Šimtai pareigūnų ieško Ostine siautėjančio sprogdintojo maniako | kl.lt

ŠIMTAI PAREIGŪNŲ IEŠKO OSTINE SIAUTĖJANČIO SPROGDINTOJO MANIAKO

  • 0

Šimtai policininkų ir JAV Federalinio tyrimų biuro agentų pirmadienį toliau ieškojo mįslingo „sprogdintojo maniako“ po naujo išpuolio Teksaso valstijos sostinėje Ostine, jau ketvirto šį mėnesį, sunkiai sužeidusio du jaunus vyrus.

Policija nurodė, kad sekmadienį vakare driokstelėjęs sprogimas yra susijęs su trimis ankstesniais Ostine surengtais sprogdinimais. Pasak pareigūnų, per naujausią ataką sprogdintojas sprogmeniui detonuoti panaudojo atotampą, ir tai rodo „aukštesnio lygio įgūdžius“.

„Šiuo metu aišku, kad susiduriame, kaip manome, su sprogdintoju maniaku“, – žurnalistams sakė Ostino policijos viršininkas Brianas Manley (Brajenas Manlis).

Tačiau B. Manley sakė, kad policija kol kas nesugebėjo nustatyti, dėl kokių motyvų rengiami šie sprogdinimai, beveik milijoną gyventojų turinčiame mieste pareikalavę dviejų žmonių gyvybių, o dar keturis sužeidę.

„Ar tai terorizmas? Ar tai susiję su neapykanta? – klausė B. Manley. – Kaip sakėme ir pat pradžių, nenorime to klasifikuoti kaip terorizmo arba neapykantos, nes tiesiog nepakankamai žinome.“

Per ankstesnius sprogdinimus detonavus prie durų paliktiems paketams su bombomis žuvo du afroamerikiečiai, todėl buvo keliama prielaida, kad sprogdintojo paskatos gali būti rasistinės. Per vieną sprogimą taip pat buvo sužeista 75 metų ispanakalbė.

Tačiau B. Manley nurodė, kad per vėliausią sprogdinimą buvo sunkiai sužeisti du baltaodžiai 22 ir 23 metų jaunuoliai, ėję šaligatviu arba gatve viename ramiame pietvakariniame Ostino gyvenamajame priemiestyje.

Pasak policijos viršininko, atrodo, kad sprogdintojas savo aukų nesirinko. Pareigūnas pridūrė, kad sprogdiklis buvo sužadintas atotampa.

„Dabar matome reikšmingą pasikeitimą nuo, iš pažiūros, trijų labai aiškiai nutaikytų atakų iki praeito vakaro atakos, per kurią turėjo būti smogta atsitiktinei aukai, tiesiog einančiai pro šalį, – sakė B. Manley. – Aiškiai matome, kad įtariamojo arba įtariamųjų naudojamas metodas pasikeitė.“

B. Manley pridūrė, kad faktas, jog buvo panaudotas sprogmuo su atotampa, reiškia, kad jį padėjo asmuo, „demonstruojantis aukštesnio lygio išmanymą, aukštesnio lygio įgūdžius“ nei iš pradžių manyta.

„Ši atotampa keičia padėtį, – pritarė FTB specialusis agentas Christopheris Combsas (Kristoferis Kombsas). – Tai išmoningesnis dalykas, nenutaikytas į (konkrečius) asmenis.“

„Esame labai susirūpinę, kad esant bombų su atotampomis gali užkliūti koks nors šaligatviu einantis vaikas“, – pridūrė pareigūnas.

„Mes tai sustabdysime“

B. Manley paragino sprogdintoją susisiekti su valdžia, o visuomenę – pranešti apie bet kokius įtartinus dalykus.

„Kreipsiuosi į įtariamąjį arba įtariamuosius ir prašysiu susisiekti su mumis; prašysiu, kad užmegztumėt su mumis ryšį ir kad galėtume visa tai užbaigti, – sakė policijos viršininkas. – Šioje bendruomenėje nukenčia nekalti žmonės, ir tai turi liautis.“

Pareigūnai nurodė, kad už informaciją, sudarysiančią sąlygas suimti įtariamąjį, Ostino miestas ir Teksaso valstija yra pasiryžusi sumokėti 115 tūkst. dolerių atlygį.

„Mums reikia kiekvienos užuominos, bet kokios informacijos, kad ir kokia nereikšminga ji jums gali atrodyti“, – pabrėžė B. Manley.

Kovo 2-ąją sprogęs paketas užmušė 39 metų Anthony House'ą (Entonį Hauzą). Kovo 12 dieną žuvo 17-metis afroamerikietis Draylenas Masonas (Dreilenas Meisonas). Tą pačią dieną buvo kritiškai sužeista ispanakalbė moteris.

Šios trys bombos buvo paslėptos paketuose, padėtuose kažkokio asmens, o ne atsiųstuose paštu. Sprogmenys buvo sudėti į namų apyvokos daiktus, kokių galima nusipirkti bet kurioje parduotuvėje.

Trys Kongreso demokratai paragino pripažinti šiuos sprogdinimus „teroro atakomis“ ir „atitinkamai jas tirti“.

„Taip pat turime suprasti, ar šios atakos yra ideologiškai arba rasiškai motyvuotos“, – sakoma Atstovų Rūmų narių Bennie Thompsono (Benio Tompsono), Cedrico Richmondo (Sedriko Ričmondo) ir Sheilos Jackson Lee (Šeilos Džekson Li) pareiškime.

„Bendruomenė dabar atsidūrusi savotiškame namų arešte, ir visas miestas yra apimtas baimės, galinčios lengvai virsti panika“, – pridūrė įstatymų leidėjai.

Šiame tyrime dalyvauja šimtai teisėsaugos pareigūnų, tarp jų – psichologų kriminalistų ir ekspertų iš FTB bei Alkoholio, tabako ir šaunamųjų ginklų biuro (ATF).

Ostino meras Steve'as Adleris (Stivas Adleris) sakė, kad pastangos sučiupti šių išpuolių organizatorių arba organizatorius yra „aukščiausias prioritetas“.

„Veikia ištisa federalinių agentų armija, – S. Adleris sakė televizijai ABC. – Turime valstijos išteklių. Išsiaiškinsime, kas yra už tai atsakingas ir tai sustabdysime.“

GALERIJA

  • Šimtai pareigūnų ieško Ostine siautėjančio sprogdintojo maniako
  • Šimtai pareigūnų ieško Ostine siautėjančio sprogdintojo maniako
  • Šimtai pareigūnų ieško Ostine siautėjančio sprogdintojo maniako
  • Šimtai pareigūnų ieško Ostine siautėjančio sprogdintojo maniako
  • Šimtai pareigūnų ieško Ostine siautėjančio sprogdintojo maniako
  • Šimtai pareigūnų ieško Ostine siautėjančio sprogdintojo maniako
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS