Ukrainiečių aktyvistės mirtis po atakos rūgštimi gilina politinę krizę šalyje | kl.lt

UKRAINIEČIŲ AKTYVISTĖS MIRTIS PO ATAKOS RŪGŠTIMI GILINA POLITINĘ KRIZĘ ŠALYJE

  • 0

Ukraina antradienį susidūrė su gilėjančia politine krize po atakos rūgštimi mirus su korupcija kovojusiai aktyvistei, o kritikams kaltinant šalies valdžią nepadarius pakankamai, kad būtų ištirtas jos nužudymas.

Kateryna Handziuk, buvusi pietinio Chersono miesto mero patarėja, mirė sekmadienį ligoninėje. Moteris liepos mėnesį buvo sunkiai sužeista per užpuolimą panaudojant rūgštį.

33 metų aktyvistės mirtis po kelių mėnesių gydymo pribloškė Ukrainą ir išprovokavo naują vyriausybės pasmerkimo bangą. Pilietinės visuomenės aktyvistai valdžios pareigūnus kaltina nesugebėjus ištirti K. Handziuk užpuolimo ar išsiaiškinti, kad užsakė šį nusikaltimą.

Jos mirtis taip pat iš naujo atkreipė dėmesį į virtinę ankstesnių atakų prieš antikorupcijos aktyvistus.

Antradienį dėl naujausio incidento savo atsistatydinimo raštą pateikė Ukrainos generalinis prokuroras Jurijus Lucenka, tačiau per bandomąjį balsavimą tik 38 įstatymų leidėjai pritarė jo pasitraukimui. Kad būtų patenkintas jo atsistatydinimo raštas, reikėtų mažiausiai 226 parlamentarų pritarimo.

Parlamento nariai taip pat nusprendė įkurti komisiją, kuri turės ištirti ataką prieš K. Handziuk ir kitus aktyvistus.

Kaip numato Ukrainos įstatymai, J. Lucenka turėtų pateikti atsistatydinimo raštą prezidentui Petro Porošenkai, kuris savo ruožtu turėtų kreiptis į deputatus, kad šie balsavimu nutartų, ar patenkinti tokį prašymą.

P. Porošenka kol kas viešai nėra išsakęs savo ketinimų šiuo klausimu.

„Nepilnai ištirtas“ nusikaltimas

P. Porošenka, kuris, manoma, kitąmet sieks būti perrinktas šalies vadovu, paragino provyriausybines ir opozicines jėgas susilaikyti nuo vieni kitų puldinėjimo.

„Netikiu, kad šis nusikaltimas buvo pilnai ištirtas. Esu įsitikinęs, kad darbas privalo tęstis“, – parašė P. Porošenka socialiniame tinkle „Facebook“.

Policija dėl atakos prieš K. Handziuk sulaikė du asmenis, o dar trims žmonėms skirtas namų areštas. Vis dėlto nusikaltimo sumanytojas veikiausiai tebėra laisvėje.

Tuo tarpu du ukrainiečių žurnalistai tvirtino, kad vieno deputato, priklausančio P. Porošenkos partijai, patarėjas galėjo būti atakos organizatorių ir vykdytojo tarpininkas.

Mykola Palamarčiukas, įstatymų leidėjas, apie kurio patarėją galbūt kalbama, neigė esantis kaip nors susijęs su incidentu.

Jo asistentas Ihoris Pavlovskis kalbėdamas per vieną Ukrainos televiziją patvirtino, kad buvo apklaustas kaip liudininkas, tačiau irgi neigė esąs susijęs su ataka prieš K. Handziuk.

Generalinis prokuroras J. Lucenka savo ruožtu kaltino aktyvistus darant spaudimą tyrimui ir tekinant informaciją. Dėl to, pasak jo, sunku nustatyti, kas buvo K. Handziuk nužudymo sumanytojas.

K. Handziuk buvo užpulta ankstyvą liepos 31-osios rytą išėjusi iš namų. Vienas jaunas vyras išpylė ant jos apie litrą rūgšties ir paspruko.

Sunkios būklės K. Handziuk buvo iškart nuvežta į ligoninę. Rūgštis nudegino 30 proc. jos kūno paviršiaus, įskaitant viršutinę torso dalį, rankas ir veidą.

K. Handziuk buvo pagarsėjusi vietos teisėsaugos tarnybų, ypač policijos, kritikė.

Tiek Europos Sąjunga, tiek JAV vadina atakas prieš aktyvistus nepriimtinomis ir ragina pareigūnus patraukti kaltininkus atsakomybėn.

P. Porošenkos vyriausybė stengėsi iš esmės reformuoti teisėsaugos agentūras ir įgyvendinti kitų ambicingų reformų, tačiau kritikai sako, kad korupcija tebėra išsikerojusi, o daugybė atakų prieš aktyvistus ir žurnalistus taip ir lieka neišaiškintos.

2017-aisiais upėje netoli sostinės buvo rastas žmogaus teisių aktyvistės Irinos Nozdrovskajos subadytas lavonas.

2016-aisiais sprogus automobilyje paslėptai bombai netoli savo namų Kijeve žuvo nepriklausomas žurnalistas Pavelas Šeremetas. Kritikai, be kita ko, kaltina pareigūnus nenoru išaiškinti pastarąjį nusikaltimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS