Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga | kl.lt

DZIUDO PER PAMOKAS? TAI GALI BŪTI NAUDINGA

Lietuvos dziudo federacija (LDF) ėmėsi socialinės misijos – padėti valstybinėms ir privačioms bendrojo lavinimo mokykloms per kūno kultūros pamokas išmokyti vaikus įgūdžių, kurie praverstų kasdieniame gyvenime.

Užkerta kelią traumoms

"Europoje labai populiarų projektą norime įgyvendinti ir mūsų šalyje", – sakė LDF prezidentas Vigmantas Sinkevičius.

Europos dziudo sąjungos (EJU) programa "Dziudo – į mokyklą" užsienyje vykdoma jau daugiau nei penkerius metus. Vienas jos tikslų – išmokyti vaikus, paauglius saugaus kritimo technikos ir tokiu būdu užkirsti kelią galimoms traumoms.

"Kritimo technikos elementai – dziudo pradmenys. Juos įvaldę berniukai ir mergaitės, nebūtinai nusprendę toliau treniruotis šią kovos meno šaką ir siekti sportinių rezultatų, tiesiog įgis naudingų instinktyvių savisaugos įgūdžių, – kalbėjo V.Sinkevičius. – Sporto traumatizmo piramidėje dziudo – 30-oje vietoje, žemiau nei krepšinis, rankinis, futbolas, nekalbant apie boksą."

Be to, anot pašnekovo, dziudo – vienintelė kovos menų rūšis, turinti moralės kodeksą, o vertybės – sportas ir filosofija – neatsiejamos. Dziudo laimima protu, raumenų jėga – tik papildoma priemonė įveikti varžovą.

Vaikams patinka dziudo, nes tai – kovos menas be smūgių.

Pagalba – nemokama

Pasak LDF vadovo, saugus kritimas (atgal, į priekį ar į šoną) padės išvengti sužeidimų esant paprasčiausioms situacijoms.

"Tarkime, vaikas smagiai važiuoja dviračiu ir staiga – netikėta kliūtis! Arba – šurmulys per pertrauką mokykloje, kažkas netyčia ar piktai ant laiptų pastūmė į nugarą... Dar: ką tik prasidėjo žiema, plikledis ant šaligatvių – griūtis! Tas, kuris mokėsi dziudo technikos, kaip parkristi ant tatamio, kad vėl lyg niekur nieko tvirtai atsistotų ant kojų, tikrai išvengs skaudžių padarinių", – svarstė V.Sinkevičius.

LDF savo pagalbą – metodinę ir praktinę – mokykloms, kūno kultūros mokytojams siūlo nemokamai.

Klubas padėjo mokyklai

Pirmuosius eksperimentinius žingsnius LDF siūloma programa jau žengė – prieš dvejus metus privačioje Karalienės Mortos mokykloje.

"Joje nebuvo tinkamų sąlygų kovos meno pratyboms, todėl padėjo savo bazę suteikęs Kauno dziudo klubas. Bendradarbiavimas pasiteisino, jis sėkmingai tęsiasi, – sakė V.Sinkevičius. – Kauno dziudo klube – vieni geriausių Lietuvoje dziudo sensei (treneriai – aut. past.), sukaupę solidžią darbo su vaikais patirtį."

Anot sociologinių tyrimų, optimalus amžius, kai vaikas gali pradėti mokytis dziudo abėcėlės, – 4–6 metai.

"Iš pradžių per pratybas vien sportinės užduotys sudaro maždaug 20 proc., visa kita – žaidimai ir estafetės, disciplinos ir pagarbos vyresniems pamokėlės, galimybė pajausti japonų samurajų dvasią, – kalbėjo LDF vadovas. – Vaikams patinka dziudo, nes tai – kovos menas be smūgių, treniruotės vyksta basomis kojomis ant minkštos dangos – tatamio."

Pašnekovo teigimu, LDF visokeriopai prisidėtų prie Švietimo ir mokslo ministerijos, nusprendusios palaikyti programą "Dziudo – į mokyklą", iniciatyvos.

Daugiau informacijos internetiniame puslapyje kdk.lt, socialiniame tinklalapyje "Facebook".

GALERIJA

  • Perspektyvu: LDF prezidento V.Sinkevičiaus nuomone, programa „Dziudo – į mokyklą“ naudinga ir sportiniu, ir socialiniu aspektais.
  • Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga
  • Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga
  • Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga
  • Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga
  • Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga
  • Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga
  • Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga
  • Dziudo per pamokas? Tai gali būti naudinga
KDK, Vilmanto Raupelio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Kodel?

Kodel vien dziudo, o ar kitos kovos menų ir ne tik sporto šakos gali fiziškai aktyviai užimti vaikus. Leiskim platesnį pasirinkimą!

Kaunietis

Cia yra visa baze vaikams.

bezdalai

idėja sena ir gera, jei pavyks, puiku. Bet... vos ne vos, bet apšikti kitas sporto šakas - garbės reikalas. Būtų gerai, jei prie liežuvio prikabintų tą traumų "statistiką".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS