Rankinio lyderiams metai buvo geri | kl.lt

RANKINIO LYDERIAMS METAI BUVO GERI

Lietuvos rankinio federacija išdalijo geriausiems 2018-ųjų šalies rankininkams skirtus prizus. Geriausiu šalies rankininku trečius metus iš eilės išrinktas Zaporožės "Motor" klube žibantis Aidenas Malašinskas, geriausia rankininke tapo Kauno "ACME-Žalgirio" lyderė Audinga Kniubaitė, o metų proveržiu pripažintas Vilniaus VHC "Šviesoje" rungtyniaujantis Karolis Antanavičius.

Pirmą kartą surengtuose "Metų proveržio" nominacijos rinkimuose buvo du aiškūs lyderiai – K.Antanavičius bei Vilniaus "Eglė-SM Tauras" rankininkė Aušra Šponė. Po atkaklios kovos kelių balsų skirtumu šioje kategorijoje pranašesnis buvo VHC "Šviesa" atstovas K.Antanavičius. 21-erių rankininkas 2018 m. su klubu pasiekė Lietuvos rankinio lygos finalą ir pateko į simbolinį geriausių lygos rankininkų septynetuką. Vasarą K.Antanavičius su Lietuvos jaunimo (iki 20 metų) rinktine dalyvavo Europos jaunimo čempionato B diviziono kovose ir tapo rezultatyviausiu varžybų rankininku. Per šešerias rungtynes kairysis pusiau kraštas kamuolį į varžovų vartus siuntė net 44 kartus.

Rudenį "Šviesa" startavo ne tik Lietuvos čempionate, bet ir Baltijos pirmenybėse bei EHF "Iššūkio" taurės varžybose. Šalies čempionate sostinės ekipa po 9 turų užima trečią vietą, o 58 įvarčius pelnęs K.Antanavičius rezultatyviausių lygos žaidėjų sąrašuose yra penktas. Baltijos rankinio lygos B grupėje "Šviesa" po pirmojo rato dalijasi 1–2 vietas su HC "Tallinn" ekipa, o EHF Iššūkio taurėje įveikė du etapus ir pateko tarp 16 stipriausių ekipų. Baltijos lygos pirmenybėse K.Antanavičius per penkerias rungtynes pelnė 36 įvarčius ir tarp rezultatyviausių žaidėjų užima 4 vietą. "Iššūkio" taurėje 21-erių rankininkas per ketverias rungtynes pasižymėjo jau 32 kartus.

"Manau, kad praėję metai buvo vieni geriausių mano karjeroje. Aišku, visada gali būti geriau, bent jau kol nėra pasiekti maksimalūs tikslai. Vis dėlto su "Šviesa" praėjusiame sezone Lietuvos rankinio lygoje užėmėme antrą vietą, aš patekau į geriausių lygos žaidėjų simbolinę rinktinę. Tiek man, tiek ir komandai tai buvo labai geri pasiekimai. Europos jaunimo čempionato B divizione tapau rezultatyviausiu žaidėju, bet Lietuvos rinktinė užėmė tik šeštą vietą ir į aukštesnį divizioną nepateko. Metų pabaiga taip pat buvo nebloga. Su "Šviesa" sėkmingai žaidėme Lietuvos ir Baltijos šalių rankinio pirmenybėse, o EHF Iššūkio taurės varžybose patekome į aštuntfinalį. Tai tikrai geri pasiekimai", – "Vilniaus dienai" sakė K.Antanavičius.

– Karoli, pats esi uteniškis, bet pastaruosius tris sezonus žaidi Vilniaus "Šviesos" komandoje. Kokie keliai tave atvedė į sostinę?

– Iš tiesų, gimiau ir augau Utenoje, o į Vilnių persikėliau pradėjęs studijas buvusiame Lietuvos edukologijos universitete, dabar vadinamame Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademija. Tiesa, su "Šviesos" komanda susipažinau kiek anksčiau. Dar besimokydamas vidurinėje mokykloje važinėjau į Vilnių, dalyvavau treniruotėse, rungtynėse. Norėjosi eiti į priekį, išmėginti jėgas aukštesnio lygio komandoje.

– Kodėl pasirinkai rankinį, o ne kurią nors kitą sporto šaką?

– Vaikystėje išmėginau ne vieną sporto šaką, žaidžiau ir krepšinį, ir futbolą. Bet atradau save rankinyje. Man patinka fizinis, kontaktinis sportas, be to, man tikrai gerai sekėsi rankinio aikštelėje. Būdamas 13–14 m. jau tvirtai žinojau, kad savo gyvenimą siesiu su rankiniu.

Tikiuosi, kad šie metai bus dar geresni ir su komanda sieksime aukščiausių rezultatų visuose turnyruose.

– 2018-uosius vadini vienais geriausių karjeroje. Ar galėjo metai būti dar geresni?

– Visada gali būti geriau, kol nėra pasiekti maksimalūs tikslai. Bet praėję metai tikrai buvo geri – tiek man, tiek ir komandai.

– Šį sezoną EHF Iššūkio taurės turnyre įveikėte Kauno "Granitą-Karį" ir "Bodo HK" komandą iš Norvegijos. Kas lėmė tokį sėkmingą "Šviesos" žygį Europoje?

– Visų pirma, Europos taurių turnyro skonį pajautėme dar 2017 m. Pamenu, kad debiutinėse rungtynėse savo aikštėje tik vienu įvarčiu pralaimėjome "Dynamo-Victor" ekipai iš Rusijos, bet išvykoje patyrėme skaudžią nesėkmę 12 įvarčių persvara. Tai buvo rimta pamoka, supratome, kad negalima nuvertinti varžovų. Šį sezoną Iššūkio taurėje startavome dvikova su Kauno "Granitu-Kariu". Laimėjome abejas rungtynes, o trečiame etape po įspūdingai sužaistų pirmų rungtynių Vilniuje įveikėme ir "Bodo HK" komandą iš Norvegijos. Buvome tikrai gerai pasirengę, užsivedę. Vilniuje sužaidėme bene geriausias sezono rungtynes, nepalikome jokių šansų varžovams. Aišku, atsakomosiose rungtynėse buvo sunku, bet pavyko atsilaikyti ir pasiekti bendrą pergalę.

– Vasario 9 ir 16 d. EHF Iššūkio taurės turnyro aštuntfinalyje jūsų laukia susitikimas su RK "Borac m:tel" komanda iš Bosnijos ir Hercegovinos. Ką žinote apie varžovus?

– Mūsų laukia labai rimtas priešininkas. Bosniai propaguoja kietą, fizine jėga grindžiamą rankinį. Bus sunku, bet tikrai eisime į aikštę, žaisime, kovosime ir sieksime pergalės. Iššūkio taurėje įtampa ir jaudulys yra gerokai didesni nei Lietuvoje, nors ir mūsų šalies čempionate susitikus su "Dragūnu", "Granitu" ar Alytaus "Varsa" būna labai rimta kova. Žiežirbos lekia ir susitikus su HV "Vilnius" komanda. Visgi tai yra derbis, jo metu negali būti jokio atsipalaidavimo, turi būti nusiteikęs sunkiai kovai.

Tikiuosi, kad šiais metais mes pasieksime dar ne vieną pergalę. Juo labiau kad geri komandiniai rezultatai padidintų ir miesto valdžios, ir eilinių vilniečių susidomėjimą rankiniu. Iš tiesų, šiuo metu esame nelabai matomi, mus temdo krepšinis ir futbolas. Be abejo, norisi, kad į rungtynes ateitų daugiau žmonių, kad ir miesto vadovai užsuktų, pasidomėtų, kaip mums sekasi. Kita vertus, mes žaidžiame buvusio Lietuvos edukologijos universiteto sporto salėje, ji nėra pritaikyta didelėms žiūrovų auditorijoms. Manau, kad turėdami geresnę infrastruktūrą galėtume kurti ir geresnį, patrauklesnį reginį. Tačiau viskas vis tiek prasideda nuo komandos rezultatų. Jei Lietuvos rankinio rinktinė patektų į finalinį pasaulio ar Europos čempionatą, padidėtų ir dėmesys rankiniui. Bet tokių pasiekimų dar teks palaukti.

– Kokie paties tolesni planai?

– Šiuo metu studijuoju VDU Švietimo akademijoje, bet ateityje norėčiau žaisti rankinį profesionaliai, išvykti į užsienį. Man patinka Vokietija, šioje šalyje rankinis labai populiarus, klubų rungtynes stebi pilnos arenos. Jei viskas gerai susiklostys, tikiu, kad ateityje turėsiu galimybę ir aš dalyvauti aukščiausio lygio rankinio kovose. Bet tai tolesnio karjeros etapo reikalai. Kalbant apie Lietuvą, kaip ir kiekvienas žaidėjas, svajoju patekti į nacionalinę šalies rinktinę. Jaunimo rinktinių etapas jau baigtas, liko tik vyrų rinktinė. Suprantu, kad nebus paprasta, bet stengsiuosi, dirbsiu ir darysiu viską, kad galėčiau ginti Lietuvos garbę tarptautinėje arenoje.

KOMENTARAS

Raimondas Maldžius

VHC "Šviesa" treneris

Karolis yra gana retas jauno žmogaus pavyzdys, žiauriai motyvuotas, darbštus. Manau, kad jis pats jaučia, jog turi galimybių ir talento, bet šias savo savybes jis papildo sunkiu darbu treniruotėse.

Per praėjusius metus Karolis tapo svarbiu mūsų komandos žaidėju. Manau, kad būtent už indėlį į komandos rezultatus jam ir buvo skirtas "Metų proveržio" apdovanojimas. Jis dar tikrai jaunas, bet net ir lygos mastu – svarbus žaidėjas. Kita vertus, kadangi rankinis – komandinis sportas, reikia atiduoti duoklę ir komandai, kuri tinkamai išnaudoja jo galimybes.

Šį sezoną "Šviesa" demonstruoja neblogus rezultatus Lietuvos rankinio lygoje, taip pat pretenduoja į atkrintamąsias varžybas Baltijos rankinio lygoje. Vasarį mūsų laukia ir EHF Iššūkio taurės aštuntfinalio etapo akistata su RK "Borac m:tel" komanda iš Bosnijos ir Hercegovinos. Manau, kad pagal dabartinę sportinę formą mums tai yra įveikiamas varžovas, bet labai didelę reikšmę turės pirmų rungtynių Vilniuje baigtis. Kita vertus, pasiekdami trečią Iššūkio varžybų etapą mes ir taip jau padarėme didelį darbą. Nors visada norisi, kad būtų tik daugiau ir geriau.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS