įtikinamas, tačiau JAV aukšto rango įstatymų leidėjų jis nepatenkino.

Saudo Arabija pranešė, kad, vykstant tyrimui, buvo suimti 18 žmonių ir atleisti du aukšto rango pareigūnai, susiję su sosto įpėdiniu princu Mohammedu bin Salmanu (Mohamedu bin Salmanu), kuris dėl J. Khashoggi bylos patiria vis didėjantį spaudimą.

Su amerikiečių laikraščiu „The Washington Post“ bendradarbiavęs ir karalystės politikai bei sosto įpėdiniui kritikos nevengęs žurnalistas dingo spalio 2 dieną, nuvykęs į Saudo Arabijos konsulatą Stambule atsiimti dokumentų.

Jo mįslingas dingimas sukėlė tarptautinę krizę: Turkijos pareigūnai kaltino Saudo Arabiją, kad ji kaip valstybė organizavo šį nužudymą.

Jungtinėms Valstijoms grasinant sankcijoms, Saudo Arabija visgi pripažino, kad žurnalistas žuvo, nors anksčiau tai atkakliai neigė. Tačiau tebėra neaišku, ar princas Mohammedas yra kaip nors susijęs su šiuo incidentu.

Naujausią Rijado įvykių versiją pateikęs Saudo Arabijos generalinis prokuroras šeichas Saudas al-Mojebas (Saudas al-Modžebas) pareiškė, kad J. Khashoggi mirė po to, kai konsulate vykęs „pokalbis“ virto kivirču. Jokių duomenų apie tai, kur yra žurnalisto kūnas, jis neatskleidė.

„Tarp jo ir ... Saudo Arabijos konsulate Stambule jį sutikusių žmonių įvyko pokalbis, virtęs muštynėmis ... su piliečiu Jamalu Khashoggi, kuris po apsikumščiavimo mirė, teilsisi jo siela ramybėje“, – nurodoma generalinio prokuroro paskelbtame pranešime.

Saudo Arabijos karalius taip pat liepė suformuoti ministerijų atstovų komitetą, kuriam pirmininkaus sosto įpėdinis ir kuris turės restruktūrizuoti karalystės žvalgybos agentūrą bei „tiksliai apibrėžti jos įgaliojimus“, pranešė valstybinė žiniasklaida.

Žvalgybos vado pavaduotojas Ahmad al-Assiri (Ahmadas Asiris) ir karališkųjų rūmų patarėjas žiniasklaidos reikalams Saudas al-Qahtani (Saudas Kahtanis) – o jie abu yra svarbūs princo Mohammedo bin Salmano patarėjai – buvo atleisti.

Didžiulis pasipiktinimas

Kilus pasipiktinimui dėl žurnalisto dingimo, Saudo Arabija, kuri ne vieną dešimtmetį buvo viena pagrindinių Vakarų sąjungininkių ir atsvara Iranui Artimuosiuose Rytuose, patyrė precedento neturintį spaudimą, kuris virto didele princo Mohammedo – JAV administracijos „favorito“ – krize, suteršusia jo, kaip arabų reformuotojo, įvaizdį.

D. Trumpas penktadienį pareiškė, jog Saudo Arabijos paaiškinimas, kad J. Khashoggi mirė dėl kilusių muštynių, jam atrodo įtikinamas.

„Taip, taip“, – pareiškė JAV prezidentas, atsakydamas į klausimą, ar Rijado paaiškinimas yra įtikinamas. „Dar per anksti ką nors sakyti, mes dar nebaigėme savo vertinimo ar tyrimo“, – visgi pridūrė jis.

Kiek anksčiau D. Trumpas pareiškė, kad Vašingtonas Saudo Arabijai galėtų paskelbti sankcijų, tačiau jo administracija neskubėjo kritikuoti Persijos įlankos sąjungininkės, nors įrodymų, kas nutiko su J. Khashoggi, vis daugėjo.

Dėl šio atvejo D. Trumpas susidūrė su viena didžiausių užsienio politikos krizių nuo savo kadencijos pradžios.

„Prireikė didžiulio tarptautinio pasipiktinimo, kad po dviejų savaičių būtų pripažinta tai, kas yra akivaizdu, kad J. Khashoggi yra negyvas, kad jis buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate“, – pareiškė Kristin Diwan (Kristin Divan) iš Persijos įlankos arabų valstybių studijų instituto Vašingtone.

„Tai leidžia suprasti, kokie didžiuliai finansiniai ir strateginiai interesai yra investuoti į JAV partnerystės su Saudo Arabija ir jos vadovybe palaikymą“, – pažymėjo ji.

„Giliai sukrėstas“

Saudo Arabijos pareigūnai griežtai neigia, kad princas Mohammedas yra kaip nors susijęs su šiuo incidentu.

Tačiau kalbama, kad vienas įtariamasis, kuris, kaip nustatė Turkija, yra susijęs su J. Khashoggi dingimu, dažnai lydėdavo Saudo Arabijos sosto įpėdinį. Trys kiti įtariamieji yra susiję su jo apsauga, o penktasis yra aukšto rango teismo medicinos ekspertas, rašo JAV dienraštis „The New York Times“.

Abejonių dėl oficialiosios versijos dar padaugėjo po to, kai Ali Shihabi (Ali Šihabis), vadovaujantis Saudo Arabiją palaikančiai idėjų kalvei „Arabia Foundation“, kuri, kaip kalbama yra artima vyriausybei, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė iš aukšto rango šaltinio Saudo Arabijoje sužinojęs, kad „J. Khashoggi mirė nuo smaugiamojo veiksmo per fizinį susidorojimą, o ne apsikumščiavimą“.

Provyriausybinės Turkijos žiniasklaidos priemonės ne kartą tvirtino, kad Saudo Arabijos smogikų būrys diplomatinės misijos pastate kankino J. Khashoggi ir nukirto jam galvą, nors Turkija išsamesnės informacijos apie tyrimą dar nepaskelbė.

„Po kiekvieno Saudo Arabijos pasakojimo, kuriame ji bando paaiškinti, kas nutiko su J. Khashoggi, ja vis mažiau tikima“, – pareiškė Jungtinėse Valstijose įsikūrusio Rice‘o (Raiso) universiteto Bakerio (Beikerio) viešosios politikos instituto bendradarbis Kristianas Ulrichsenas (Kristianas Ulriksenas).

„Ypač dėl to, kad saudiečiai vis dar negali arba nenori pateikti vieno įrodymo – kūno, kuris vienaip ar kitaip duotų aiškų atsakymą“, – pridūrė jis.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutterresas (Antoniju Guterišas) pareiškė esąs „giliai sukrėstas“ dėl Saudo Arabijos šeštadienį padaryto pareiškimo ir pridūrė, jog „tie, kas už tai atsakingi, turi prisiimti visišką atsakomybę“.

Tuo tarpu respublikonų senatorius Lindsey Grahamas (Lindsis Gremas), įtakingas D. Trumpo sąjungininkas JAV Senate, paragino nušalinti Saudo Arabijos sosto įpėdinį nuo valdžios.

„Pasakyti, kad aš skeptiškai vertinu Saudo Arabijos istoriją apie J. Khashoggi, būtų per švelnu. Rijado paaiškinimą sunku laikyti įtikinamu“, – parašė jis tviteryje.

O demokratams atstovaujantis senatorius Bobas Menendezas (Bobas Menendesas), kuris yra vienas iš Senato Užsienio reikalų komiteto narių, paragino skirti sankcijų.

Prieš mirtį kritikavo Saudo Arabijos princą

Saudo Arabijos kritikas J. Khashoggi prieš mirtį duotame interviu kritikavo Saudo Arabijos sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano (Mohamedo Samano) „autoritarinį režimą“. Interviu buvo paskelbtas po to, kai Rijadas pripažino, jog žurnalistas mirė šalies konsulate Turkijoje.

Ne įrašui kalbėdamas su „The Newsweek“ žurnalistu, kuris kūrė straipsnį apie Saudo Arabijos valdžią, J. Khashoggi teigė nelaikąs savęs „opozicija“. Jo žodžiais, jis tiesiog nori „geresnės Saudo Arabijos“.

„Aš neraginu nuversti režimo, nes žinau, kad tai yra neįmanoma ir per daug rizikinga, ir nėra žmonių, kurie tai galėtų padaryti. Aš tiesiog noriu režimo reformos“, – sakė nužudytas žurnalistas.

Princą Mohammedą jis pavadino „senamadišku genties vadu“, kuris neturi jokio sąlyčio su neturtingais Saudo Arabijos piliečiais.

„Kartais jaučiu kad... jis nori džiaugtis pirmojo pasaulio ir Silicio slėnio vaisiais, kinu ir t. t., bet tuo pat metu jis nori valdyti taip, kaip Saudo Arabiją valdė jo senelis. Jis vis dar nemato žmonių. Kai jis pradės matyti žmones, tuomet prasidės realios reformos“, – „The Newsweek“ teigė J. Khashoggi.

Žurnalistas taip pat kritikavo tai, jog princas Mohammedas neturi „tinkamų patarėjų“.

„Jis Saudo Arabiją valdo pagal save, šalį jis veda link Saudo Arabijos vien pagal Mohammedą bin Salmaną“ – apgailestavo leidiniui „The Washington Post“ straipsnius rašęs žurnalistas.

J. Khashoggi paskutinį kartą buvo pastebėtas įeinantis į savo šalies konsulatą Stambule.

Jo dingimą ilgą laiką gaubė nežinia – Turkijos pareigūnai kaltino Saudo Arabiją, kad ši organizavo žurnalisto žmogžudystę ir atsikratė jo kūno.

Saudo Arabija ankstų šeštadienio rytą pagaliau pripažino, kad J. Khasshogi konsulate mirė po esą „muštynių“, nors anksčiau Rijadas teigė, jog žurnalistas iš konsulato išėjo gyvas ir sveikas.

Saudo Arabijos pareigūnai kol kas neskelbia kur yra J. Khasshogi palaikai.

Turkija žada atskleisti visas mirties aplinkybes

Saudo Arabijai pripažinus, kad J. Khashoggi buvo nužudytas šalies konsulate Stambule, Turkija šeštadienį pažadėjo atskleisti visas žurnalisto mirties aplinkybes.

„Turkija atskleis viską, kas nutiko. Niekas neturėtų tuo abejoti“, – pareiškė valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) atstovas spaudai Omeras Celikas (Emeras Čelikas), kurį cituoja naujienų agentūra „Anadolu“.

Straipsnius JAV laikraščiui „The Washington Post“ rašęs ir įtakingą Saudo Arabijos sosto įpėdinį princą kritikavęs J. Khashoggi paskutinį kartą buvo pastebėtas spalio 2 dieną įeinantis į savo šalies konsulatą Stambule.

Anksčiau Rijadas atkakliai tvirtino, kad žurnalistas iš konsulato išėjo gyvas ir sveikas.

Turkijos policija ir prokuratūra šią savaitę surengė kratas ir konsulate, ir konsulo rezidencijoje Stambule.

Atskleisti, kas nutiko, yra Turkijos „garbės reikalas“, pareiškė O. Celikas.

„Iš anksto nieko nekaltiname, tačiau neleisime, kad kas nors liktų nuslėpta“, – pažymėjo jis.

Penktadienio vakare Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) kalbėjosi su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu ir jiedu sutarė toliau bendradarbiauti atliekant žurnalisto dingimo tyrimą.

Viešumoje R. T. Erdoganas ir vyriausybės aukščiausio rango vadovai šia tema kalba itin atsargiai, dažnai minėdami prokuratūros vykdomą tyrimą ir susilaikydami nuo bet kokių kaltinimų Saudo Arabijai.

Prokuratūrai atliekant tyrimą, penktadienį parodymus davė Saudo Arabijos konsulato Stambule darbuotojai.

GALERIJA

  • Prisipažino: žurnalistas J. Khashoggi nužudytas Stambulo konsulate
Scanpix, EPA-ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

...

Pas save jie ne tiek nužudo; čia kalbam apie nužudymą kitos šalies viduje.

Jonas Lietuvis

Ką čia Saudžiai. Mielačnykai. Va Leninas davė nurodymą nužudyti kokius 20 milijonų nepritariančių ir kitaip mąstančių. Manau planas įvykdytas ir viršytas kokius tris kartus.Ir visa Rusija įvardinta ir didžiuojasi savo budeliais. Bakstelėkite pirštu į miestą ten centre rasite ne tik galvažudžio gatvę , bet ir stabą. reikia tik susimąstyti ir susivokti, kas ir kaip. Hitleris -tai tik smulkus žulikėlis, palyginus. Belieka užjausti nekaltas aukas visame pasaulyje, ir neužmiršti kur jų daugiausia.

gikas

Cia virsune, zurnalistas nuzudytas konsulate. Kosmaras!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS