Futbolo dinastijos pažiba laukia karjeros egzamino | kl.lt

FUTBOLO DINASTIJOS PAŽIBA LAUKIA KARJEROS EGZAMINO

23-ejų metų Justinas Zagurskas dar neseniai nedrįso net svajoti apie tai, kuo gyvena šiandien. Skambios pergalės tarptautinėje arenoje, dėmesys iš elitinių Brazilijos klubų ir artėjanti akistata su savo futbolo dievuku.

Lietuvoje populiariame šeimų futbolo turnyre, jis neabejotinai taptų vienu pagrindinių favoritų.

Varžybose, kuriose šeima gali dalyvauti pasitelkusi gimines, Zagurskai atrodytų itin galingai, nes greta Justino, vieno geriausių šalyje salės futbolininkų, galėtų išsirikiuoti jo pusbroliai – A lygoje "Kauno Žalgiriui" atstovaujantis Gabrielius Zagurskas, Islandijoje legionieriaus duoną kremtantis Eivinas Zagurskas, taip pat ir jo tėvas Vidmantas, ne vieną dešimtmetį dirbantis futbolo treneriu. O kur dar "Futboliuko" ugdymo programą vaikų darželyje propaguojanti jo mama Ilona?

"Kažin, ar tokioje giminėje turėjau šansų netapti futbolininku", – šypsojosi Justinas.

Treniruotes pradėjęs lankyti gimtuosiuose Trakuose pas tėtį, jis teikė vilčių kaip didžiojo futbolo žaidėjas. Sėkmingai pasirodęs jaunimo pirmenybėse vaikinas net spėjo atkreipti užsienio klubų dėmesį bei kelis kartus lankėsi Edinburgo "Hearts" klubo peržiūroje. Nors škotams paliko gerą įspūdį, lietuvio planus sujaukė drastiški pasikeitimai klubo vadovybėje bei finansiniai klubo sunkumai.

Taip pamažu karjerą vejoje pakeitė salės futbolas. Po sėkmingo praėjusio sezono su Kauno "Vyčiu" talentas sulaukė kvietimo iš Gruzijos. Sutartį jam pasiūlė "Tatichvili" klubas, kuriam lietuvis padėjo iškovoti šios šalies pirmenybių auksą.

Dabar, sulaukęs 23-ejų, jis ruošiasi pagrindiniam karjeros egzaminui. J.Zagurskas kartu su "Vyčio" komanda perrašinėja Lietuvos salės futbolo istoriją. Užtikrintai įveikę atrankos etapus Jonavoje bei Slovakijoje, Lietuvos čempionai Europos salės futbolo klubų Čempionų lygos elito turnyre Alytuje kausis dėl vietos finalo ketverte. Kauniečių varžovai lapkričio viduryje bus Belgijos čempionas "FP Halle-Gooik", "Dobovec" (Slovėnija) klubas ir viena geriausių pasaulyje ekipų "Inter Movistar" (Ispanija).

Prieš tai "Vytis" pradės kovas Lietuvos čempionate. Jau rytoj startuojančioje šalies salės futbolo A lygoje kauniečiams iššūkį mes pirmenybių naujokė "Akmenės" komanda.

– Justinai, Kaunas nuo seno garsėja kaip krepšinio sostinė, tačiau pastarosiomis savaitėmis ne ką mažiau dėmesio sulaukė ir salės futbolo pasiekimai. Ar asmeniškai pajautėte užgriuvusią šlovę?

– Vien jau tai, kad mus rodo per televizijų naujienų laidas, mūsų rungtynių aprašymai, nuotraukos ir vaizdo įrašai mirga didžiojoje žiniasklaidoje, rodo, kad iš tiesų sulaukėme šiai sporto šakai neregėto dėmesio. Tai labai malonu. Žvaigždėmis tikrai dar netapome, bet bendrauti tenka su daug kuo. Ne vienam pašnekovui teko ir paaiškinti salės futbolo taisykles.

– Jei reiktų populiariai paaiškinti, kas yra salės futbolas, kaip apibrėžtum šią sporto šaką?

– Natūralu, kad tai futbolo atmaina, tik žaidžiama salėje, penki žaidėjai prieš penkis. Tai labai dinamiška sporto šaka, reikalaujanti itin daug techninių ir taktinių gebėjimų. Maža to, didžiulę reikšmę turi mąstymas. Ne veltui mūsų komandos vairą perėmęs žinomas specialistas iš Brazilijos Luciano Mistura iškart pabrėžė, kad mes turime žaisti pirmiausia ne kojomis, o galva.

Man Ricardinho – salės futbolininko idealas. Kai pirmą kartą pamačiau jį žaidžiantį, susižavėjau salės futbolu.

– Prieš sezoną ar tikėjaisi, kad jis atneš tiek daug džiugių akimirkų?

– Kol komanda buvo dar tik popieriuje, nemaniau, kad šis kolektyvas gali tiek nuveikti. Bet kai susirinkome ruoštis pirmam atrankos etapui Jonavoje, įsitikinau, kad šiemet turėsime jauną, ambicingą komandą. Vaikinai tiesiog degė noru kartu pasiekti kažką reikšmingo, todėl ėmiau tikėti, kad bent sulig pirmuoju etapu nesustosime.

– Per Čempionų lygos atrankos varžybas laimėjote visus šešis mačus. Kuris momentas pakeliui į elitą buvo sunkiausias?

– Slovakijoje, kai antrosiose etapo rungtynėse kovėmės su šeimininkais. Padedami penkių legionierių iš Brazilijos bei palaikomi savo žiūrovų jie pirmieji įmušė įvartį ir rodė pasitikėjimą savo jėgomis. Tada buvo kilusi įtampa. Gerai, kad iškart atsakėme dviem įvarčiais, o varžovų vienas lyderių buvo nubaustas raudona kortele. Tiesa, teisėjas paskyrė abejotiną 6 metrų baudinį, jie sušvelnino rezultatą, tad paskutinės keturios minutės buvo tikrai nervingos, bet atsilaikėme.

– Daugeliui įsiminė jūsų įspūdingas šūvis Jonavoje, pakeitęs lemiamos etapo dvikovos su Olandijos čempionais eigą. Ar tai svarbiausias jūsų karjeros įvartis?

– Žinant jo reikšmę – be abejo. Svarbiausia, kad pramušėme jų vartininką, kuris tą vakarą mums buvo neįveikiamas. Aš žaidžiu labiau atsitraukęs nuo varžovų vartų, labiau gynėjo pozicijoje, tad teko šauti iš toli. Smagu, kad būtent tada pavyko derinys, kurį šlifavome per treniruotes ir kurios su lengvesniais varžovais Jonavoje niekaip nepavykdavo realizuoti.

– Lapkričio viduryje jūsų laukia Čempionų lygos elito varžybų etapas. Kaip vertinate savo varžovus?

– Jų vardai ir titulai – iškalbingi. Detaliau priešininkų dar nenagrinėjome, bet akivaizdu, kad neabejotinas grupės favoritas bus "Inter Movistar", du pastaruosius sezonus iš eilės triumfavęs visoje Čempionų lygoje. Komandai atstovauja Brazilijos ir Ispanijos rinktinių žaidėjai, salės futbolo žvaigždės. Smagu, kad gavome tokius grandus, iš kurių galėsime pasimokyti, analizuoti jų žaidimą. Tai bus labai geros pamokos visam Lietuvos salės futbolui. Neabejoju, kad stiprūs bus ir Belgijos čempionai, kurie taip pat du kartus yra tapę Čempionų lygos laimėtojais. Kokybiškas futbolas žaidžiamas ir Slovėnijoje.

– Nepaminėjote Portugalijos rinktinės lyderio Ricardinho, pastaruosius ketverius metus renkamo geriausiu salės futbolo žaidėju pasaulyje...

– Neslėpsiu, "Inter Movistar" atstovaujantis portugalas man – salės futbolininko idealas. Kai pirmą kartą televizijos ekrane jį pamačiau žaidžiantį, pats susižavėjau salės futbolu. Nuostabu, kad jis, be to, jog yra neįtikėtinai techniškas ir taktiškai išprusęs žaidėjas, turbūt geriausiai puolantis pasaulyje, dar nuostabiai ginasi.

– Gali būti, kad jums pačiam ir teks gintis prieš šią bei kitas žvaigždes. Kaip vertinate savo šansus?

– Neturime ko prarasti. Jau nuėjome ilgą kelią, todėl niekas nepasmerks, jei mums ir nepasiseks. Bet mes tikrai kausimės dėl pergalių. Svarbiausia, kad patys psichologiškai neperdegtume ir nepiktnaudžiautume individualiais veiksmais.

– Kalbama, kad jumis jau domisi Brazilijos aukščiausiojo diviziono klubai. O ir kitiems žaidėjams tai bus gal vienintelė tokia galimybė pakeisti savo karjerą…

– Treneris mums taip ir sakė, kad geras pasirodymas gali pakeisti kiekvieno iš mūsų gyvenimą. Jei pasieksime rezultatą kaip komanda, o tik paskui galvosime apie asmeninį pasirodymą, tada dėmesio užteks visiems. Esame vieningi ir susitelkę. Gaila, kad dėl techninių reikalavimų salėms ir dangai, negalime žaisti Kaune, bet ir Alytuje tikimės didžiulio sirgalių palaikymo. Mums tai labai svarbu.

– Prieš pasirodymą Čempionų lygoje jūsų laukia startas Lietuvos čempionate. Ko tikitės iš rytoj prasidedančių šalies pirmenybių?

– Bus įdomu. Pasikeitė nemažai komandų. Malonu, kad sugrįžo Vilniaus "Bekentas" – patyrusi ir tvirta ekipa, debiutuoja "Akmenė", naują komandą turės ir Panevėžys. Girdėjau, kad stiprėja ir kiti kolektyvai. Manau, kad Lietuvos čempionato lygis kyla, bet mūsų tikslas nesikeičia – apginti čempionų titulą.

GALERIJA

  • Futbolo dinastijos pažiba laukia karjeros egzamino
  • Futbolo dinastijos pažiba laukia karjeros egzamino
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Užpelkis

Malonu, kad Kauno diena rašo apie futbolą. O Kauno "Vyčio" pasiekimas išties didžiulis. Sėkmės !

SUSIJUSIOS NAUJIENOS