Futbolininko genus pakeitė ledo ritulio talentas | kl.lt

FUTBOLININKO GENUS PAKEITĖ LEDO RITULIO TALENTAS

Ne vienas futbolo mėgėjas atsimena Henriką Pratašą. Daugkartinis Lietuvos čempionatų prizininkas, šalies taurės laimėtojas, kamuolio mušinėjimo konkursų Jungtinėse Valstijose rekordininkas, šiomis dienomis lankėsi gimtajame Kaune.

Treniravosi ir Kaune

65-metų H.Pratašas į Lietuvą iš Čikagos grįžo po ilgos pertraukos. Vienas pirmųjų dalykų, kuriuos jis padarė aplankęs savo bendražygius iš sportinės karjeros laikų – pasiskolino futbolo kamuolį ir valandų valandas jį mušinėdavo kuriame nors Kauno parkų.

"Nebegaliu kitaip, esu futbolo ligonis. Tik pamušinėjęs kamuolį atsigaunu", – juokėsi pašnekovas.

Pasak kauniečio, į Lietuvą jį parvedė rūpesčiai dėl artimųjų sveikatos, tačiau jis pasinaudojo ir reta proga pasimatyti su buvusiais kolegomis iš futbolo vejų. Pirmiausia, Kauno "Kelininko" ekipos veteranais, su kuriais jaunystėje dukart laimėjo tuo metu prestižinę "Tiesos" taurę, ne kartą kopė ant Lietuvos čempionato prizininkų pakylos. Beje, šiame klube savo karjerą dar būdamas paauglys pradėjo ir viena didžiausių šalies futbolo legendų Valdas Ivanauskas. Futbolo jis nepamiršo ir persikėlęs už Atlanto. Kai sveikata nebeleido žengti į aikštę, H.Pratašas susižavėjo kamuolio mušinėjimu. Jis ne kartą tapo įvairių konkursų ir turnyrų Jungtinėse Valstijose nugalėtoju.

"Esu maždaug tris valandas mušinėjęs kamuolį, jo nenuleisdamas ant žemės. Kartą taip eidamas įveikiau 4 mylias, bet tai – ne lygioje trasoje ar stadione, o Čikagos gatvėmis, su šviesoforais ir kitomis kliūtimis", – pasakojo pašnekovas.

Pasak H.Pratašo, jis, kaip tikras futbolo sirgalius, pamažu jau gyvena artėjančio pasaulio čempionato Rusijoje nuotaikomis, kuriame palaikys techniškąją Ispanijos rinktinę.

Čikagoje – tarp gabiausiųjų

Buvęs futbolininkas negyvena vien praeities pasiekimais. 1996-aisiais persikėlęs į Jungtines Valstijas, jis įsikūrė Čikagoje, kur daugelį metų dirba fabrike ir perduoda savo sportinę patirtį jaunesnėms kartoms.

"Taip jau susiklostė, kad visa mūsų didelė šeima, susijusi su sportu. Aš futbolininkas, mano žentas Laimis Prižgintas – buvęs neprastas imtynininkas, o dabar didžiausias viltis dedame į anūką", – pasakojo lietuvis.

Apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėliais būtų tikras mūsų visų svajonės išsipildymas.

Su H.Pratašo vaikaičiu Martinu Prižgintu viltis sieja ne tik artimieji, bet ir profesionalūs klubai. Nors berniukui tik – devyneri, jis laikomas vienu didžiausių Čikagos ledo ritulio talentų. Neseniai lietuvis įveikė nuožmią konkurenciją ir pateko į NHL klubo "Chicago Blackhawks" vaikų rinktinę. Į klubo perspektyviausių Čikagos ir apylinkių žaidėjų peržiūrą buvo susirinkę per 200 jaunučių, iš kurių treneriai iš pradžių atsirinko 50, o vėliau tik 17 gabiausiųjų. Tarp jų ir lietuviuką.

Pasak specialistų, M.Prižgintas iš bendraamžių išskiria ir įspūdingais fiziniais duomenimis, ir žaidimo technika. Su "Junior Blackhawks" rinktine lietuvis liepos pradžioje vyks į Kanadą, kur dalyvaus didžiausiame visos Šiaurės Amerikos talentų turnyre.

Svajonė – Lietuvos rinktinė

Pasak H.Pratašo, Martinas su ledo rituliu draugauja jau penkerius metus. Pačiūžas jis užsimovė būdamas vos ketverių Čikagos "Sabres" klube Nepervilyje. Tad nenuostabu, kad iki devynerių sukaupė didelę treniruočių ir varžybų patirtį, kuria išsiskiria iš bendraamžių. Dabar lietuvis treniruojasi tris keturis kartus per savaitę, o savaitgaliais dalyvauja varžybose.

"Nežinau, ar senelio genai persidavė ir anūkui, bet Martino perspektyvą įžvelgia ne vienas ir ne du specialistai. Tiesa, progresas nebūtų įmanomas be mūsų tautiečių, rėmėjų pagalbos. Juk vien jo treniruotės profesionaliame klube kainuoja ne vieną ir ne du tūkstančius JAV dolerių per metus", – teigė H.Pratašas.

Talentingą tautietį ir finansiškai, ir morališkai palaiko didelis ledo ritulio entuziastas, įmonės "Baltic Auto Shipping" vadovas Andrius Presniakovas, už Atlanto subūręs ir lietuvių ekipą "Baltics".

Prie M.Prižginto tobulėjimo prisidėjo ir jo fiziniu pasirengimu vasaros sporto stovykloje Lemonte besirūpinęs Aurimas Matulevičius. Šis specialistas Lietuvoje yra dirbęs ir LKL čempionate, treniruodamas tuometį Panevėžio "Techaso" klubą.

"Visi į Martino karjerą dedame po savo kruopelę. Kas žino, gal ateityje turėsime dar vieną žaidėją stipriausioje pasaulio ledo ritulio lygoje NHL. O kada nors apsivilkti Lietuvos rinktinės marškinėliais būtų tikras mūsų visų svajonės išsipildymas", – pripažino H.Pratašas.

GALERIJA

  • Konkurencija: M.Prižgintas, pranokęs beveik 200 konkurentų, buvo atrinktas į NHL klubo „Chicago Blackhawks“ jaunučių komandą.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Dauksa Kaunas

Henrikas Pratašas susisiek su Dauksu šeimyna buvę tavo kaimynai

Dauksa

Henrikas Pratašas

rex

kvedaro - lialkos, kelininko laikai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS