Turkijos prezidentas reikalauja žurnalisto žudikus teisti Stambule | kl.lt

TURKIJOS PREZIDENTAS REIKALAUJA ŽURNALISTO ŽUDIKUS TEISTI STAMBULE

  • 1

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį paragino teisti Stambule 18 Saudo Arabijos piliečių, siejamų su žurnalisto Jamalo Khashoggi (Džamalo Chašogdžio) nužudymu šiame mieste veikiančiame karalystės konsulate, ir pareiškė, kad visi, susiję su šiuo incidentu, turi būti nubausti.

R. T. Erdoganas žadėjo, kad savo kalboje Ankaroje atskleis „nuogą tiesą“ apie šį nužudymą ir pateikė daugybę naujų detalių, tačiau pripažino, kad Turkija laukia atsakymų į svarbiausius klausimus, vienas kurių – kas davė įsakymus.

Kelios valandos prieš R. T. Erdogano kreipimąsi į valdančiosios partijos parlamentarus Rijade prasidėjo svarbus investuotojų forumas, kurį taip pat aptemdė J. Khashoggi nužudymas. Dėl šio incidento daugybė svarbių delegatų atšaukė savo dalyvavimą šiame renginyje.

Dienraščiui „The Washington Post“ rašiusio žurnalisto nužudymas pakenkė reformas Saudo Arabijoje pradėjusio karalystės sosto įpėdinio Mohammedo bin Salmano (Mohamedo Salmano) reputacijai.

„Mano reikalavimas – kad šie 18 žmonių būtų teisiami Stambule“, – R. T. Erdoganas sakė Ankaroje valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) įstatymų leidėjams, kalbėdamas apie Rijade sulaikytus 18 įtariamųjų, tarp kurių yra saugumo pareigūnų.

Prezidentas pridūrė, kad „visi, atlikę vaidmenį šioje žmogžudystėje“, privalo būti nubausti.

Jis ragino sudaryti nepriklausomą komisiją žurnalisto nužudymui ištirti ir pridūrė, jog tikisi visapusiško Saudo Arabijos karaliaus Salmano bendradarbiavimo.

Pasak jo, Jungtinėse Valstijose gyvenusio žurnalisto, kritikavusio Rijado režimą, nužudymas buvo „suplanuotas“ daugeliu dienų anksčiau. R. T. Erdohanas sakė, kad nužudymą įvykdė į Stambulą specialiai pasiųsta Saudo Arabijos agentų grupė.

Prezidentas pareiškė, kad stebėjimo sistema Saudo Arabijos konsulate Stambule buvo tyčia išjungta prieš J. Khashoggi nužudymą tame pastate.

„Pirmiausia jie pašalina stebėjimo sistemos standųjį diską“, – sakė R. T. Erdoganas.

„Tai politinė žmogžudystė“, – pridūrė jis.

J. Khashoggi niekas nebematė nuo spalio 2-osios, kai jis užėjo į Saudo Arabijos generalinį konsulatą Stambule atsiimti dokumentų.

Žurnalisto palaikai iki šiol nerasti, tačiau Turkijos policijos pareigūnai vienoje Stambulo požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje rado paliktą Saudo Arabijos ambasadai priklausantį automobilį, pranešė valstybinės žiniasklaidos priemonės.

Televizija CNN parodė vaizdo medžiagą, kurioje nufilmuota, kaip žurnalisto drabužiais persirengęs, juo apsimetęs vienas Saudo Arabijos pareigūnas išeina iš konsulato.

Rijadas: tai nebegali pasikartoti

Kritiko, tokio kaip žurnalistas J. Khashoggi, nužudymas yra dalykas, niekada nebegalintis pasikartoti, antradienį pareiškė Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras Adelis al Jubeiras (Adelis Džubeiras) ir pažadėjo, jog bus atliktas „nuodugnus ir visapusiškas“ reporterio mirties aplinkybių tyrimas.

Saudo Arabijos vadovybė „stebės, kad tyrimas būtų nuodugnus bei visapusiškas“ ir kad paaiškėtų tiesa, o kaltininkai būtų patraukti atsakomybėn“, sakė ministras žurnalistams po Džakartoje įvykusio susitikimo su Indonezijos diplomatijos vadove. 

„Taip pat – kad atsirastų mechanizmas ir procedūros, kurie užtikrintų, jog daugiau neišvyktų nieko panašaus“, – pažymėjo A. al Jubeiras.

Saudo Arabijos ministrų kabinetas antradienį paskelbė, kad patrauks atsakomybėn visus su žurnalisto J. Khashoggi nužudymu susijusius asmenis, „kad ir kas jie būtų“.

„Karalystė ėmėsi priemonių, kad atskleistų tiesą ir patrauktų atsakomybėn visus, kurių nekompetentingumas ar betarpiška atsakomybė“ stovi už šio nužudymo, „kad ir kas jie būtų“, sakoma ministrų kabineto pareiškime, kurį paskelbė valstybinė naujienų agentūra SPA.

Saudo Arabijos karalius ir sosto įpėdinis antradienį susitiko su nužudyto žurnalisto J. Khashoggi šeimos nariais, pranešė karalystės žiniasklaida.

Pranešimuose sakoma, kad susitikimas su J. Khashoggi sūnumi ir broliu įvyko karališkuosiuose rūmuose Rijade.

Susitikimo detalės neskelbiamos.

G-7 tikisi visapusiško, patikimo ir skaidraus nužudymo tyrimo

Didžiojo septyneto (G-7) šalys antradienį bendrame pareiškime paskelbė, kad tikisi iš Saudo Arabijos bendradarbiavimo tiriant žurnalisto J. Khashoggi nužudymo aplinkybes.

„Tikimės, kad Saudo Arabija, visiškai bendradarbiaudama su turkų teisėsaugos organais, užtikrins visapusišką, patikimą, skaidrų ir skubų pono Khashoggi mirties aplinkybių tyrimą. Atsakingieji už nužudymą privalo būti nubausti. Saudo Arabija turi imtis priemonių ir užtikrinti, kad niekada nepasikartotų kažkas panašaus“, – teigiama bendrame Vokietijos, Prancūzijos, Italijos, Japonijos, Kanados, Didžiosios Britanijos ir JAV diplomatijos vadovų ir Europos Sąjungos užsienio politikos vadovės pranešime.

G-7 šalių atstovai mano, kad dar neatsakyta į „daugybę klausimų“ apie žurnalisto nužudymą.

„Pono Khashoggi mirties aplinkybės pabrėžia būtinybę ginti žurnalistus ir žiniasklaidos laisvę visame pasaulyje“, – teigiama pranešime.

G-7 šalys taip pat išreiškė užuojautą žurnalisto šeimai ir sužadėtinei.

GALERIJA

  • Turkijos prezidentas reikalauja žurnalisto žudikus teisti Stambule
  • Turkijos prezidentas reikalauja žurnalisto žudikus teisti Stambule
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

AK

Balčiūno bendražygis irgi dingo. Kas dabar jo ieškos. Gal LT nuo Saudo Arabijos nieko nesiskire.Dabar visi užimti,nes ieško žmogaus,pagrobusio alaus butelį. Geras darbas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS