Žurnalistės žudiko paieškos atvedė pas ES lėšų grobstytojus | kl.lt

ŽURNALISTĖS ŽUDIKO PAIEŠKOS ATVEDĖ PAS ES LĖŠŲ GROBSTYTOJUS

Organizacijos "Reporteriai be sienų" duomenimis, per devynis šių metų mėnesius pasaulyje dėl profesinės veiklos buvo nužudyti 56 žurnalistai – daugiau nei per visus 2017-uosius. Bulgarijoje neabejojama: šiame sąraše turėtų būti įrašyta ir žurnalistė Viktorija Marinova, nors jos žmogžudystė kol kas labiau panašėja į klasikinį kriminalinį nusikaltimą.

Įtariamasis prisipažino

30-metės žurnalistės kūnas buvo rastas parke netoli Dunojaus jos gimtajame Rusės mieste spalio 6-ąją. Moteris buvo išprievartauta, sumušta ir pasmaugta. Netrukus suimtas 20-metis įtariamasis – iš Rusės kilęs vyras.

Šeštadienį jis išvyko iš Bulgarijos į Vokietiją, tačiau antradienį buvo sulaikytas Stadtės mieste. Neoficialiais duomenimis, jis prisipažino nužudęs žurnalistę. Anot motinos, padarė tai būdamas neblaivus, apsvaigęs nuo narkotikų.

Paskutinė laida

Ar yra ryšys tarp nusikaltimo ir žurnalistės darbo, žinybos kol kas neatskleidžia. Jos užsimena, jog visi požymiai rodo, kad tai buvo spontaniškas užpuolimas iš seksualinių paskatų. Tačiau Bulgarijos piliečiai ir žurnalistų bendruomenė neabejoja, kad V.Marinova tapo sąmokslo auka, o užsakovus sieja su paskutine jos laida, skirta ES lėšų grobstymui.

Kokią istoriją prieš mirtį savoje televizijos TVN laidoje "Detektorius" pasakojo V.Marinova? Paskutiniais jos eterio svečiais buvo žurnalistinių tyrimų asai Dimitaras Stojanovas iš portalo "Bivol" ir rumunas Atila Biro iš "Rise Project Romania", atskleidę korupcines schemas, kaip grobstomos ES paramos bei Bulgarijos biudžeto lėšos.

Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos tyrimų centre dirbančių žurnalistų – ES spaudos ir medijų laisvės centro bei fondo "IJ4EU prie Europos Komisijos finansuojamo projekto autorių – atskleistos korupcinės schemos centre – kompanija "GP Group" ir vienas turtingiausių bei įtakingiausių Bulgarijos žmonių Valentinas Zlatevas.

Vagia ES lėšas

Gavę vidiniam naudojimui skirtus kelių Bulgarijos kompanijų dokumentus D.Stojanovas ir A.Biro atskleidė, kaip pasitelkus juodąją buhalteriją su Rusija susiję verslininkai grobsto ES lėšas. Daugiausia kalbama apie statybos projektus, kurių vertė – šimtai milijonų Bulgarijos levų. Didelių statybų vystytojų samdomi konsultantai, pašalindami konkurentus padeda laimėti konkursus, suklastoja dokumentus, pagal kuriuos išmokamos milžiniškos sumos.

Tokiu būdu buvo pasisavinta, "Bivol skaičiavimais", daugiau kaip 40 proc. ES kofinansuojamiems projektams skiriamų lėšų.

"Pasitelkus įvairias subrangovų įmones, dirbtinai padidinus kainas buvo faktiškai išgrobstyta labai didelė suma iš projektų, kurie buvo finansuojami Europos Komisijos ir Bulgarijos biudžeto", – pasakojo organizacijos "Human Right Youth Education" Europos tinklo valdybos narys Maksimas Burmickis. – Ši schema leido vėliau pinigus pervesti į lengvatinio apmokestinimo bendroves. Kelių tokių bendrovių beneficiarai yra Rusijos verslininkai."

Žurnalistams pavyko atsekti, kad šioje nusikalstamoje schemoje svarbų vaidmenį vaidina tarptautinis Rusijos naftos koncernas "Lukoil", turintis artimų ryšių su šios šalies valdžia.

Turtingas ir įtakingas

Žurnalistams pavyko atsekti, kad šioje nusikalstamoje schemoje svarbų vaidmenį vaidina tarptautinis Rusijos naftos koncernas "Lukoil", turintis artimų ryšių su šios šalies valdžia. Nors dokumentuose šios kompanijos vardas tiesiogiai neminimas, schemose figūruoja "Lukoil" Bulgarijos skyriaus vadovas V.Zlatevas. Jis vienas grupės "GP Group" beneficiarų ir, kaip teigia žurnalistai, vienas jos savininkų.

V.Zlatevas mokėsi Maskvoje, 1994–1998 m. buvo atsakingas už tuomet dar tik būsimo naftos ir dujų milžino koncerno "Rosneft" eksportą, o 2001 m. Rusijoje apgynė mokslų daktaro disertaciją. "Lukoil" prezidentą Vagitą Alekperovą Bulgarijos žiniasklaida vadina jo kurso draugu.

Dabar jis vienas turtingiausių Bulgarijos žmonių, draugauja su premjeru Boiko Borisovu. Apie milžinišką V.Zlatevo įtaką Bulgarijos politikai ne kartą rašė žiniasklaida.

Kelios kompanijos, minimos biudžeto lėšų plovimo schemose, užregistruotos tuo pačiu adresu Sofijoje – Černi Vrch bulvaras 59A. Ten pat yra ir vieno bulgariškojo "Lukoil" filialų bei pagrindinis "GP Group" biuras. Pastatas priklauso kompanijai, supirkusiai žemės sklypus "Lukoil" degalinėms. Ir, kaip galima spręsti iš dokumentų, šie sandoriai buvo vykdomi dirbtinai padidintomis kainomis. Įtartinai atrodo ir kitų nekilnojamojo turto objektų sandoriai, kuriuos vykdė "Lukoil".

Bulgarijos žurnalistų gautuose dokumentuose kalbama apie aukštas pareigas einantiems valdininkams duotus kyšius – juos mokėdavo "GP Group" samdytos konsultacinės firmos.

"Bivol" tyrime minimi du verslininkai, glaudžiai susiję su "Lukoil" – Rolandas Isajevas ir Paatas Gamgonešvilis – pastatę Sofijoje vieną didžiausių prekybos centrų "Paradise center". Viename vystymo projekte jie bendradarbiauja su buvusiu "Lukoil" vadovu, buvusiu Rusijos federacijos tarybos nariu Ralifu Safinu.

R.Isajevas ir Gamgonešvilis susiję su projektu "Starosel" – viešbučių kompleksu su nedidele vyno darykla – kuris buvo finansuojamas iš ES fondų. "Bivol" žurnalistų teigimu, dotacijos galėjo būti iš dalies nusavintos dirbtinai padidinus pirkimų kainas. Abu verslininkai, be Rusijos pilietybės, turi ir Bulgarijos.

Viktorija Marinova

Mįslingas sulaikymas

Kad tyrimas – ne iš piršto laužtas, o dokumentai yra ypač svarbus įrodymas, byloja ir trukdymai, su kuriais susidūrė žurnalistai. Rugsėjo viduryje, praėjus dienai po to, kai buvo paviešinti žurnalistinio tyrimo rezultatai, D.Stojanovo ir A.Biro informatorius iš "GP Group" pranešė, kad kompanijoje pradėti naikinti svarbūs dokumentai.

Gavę šią žinią žurnalistai kreipėsi į policiją, o patys nuvyko prie kompanijos pastato. Išvydę į sunkvežimį kraunamus maišus su, kaip manė, dokumentais, D.Stojanovas ir A.Biro ėmė jį sekti, kol pasiekė laukymę, kurioje liepsnojusiame lauže deginti dokumentai. Tačiau pabandžiusius sustabdyti šį procesą žurnalistus suėmė vietos policija.

Sulaikomi jie bandė aiškinti, kad yra žurnalistai, tačiau iš jų buvo atimti telefonai, dokumentai, neleista susisiekti su advokatu. Sulaikymo procedūra truko porą valandų. Kai galiausiai paaiškėjo sulaikytųjų užmačios, nuvykę prie laužavietės D.Stojanovas ir A.Biro rado tik pelenus ir apdegusius popierius.

Planuose – nauji tyrimai

Be šių D.Stojanovo ir A.Biro surinktų duomenų, nužudytoji žurnalistė ketino paviešinti savo tyrimą, kurio metu atskleista korupcija atstatant Chitrino kaimą. 2016-ųjų gruodį čia įvykus chemines medžiagas vežusio traukinio katastrofai, žuvo septyni žmonės, trys dešimtys buvo sužeista. Katastrofos metu kilęs gaisras nuniokojo gyvenvietę – 20 pastatų buvo sugriauti.

Anot žiniasklaidos, nelaimės padariniams likviduoti ir pastatams atstatyti buvo skirtos didelės sumos pinigų, tačiau pusė jų dingo. Manoma, kad su šia istorija taip pat susijusi "GP Group". Nužudytoji žurnalistė su kolegomis iš televizijos ir "Bivol" ketino atskleisti tiesą.

Istorija tampa dar labiau dramatiška, žinant, kad 2008-aisiais dėl korupcijos Bulgarijai jau buvo sustabdyta ES parama.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Zelemunčikas

Ponai popierinių burbulų pūtėjai-žurnalistai,kiek per tuos 9 mėsius žuvo vairuotojų,gatvių šlavėjų,kakūnų,gimdyvių,stalių ir santechnikų?

...

Įdomu: "pasitelkus juodąją buhalteriją su Rusija susiję verslininkai grobsto ES lėšas. Daugiausia kalbama apie statybos projektus" - o mūsų Krabas ne taip pat elgias?..

karosiukus i kalejima.

Smulkus bulgariski karosiukai. Vot Briuselyje tai vagys. Jiems ir milijardas smulkmena. Ar ten pedsakai neatvede? Zinot, kad net INTERPOLO vadovas arestuotas Kinijoje uz milziniskus kysius.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS