Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga | kl.lt

ESTIJOS RALYJE B. VANAGUI – AVARIJĄ PATYRUSIO E. VALEIŠOS PASLAUGA

  • 0

Šį savaitgalį vykstančiame Estijos ralyje startavę du ekipažai iš Lietuvos trasoje įrodė esantys ne vien atkaklūs varžovai, bet ir broliški kolegos.

Tai iliustruoja jų patirtas incidentas. Septintajame greičio ruože lietuvių ekipažai, kaip ir nemažai kitų, nulėkė nuo kelio, tačiau pasekmės buvo skirtingos: „General Financing team Pitlane“ tandemas grįžo į trasą ir tęsė varžybas, o Egidijus Valeiša su Mindaugu Varža buvo priversti sudėti ginklus anksčiau laiko.

Apgaulingame posūkyje apsivertęs E. Valeiša po avarijos nebegalėjo tęsti varžybų, tačiau iš greičio ruožo grįžo ne tuščiomis, o su „trofėjumi“ - juodu bamperiu nuo B. Vanago „Škoda Fabia R5“. Prieš kelias akimirkas čia pat nuo kelio buvo nulėkęs ir B. Vanagas, bet vadinamojo „stogo“ išvengė.

„Tas posūkis daugeliui pakišo koją. Atvažiavome į jį per greitai. Supratau, kad nieko gero nebus, todėl skirtingai nuo kitų kolegų, paskutinę akimirką ištiesinau automobilį ir nuvažiavau tiesiai. Jei tokioje situacijoje mėginčiau vis tiek įveikinėti posūkį, galiniam ratui kliudžius pakelės griovį, automobilis tą pačią akimirką būtų virtęs kūlverstuku. Šiuo atveju technikos iš esmės neapgadinome, didžiausias nuostolis - sugaištas laikas ir grįžtant į trasą pakelėje nuplėštas bamperis“, - apie sėkmingai pasibaigusį incidentą pasakojo B. Vanagas.

Netrukus į tą patį posūkį atlėkęs E. Valeiša apmaudžios baigties neišvengė. Lietuvio „Ford Fiesta R5“ šonu atliko dvigubą kūlverstį ir nusileido ant ratų. Gerokai apgadintu automobiliu toliau tęsti lenktynių ekipažas nebegalėjo.

„Galiu pajuokauti, kad atvažiuodami pamatėme pakelėje gulintį Benedikto bamperį ir nusprendėme pagelbėti kolegoms, sustojome jo paimti. Pakėlėm, įsidėjom į bagažinę ir dabar vežamės į Vilnių, prašysim išpirkos, - po pirmos šiame sezone patirtos avarijos geros nuotaikos stengėsi neprarasti E. Valeiša, jau kitą savaitgalį ralį iškeisiantis į žiedines 1006 km lenktynes Palangoje. - Viskas gerai. Tai buvo tikrai nepigi pamoka, bet šiais laikais visi mokslai kainuoja brangiai. Kada viskas sekasi, imi per daug savimi pasitikėti“.

Pirmą sezoną R5 klasės techniką vairuojantis lenktynininkas antrino B. Vanagui sakydamas, kad į posūkį irgi atvažiavo per dideliu greičiu. Automobilis vertėsi galiniam ratui kliudžius pakelės griovyje sukrautus akmenis. Iki tol E. Valeiša tarp visų dalyvių laikėsi aukštoje 16 pozicijoje.

Tuo metu „General Financing team Pitlane“ ekipažas - B. Vanagas su šturmanu Mindaugu Čepuliu - pirmąją varžybų dieną baigė aštuoniolikti bendrojoje rikiuotėje ir savo rezultatus vertino gana kritiškai.

„Kelios padarytos klaidos trasoje kainavo nemažai brangaus laiko, todėl itin geru rezultatu pasidžiaugti kol kas negalime. Konkurencija čia tiesiog milžiniška. Neturėjome šansų šiam raliui kokybiškai pasiruošti, todėl visą dieną negalėjau pilnai susikoncentruoti, perėjome į treniruočių režimą. Nepaisant to, technika veikia puikiai, tarpinis pirmos dienos finišas pasiektas sėkmingai, todėl žiūrime į priekį ir ruošiamės antrajai ralio daliai“, - kalbėjo B. Vanagas.

Pasak jo, visa tai parodo, kokia svarbi ralyje kiekviena dedamoji. Šįkart lemtingu faktoriumi tapo ribotos galimybės surengti kokybiškas treniruotes, mat į Estiją B. Vanagas atvyko tiesiai iš tris savaites trukusių televizijos projekto „Nacionalinė ekspedicija“ filmavimų Ukrainoje.

Kol kas gimtosios šalies ralyje tempą diktuoja Ottas Tanakas su „Toyota Yaris WRC“, talkinamas šturmano Martino Jarveoja. Pasaulio ralio čempionate (WRC) gamyklinei „Toyota Gazoo Racing WRT“ ekipai užtikrintai atstovaujantis trisdešimtmetis estas jau yra laimėjęs šias lenktynes 2014-aisiais, o debiutiniame ralyje 2010 metais buvo antras.

Vos 20,7 sek. nuo O. Tanako atsilieka airis Craigas Breenas („Citroen C3 WRC“). Lyderių trejetą užbaigia beveik pusę minutės nuo lyderio atsiliekantis WRC pilotas iš Naujosios Zelandijos Haydenas Paddonas („Hyundai i20 Coupe WRC“).

Šeštadienį Estijos ralio dalyviai įveikė 11 iš kelio knygoje sudėliotų 16 greičio ruožų. Iš viso koviniu režimu jau nuvažiuoti 89 kilometrai. Antrąją varžybų dieną laukia dar 57 km sudėtingais pietų Estijos keliais su daugybe posūkių ir tramplinų.

Sekmadienio pavakarę lenktynininkai grįš į Tartu miestą, kur bus oficialiai paskelbtas Estijos ralio finišas ir surengta apdovanojimų ceremonija.

GALERIJA

  • Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga
  • Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga
  • Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga
  • Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga
  • Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga
  • Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga
  • Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga
  • Estijos ralyje B. Vanagui – avariją patyrusio E. Valeišos paslauga
Ryčio Šeškaičio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS