Tailande konfiskuotos trys tonos skujuočių žvynų | kl.lt

TAILANDE KONFISKUOTOS TRYS TONOS SKUJUOČIŲ ŽVYNŲ

  • 0

Tailando policija konfiskavo tris tonas skujuočių žvynų, skirtų pelningoms Azijos laukinės gamtos produktų rinkoms, ketvirtadienį pranešė muitinės pareigūnai.

Dėl didžiulės šių gyvūnų žvynų paklausos „žvynuotosios skruzdėdos“ tapo populiariausiu žinduoliu nelegalioje prekyboje.

Baikštaus skujuočio rudi žvynai sudaryti tik iš keratino – tos pačios medžiagos, kaip ir nagai. Vis dėlto Vietname ir Kinijoje jie yra labai vertinami, nes tikima, kad jie turi medicininių savybių.

Dėl augančios produktų paklausos per pastarąjį dešimtmetį iš Azijos ir Afrikos miškų išgaudyta apie milijoną skujuočių. Dėl to jie buvo įtraukti į sąrašą rūšių, kurioms yra iškilusi didžiausia išnykimo grėsmė.

Ketvirtadienį Tailando policija atskleidė pagrindiniame Bankoko oro uoste iš dviejų krovininių lėktuvų konfiskavusi apie tris tonas skujuočių žvynų, kurie buvo supakuoti į baltus maišus.

Kontrabanda buvo atgabenta iš Kongo, nelegaliai pervežta pro Turkiją ir galiausiai turėjo atsidurti Laose, pagrindiniame regiono nelegalių prekeivių sindikatų tranzito centre.

„Tai didžiausias kiekis (skujuočių žvynų), kokį esame konfiskavę“, – naujienų agentūrai AFP sakė policijos majoras, einantis Gamtos išteklių ir nusikaltimų gamtai skyriaus vado pareigas, Worapongas Thongpaiboonas (Vorapongas Tongpaibunas).

Gydo vėžį

Tailando Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvencijos (CITES) direktorius sakė, kad galutinis tų konfiskuotų prekių tikslas veikiausiai turėjo būti Kinija ar Vietnamas, kur skujuočių žvynų kilogramo kaina siekia apie 1 tūkst. 700 dolerių (per 1 tūkst. 500 eurų).

„Žvynus išvalę ir išdžiovinę (klientai) juos gruzdina ir sumaišo su kitais tradiciniais vaistais, kurie, kaip jie tiki, gali išgydyti vėžį ir pagerinti lytinę potenciją“, – AFP sakė Somkiatas Soontonpitakkoolas (Somkiatas Suntonpitakūlas).

Jokiame recenzuojamame mokslo leidinyje nėra paskelbta įrodymų, kad šių žinduolių žvynai turi kokių nors medicininių savybių.

Kovos su nelegalia prekyba grupės „Freeland“ vykdomasis direktorius Steve'as Galsteris (Stivas Galsteris) teigiamai įvertino policijos darbą, tačiau pabrėžė, kad jis atitinka jau įprastą modelį: prekės buvo konfiskuotos, o nusikaltėliai tebėra laisvėje.

„Susidūrę su nusikaltimais prieš laukinę gamtą, jie konfiskuoja, pažymi varnelę ir eina toliau“, – sakė jis.

„Nusikaltimai prieš laukinę gamtą daugelio vyriausybių vis dar nėra tiriami aukščiausiu lygiu. Jiems niekas iš aukščiausiojo sluoksnio neliepia sutelkti į tai dėmesį – taigi paprastai užtenka tik konfiskacijos. Tai ir yra problema“, – pridūrė jis.

GALERIJA

  • Tailande konfiskuotos trys tonos skujuočių žvynų
  • Tailande konfiskuotos trys tonos skujuočių žvynų
  • Tailande konfiskuotos trys tonos skujuočių žvynų
  • Tailande konfiskuotos trys tonos skujuočių žvynų
  • Tailande konfiskuotos trys tonos skujuočių žvynų
  • Tailande konfiskuotos trys tonos skujuočių žvynų
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS