„Reporteriai be sienų“: neapykanta žurnalistams perauga į smurtą | kl.lt

„REPORTERIAI BE SIENŲ“: NEAPYKANTA ŽURNALISTAMS PERAUGA Į SMURTĄ

  • 0

Neapykanta žurnalistams, kurstoma populistų ir autoritarinių lyderių, visame pasaulyje perauga į smurtą, savo kasmetinėje ataskaitoje ketvirtadienį pareiškė organizacija „Reporteriai be sienų“ (RSF).

Be to, vis mažėja šalių, kur žurnalistai gali saugiai dirbti, atskleidė kasmet skelbiamas spaudos laisvės reitingas.

Politinių lyderių priešiškumas žiniasklaidai „skatina vis dažnesnį smurtą, dėl kurio baimė ir pavojus žurnalistams pasiekė precedento neturintį lygį“, teigiama RSF ataskaitoje.

„Jei politinės diskusijos pakryps link pilietinio karo stiliaus atmosferos, kur žurnalistai laikomi atpirkimo ožiais, tada demokratijai grės didžiulis pavojus“, – teigė RSF generalinis sekretorius Christophe'as Deloire'as (Kristofas Deluaras).

Spaudos laisvės padėtis gera tėra mažiau kaip ketvirtadalyje iš 180 šalių, apžvelgtų reitinge. Jungtinės Valstijos jame užima 48 vietą.

Laikotarpis nuo 2016-ųjų, kai Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) buvo išrinktas JAV prezidentu, buvo vienas „iš juodžiausių Amerikos žurnalistų bendruomenei“, priduriama ataskaitoje.

Joje prezidento „liūdnai pagarsėjusi prieš spaudą nukreipta retorika“ siejama su „pasibaisėtinu puldinėjimu“, nukreiptu prieš nebaltaodes moteris ir žurnalistus.

Nužudymai ir grasinimai

„Niekada iki šiol JAV žurnalistai nebuvo sulaukę tiek daug grasinimų mirtimi ar taip dažnai besikreipę į privačias saugumo kompanijas (prašydami) apsaugos“, – sakoma RSF ataskaitoje.

„Neapykanta žiniasklaidai dabar tokia, kad birželį šaulys atėjo į „Capital Gazette“ redakciją Anapolyje Merilande ir nužudė keturis žurnalistus bei dar vieną darbuotoją“, – priduriama joje.

Paryžiuje įsikūrusi organizacija būgštauja, kad atsirandant vis daugiau autoritarinių lyderių, „atrodo, nebematoma jokių ribų“. RSF atkreipė dėmesį į žiaurų Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymą Rijado konsulate Stambule.

Didžiausia pasaulio demokratija Indija, lyginant su praėjusių metų reitingu, nukrito dviem pozicijomis į 140 vietą.

Ten pernai buvo nužudyti šeši žurnalistai, o RSF pabrėžė, kad Indijos valdančiosios partijos skelbiamo nacionalizmo kritikai „internetinėse puldinėjimo kampanijose vadinami „antiindiškais“.

Turkija, kur įkalinama daugiausia žurnalistų pasaulyje, atsidūrė tarp šalių, kur spaudos laisvės situacija prasčiausia.

RSF teigimu, Turkijoje „ir toliau griežtėja represijos prieš kelis likusius kritiškus leidinius“, o didžiausios žiniasklaidos grupės kontrolę perėmė vyriausybei palanki įmonė.

Be to, ataskaitoje pažymima, kad Turkija yra vienintelė valstybė, nuteisusi žurnalistą už nutekintų „Paradise Papers“ dokumentų paskelbimą.

Rusija, ataskaitoje vadinama dar viena „represijų pioniere“, reitinge nukrito į 149 vietą.

Turkmėnija – paskutinėje vietoje

Turkmėnija užėmė paskutinę vietą reitinge, aplenkdama Šiaurės Korėją, dėl savo „negarbingų ir nepaliaujamų“ represijų prieš žurnalistus.

Netoliese esanti Tadžikija, kur didžioji dalis nepriklausomos žiniasklaidos priemonių buvo priverstos užsidaryti, reitinge nukrito 12 pozicijų į 161 vietą.

Vis dėlto Armėnija sugebėjo šoktelėti 19 pozicijų į 61 vietą po savo „aksominės revoliucijos“, o Kirgizija pakilo 15 pozicijų po to, kai buvo atšaukti kelionių draudimai ir atsisakyta grasinimų išieškoti iš žurnalistų „milžiniškus nuostolius“.

Gretimoje Uzbekijoje, anksčiau gana niūri buvusi situacija taip pat kiek pagerėjo dėl „atšilimo, prasidėjusio po diktatoriaus Islamo Karimovo mirties 2016-aisiais“, sakoma ataskaitoje.

Tuo metu Kinija lieka reitingo gale, 177 vietoje.

Afrikos pakilimai ir nuosmukiai

Totalitarinėje Eritrėjoje situacija dar prastesnė. Apskritai, Afrikoje buvo užfiksuoti vieni didžiausių nuosmukių spaudos laisvės reitinge.

„Žurnalistai nebaudžiamai puldinėjami“ Tanzanijoje nuo prezidento Johno Magufuli (Džono Magufulio) atėjimo į valdžią 2015-aisiais, nurodė RSF, pavadinusi lyderį „spaudos laisvės grobuonimi“.

Ši rytinė Afrikos valstybė reitinge nukrito 25 pozicijomis, trimis daugiau už Mauritaniją, kur vienas tinklaraštininkas buvo įkalintas už tai, kad pasmerkė tai, jog religija pateisina vergovę, dar praktikuojamą šioje didelėje šiaurės vakarų Afrikos šalyje.

Visgi žemyne būta ir didelės pažangos. Į valdžią atėjus premjerui Abiy Ahmedui (Abijui Ahmedui) Etiopija šoktelėjo 40 pozicijų, Gambija – 30 vietų į viršų.

Angola taip pat pakilo keliolika pozicijų RSF spaudos laisvės reitinge.

Geriausia spaudos laisvės padėtis, RSF vertinimu, yra Skandinavijoje: tris pirmąsias reitingo vietas užima Norvegija, Suomija ir Švedija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS