Sartų lenktynių dirigento batuta šiemet patikėta R. Pikauskui | kl.lt

SARTŲ LENKTYNIŲ DIRIGENTO BATUTA ŠIEMET PATIKĖTA R. PIKAUSKUI

  • 0

Tik dvi savaitės beliko iki ristūnų žirgų lenktynių „Sartai 2018“, kurios pagal nusistovėjusias šimtametes tradicijas Dusetose rengiamos pirmąjį antrojo mėnesio šeštadienį.

Spustelėjęs šaltukas ir iš dangaus pagaliau pabiręs tikrosios žiemos atributas - sniegas - optimistiškai nuteikė šventę organizuojančių žemės ūkio ministerijos kartu su Zarasų rajono savivaldybe suburtą varžybų organizacinį komitetą ir būrį talkininkų, ko ne kasdien pateikiančių džiugių naujienų apie atliktus pasirengimo šiai šventei darbus.

Netenka abejoti, kad šeštadienį, vasario 3-ąją, Dusetose vėl šurmuliuos ne tik ši( Aukštaitijos kampeli( garsinanti, gausybe( žirgu( mylėtojų sutraukianti šventė „Sartai 2018“, šiemet įtraukta į valstybės atkūrimo 100-čiui skirtų renginių sąrašą.

Kad ši šventė paliktų puikius įspūdžius ir žiūrovams, ir sportininkams, nemažai išmonės bei atidos tenka pademonstruoti teisėjų kolegijai, kuriai Dusetose šiemet vadovaus žirgų sporto entuziastams gerai pažįstamas Romaldas Pikauskas.

„Lenktynių dirigento batutą nedvejodamas perduodu į patikimas rankas. Kolega Romaldas - konkretus ir patyręs šios sporto šakos specialistas, vienodai reiklus varžybų dalyviams, visada besilaikantis varžybų reglamento ir taisyklių“, - sakė respublikinės lenktyninių žirgų lygos direktorius Vidmantas Isoda, pernai pats vadovavęs ristūnų lenktynėms Dusetose.

58-erių R. Pikauskas Vilniaus politechnikume studijavo autotransporto specialybę, o dabar dirba VĮ „Turto banko“ NT departamente, tačiau didžiausi jo pomėgiai - ristūnų žirgų sportas, automobiliai bei, kaip ir daugumos lietuvių - krepšinis, nesikeičia jau daugelį metų.

Respublikinėje lenktyninių žirgų lygoje Romaldas teisėjauja nuo šio tūkstantmečio pradžios. Vien Dusetose vykstančiose ristūnų lenktynėse, pagrįstai laikomose tikru žirginio žiemos sporto perlu, R. Pikauskas net penkis kartus buvo skiriamas varžybų vyriausiuoju teisėju, keturis - vyriausiojo teisėjo pavaduotoju, kartą - teisėju.

Ar sunku teisėjauti žirgų lenktynėms ir kokie svarbiausi jų momentai neturi praslysti pro budrią arbitro akį?

„Tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog lengva, - sako R. Pikauskas. - Žirgų lenktynėse irgi kunkuliuoja nesuvaidintos aistros, o ir vadeliotojas, ir žirgas - gyvi organizmai, turintys savo charakterį, įpročius ir įgeidžius, tačiau svarbiausias teisėjų uždavinys - griežtai laikytis patvirtintų taisyklių, fiksuoti visų dalyvių visus nusižengimus, o važiavimo metu priimti labai greitus ir, svarbiausia, teisingus sprendimus“.

Lenktynių vyriausiasis teisėjas neslepia, jog nebe sunkiausia skirti griežčiausias bausmes (šalinimą iš lenktynių) radus žirgo teigiamą dopingo testą, o važnyčiotojo - teigiamą alkoholio testą ar grubų elgesį teisėjų, žirgo atžvilgiu.

Bene dažniausia pasitaikantys šiame sporte pažeidimai, pasak R. Pikausko, - tai tako keitimas iki starto linijos, krosingas (važiavimo krypties keitimas trukdant kitiems dalyviams), krypties keitimas finišo tiesiojoje, nepasitraukimas dešinėn žirgui sušuoliavus, neatsargus važiavimas, vadelių paėmimas į vieną ranką, trukdymas šalia važiuojančiam žirgui, važiavimas zigzagais, šūkavimai, keiksmai.

Vyriausiasis teisėjas džiaugiasi, jog absoliuti dauguma į Dusetas atvykstančių žiūrovų supranta šį gražų ir mielą akiai sportą, todėl papildomų paaiškinimų jiems nereikia.

Lenktynėse dirbantys teisėjai nepasikliauja vien budria savo akimi. Jų darbą gerokai palengvina nauja starto mašina, kuri vasario 3-ąją irgi bus Dusetose. Ji sumontuota galingo „Ford“ visureigio bazėje, o jos išskleidžiamų 16 metrų sparnų plotis leidžia vienoje, pirmojoje linijoje rikiuoti net 8 žirgus, kurių kiekvienam tenka 2 metrų pločio starto takelis.

Anksčiau tokia prabanga galėdavo naudotis tik šešių žirgų vadeliotojai.

Starto teisėjams yra įrengtos dvi vietos automobilio gale, iš kurių jie gali patogiai stebėti starto eigą ir užtikrinti taisyklių laikymąsi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS