Vėlyvą įvartį pelnęs Urugvajus iškovojo pirmąją pergalę pasaulio futbolo čempionate | kl.lt

VĖLYVĄ ĮVARTĮ PELNĘS URUGVAJUS IŠKOVOJO PIRMĄJĄ PERGALĘ PASAULIO FUTBOLO ČEMPIONATE

Jekaterinburge penktadienį įvyko antrosios pasaulio futbolo čempionato A grupės rungtynės, kuriose susitiko Egipto ir Urugvajaus komandos. Be Mohamedo Salah žaidę egiptiečiai rungtynių pabaigoje atidavė iniciatyvą, kuo pasinaudojęs Urugvajus pelnė vėlyvą įvartį bei šventė pergalę rezultatu 1:0 (0:0).

28 metai – tiek laiko reikėjo laukti Egipto futbolo rinktinės sirgaliams jų komandos sugrįžimo į pasaulio futbolo čempionato sceną. Tuomet, 1990 metais, egiptiečiai pirmajame savo mače turnyre sugebėjo išpešti lygiąsias 1:1 prieš vieną iš favoričių Nyderlandų komandą.

Tiesa, po to nulinės lygiosios su Airija ir pralaimėjimas 0:1 Anglijos rinktinei neleido „faraonams“ prasimušti į kitą etapą.

Šįkart nuotaikos kur kas optimistiškesnės – gegužės pabaigoje Čempionų lygos finale Kijeve patirtą traumą išsigydžius šios komandos lyderiui Mohamedui Salah, egiptiečiai tikisi savo komandą išvysti ir kitame etape. Tiesa, bent jau pirmosiose rungtynėse M. Salah liko ant atsarginių suolelio.

M. Salah, AFP/Scanpix nuotr.

Galimybių tam yra, nes A grupė, kurioje ši rinktinė ir rungtyniauja, yra pati silpniausia visame turnyre. Tiesa, ar šios svajos turi realaus pagrindo, bus matyti jau pirmosiose 62-ejų argentiniečio Hectoro Cuperio treniruojamos komandos rungtynėse čempionate.

Pirmasis egiptiečių priešininkas – itin pajėgus: Oscaro Tabarezo treniruojamoje Urugvajaus rinktinėje švyti tokios žvaigždės kaip Luisas Suarezas ir Edinsonas Cavani. Ši rinktinė 2010 metų čempionate liko ketvirta, o 1930 ir 1950 metais iškovojo čempionų taurę.

Primename, kad pirmosiose A grupės rungtynėse šeimininkė Rusija sutriuškino Saudo Arabijos futbolininkus.

Rungtynes abi komandos pasitiko tokiomis sudėtimis:

Paskelbus šias sudėtis, tapo aišku, kad 45-erių vartininkas Essamas El Hadary dar turės palaukti savo eilės tapti pasaulio čempionato rekordininku – pasirodęs aikštėje jis taptų seniausiu žaidėju šio turnyro istorijoje. Taip pat Egipto sudėtyje nebuvo M. Salah.

Galiausiai olandas Bjornas Kuipersas paskelbė rungtynių pradžią 35 tūkst. sirgalių talpinančiame Jekaterinburgo stadione.

AFP/Scanpix nuotr.

Beje, šiomis rungtynėmis prasidėjo antroji čempionato diena – šį penktadienį taip pat įvyks dvi B grupės rungtynes: 18 val. Marokas susitiks su Iranu, o 21 val. susikaus Portugalijos ir Ispanijos vienuolikės.

Rungtynės prasidėjo itin aktyviai – ataka keitė viena kitą, o 24 minutę po kampinio iš arti galėjo pasižymėti Luizas Suarezas, tačiau jo smūgis skriejo prie vartų.

Po pirmojo pusvalandžio egiptiečiai dukart buvo pataikę į vartų plotą, kai urugvajiečiai Mohamedo Elshenawy budrumą išbandė vos kartą. Kamuolio kontrolė – irgi panaši: 43 proc. kamuolį valdė Afrikos atstovai, o 57 proc. – rinktinė iš Pietų Amerikos.

Per gana klampų pirmąjį kėlinį komandos apsikeitė pavojingesnėmis atakomis, 58 proc. kamuolį kontroliavusi Urugvajaus komanda perėmė iniciatyvą bei atliko 6 smūgius link vartų. Tiesa, tik vienas iš jų skriejo į vartų plotą, kai afrikiečių abu smūgiai kėlė grėsmę pietų amerikiečių vartų sargui Fernando Muslerai.

Reuters/Scanpix nuotr.

Antrajame kėlinyje praėjus 5 minutėms Egipto rinktinę treniruojantis Hectoras Cuperas atliko pirmąjį keitimą. Saugą Tareką Hamedą pakeitė „Wigan Athletic“ atstovaujantis Samas Morsy. 

Sužaidus beveik valandą į tai sureagavo ir Urugvajaus rinktinės vairininkas Oscaras Tabarezas – saugą Nahitaną Nandezą pakeitė Carlosas Sanchezas, o jo kolega kitame aikštės krašte Giorgianas De Arrascaeta vietą aikštėje užleido Cristianui Rodriguezui.

Tuo metu Egipto strategas H. Cuperis pakeitė puolėją – rungtynėse nieko nenuveikęs Marwanas Mohsenas vietą aikštėje užleido Mahmoudui Kahrabai.

Aikštėje vangiai vykstant rungtynėms, 82 minutę gynėją Amirą Wardą pakeitė kitas gynėjas Ramadanas Sobhi. Šiek tiek šviežio kraujo aikštėje, o M. Salah savo debiuto pasaulio čempionate dar turės palaukti.

83-ią minutę – gaisras prie Egipto rinktinės vartų: Edinsonas Cavani nestabdęs kamuolio iš baudos aikštelės prieigų galingai sudrebino Urugvajaus vartus, tačiau vartininkas buvo vietoje.

Po poros minučių – dar vienas pavojingesnių epizodų prie afrikiečių vartų, tačiau po kampinio jiems pavyko apsiginti. Panašu į šturmą?

87 minutę – paskutinis keitimas ir Urugvajaus gretose: Matiasą Vecino aikštėje pakeitė Lucasas Torreira.

Po minutės – pavojingas E. Cavani realizuotas baudos smūgis: puikus smūgis, tačiau kamuolys pataikė į virpstą. Atkakliai siekę tikslo urugvajiečiai pagaliau afrikiečių gynybos sieną pramušė 89 minutę galva puikiai sužaidęs Jose Gimenezas.

Pačioje rungtynių pabaigoje už kietą pražangą prieš Luisą Suarezą geltona kortele buvo nubaustas Ahmedas Hegazy. Galiausiai teisėjas paskelbė apie rungtynių pabaigą ir pirmąjį itin atsargiai žaidusio Egipto pralaimėjimą.

Geriausiu rungtynių žaidėjų paskelbtas Egipto rinktinės vartininkas Mohamedas Elshenawy.

Egiptas – Urugvajus 0:1

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS