Ukraina apkaltino 35 futbolo klubus dalyvavimu surežisuotų varžybų schemoje | kl.lt

UKRAINA APKALTINO 35 FUTBOLO KLUBUS DALYVAVIMU SUREŽISUOTŲ VARŽYBŲ SCHEMOJE

  • 0

Ukraina antradienį apkaltino 35 futbolo klubus dalyvavus surežisuotų varžybų schemoje, kuri kasmet atnešdavo organizatoriams apie milijoną JAV dolerių.

Anot policijos, prie schemos prisidėjo du trečdaliai visų komandų, įskaitant kai kurias aukščiausių lygų ekipas. Ilgamečiai čempionai Kijevo „Dinamo“ ir Donecko „Šachtar“ į pareigūnų akiratį nepateko.

„Buvo įtraukti klubų prezidentai, buvę ir dabartiniai žaidėjai, teisėjai, treneriai ir komercinės organizacijos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

„Iš viso užfiksavome 320 asmenų dalyvavimą 57 įrodytuose atvejuose“, – pridūrė jis.

Pasak ministro, organizatoriai uždirbo iki 5 mln. JAV dolerių (4,2 mln. eurų), Azijoje statydami ant iš anksto nuspręstų varžybų, kuriose dalyvavo Ukrainos komandos, rezultatų.

Tuo tarpu Ukrainos policijos viršininko pavaduotojas Ihoris Kupranecas sakė žurnalistams, kad kol kas niekas nebuvo sulaikytas.

Jis pridūrė, kad prokurorai turės apsispręsti, kada ir kuriems įtariamiesiems pareikšti kaltinimus.

Kol kas neaišku, kodėl pareigūnai paviešino tyrimo eigą tokiame ankstyvame etape.

Apie įtariamą schemą buvo pranešta, kai futbolo aistruolių dėmesys visame pasaulyje yra nukrypęs į Ukrainos sostinę Kijevą, kur šeštadienį vyks UEFA Čempionų lygos finalo rungtynės tarp futbolo klubų „Liverpool“ ir „Real Madrid“.

Trečią vietą atrankos varžybose užėmusi Ukrainos rinktinė į birželį Rusijoje prasidėsiantį Pasaulio futbolo čempionatą nepateko.

Rytų Europos futbolą jau daugelį metų purto skandalai dėl įtariamo rungtynių režisavimo.

Nedidelių komandų žaidėjai ir teisėjai gauna palyginti mažus honorarus ir tampa lengvesniais nesąžiningų lažybų organizatorių taikiniais.

Daugelis varžybų nerodomos per televiziją, taigi, kilus įtarimams, sunku ištirti, ar rungtynės buvo sąžiningos.

Tarp policijos įvardytų klubų yra ir šių metų Ukrainos futbolo aukščiausioje lygoje užėmusieji trečią ir ketvirtą vietą: Poltavos „Vorskla“ ir Luhansko „Zoria“.

I. Kupraneco teigimu, organizatoriai dažniausiai statė virtinę palyginti mažų sumų, siekiančių keletą tūkstančių JAV dolerių vienoms rungtynėms.

„Jie galėdavo uždirbti 10–100 tūkst. JAV dolerių (8,4–84 tūkst. eurų) per vienas rungtynes, neturėdami statyti ant geriausių Aukščiausiosios lygos komandų“, – nurodė aukšto rango pareigūnas.

„Diena iš dienos, daugiau nei metus atlikdami intensyvų tyrimą, fiksavome, kaip veikė šios grupės“, – pridūrė jis.

Anot I. Kupraneco, teisėjams ir žaidėjams mokėtų kyšių suma siekė 1 100–3 700 JAV dolerių (930–3 100 eurų).

„Šiandien istorinė diena Ukrainos futbolui“, – pareiškė Ukrainos futbolo federacijos vadovas Andrijus Pavelka.

„Prasideda Ukrainos futbolo sisteminis valymas nuo problemos, daugelį metų kamavusios Ukrainos futbolą“, – sakė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS