V. Aleknos įpėdinis užsibrėžė įspūdingą ribą | kl.lt

V. ALEKNOS ĮPĖDINIS UŽSIBRĖŽĖ ĮSPŪDINGĄ RIBĄ

Virgilijus Alekna kelis kartus giliai iškvėpė, žaismingai, it mažą paukščiuką, pačiupo diską ir paleido jį į S.Dariaus ir S.Girėno stadiono tolius. Švystelėjo taip, kad įrankis praskriejo per 73 m ribą. Praėjusį savaitgalį, praėjus beveik septyniolikai metų, toje pat arenoje savo asmeninį rekordą pasiekė olimpinio čempiono įpėdinis Andrius Gudžius.

Aplenkė ir trenerį

26 metų 2 m milžinas diską nuskraidino 68 m 61 cm. Kol kas gerokai mažiau nei V.Alekna, tačiau buvusiam pasaulio jaunimo čempionui tai asmeninis rekordas. Be to, Kaune vykusiose Lietuvos lengvosios atletikos federacijos (LLAF) taurės varžybose pasiektas rezultatas – šiemet antras pasaulyje ir trečias Lietuvos disko metimo istorijoje. Kauniečio šūvis nusileidžia tik dviejų olimpinių čempionų – minėto V.Aleknos (73 m 88 cm) ir Romo Ubarto (70 m 06 cm) – rekordams.

Pagaliau pagerintas ir A.Gudžiaus trenerio Vaclovo Kidyko istorinis pasiekimas (68 m 44 cm).

Buvo 99 proc. džiaugsmo ir 1 proc. apmaudo, kad krito mano rezultatas.

"Ką tada jaučiau? Buvo 99 proc. džiaugsmo ir 1 proc. apmaudo, kad krito mano rezultatas, – juokėsi V.Kidykas. – Jei atvirai, smagu, kad mokinys pralenkė mokytoją."

"Ar galiu sakyti, kad pasiekiau sportinės formos viršūnę? Ne, į ją taikoma per pasaulio čempionatą. Šiemet pirmą sykį buvome pakėlę sportinės formos piką per varžybas Birštone, kai mečiau 67 m, bet tada sąlygos nebuvo dėkingos", – neišnaudotų rezervų įžvelgė atletas.

Taikysis į 70 m

Disko metikas džiaugėsi varžybose Kaune buvusiomis geromis sąlygomis – jo atstovaujamai rungčiai palankiu vėju ir šiluma.

"Sąlygos disko metimui buvo neblogos, vėjas gal truputį vėsokas, bet kadangi mano fizinė būklė buvo truputį prastesnė nei Birštone, geros oro sąlygos kompensavo viską, – lengvoji.lt aiškino A.Gudžius. – Po rekordinio metimo stengiausi labiau, daugiau dėmesio skyriau metimui, paremtam jėga, o ne technika. Atsirado šiokios tokios klaidelės, vėjas sukosi ir pūtė tai iš priekio, tai iš nugaros, todėl nebepavyko pagerinti rezultato."

Iš Vilkijos kilusio sportininko tikslai – ambicingi. Olimpinių žaidynių finalininkas neslepia, kad viliasi dar šią vasarą perkopti 70 m ribą.

"Jau Kaune tikėjausi 70 m, bet kažkaip jaučiu nuovargį po darbo. Neišeina susprogti fiziškai tada, kai reikia. Tikiuosi, kad kitose varžybose pasitaikys neblogos oro sąlygos ir šiemet tikrai kažkur užkabinsiu 70 m", – kalbėjo A.Gudžius.

Vyks į Izraelį

Geriausias Lietuvos sezono rezultatas buvo pasiektas ir moterų disko metimo rungtyje: varžybas net penkioliktą kartą laimėjo Zinaida Sendriūtė – 58 m 83 cm.

"Penkioliktą kartą laimėta LLAF taurė – solidus rezultatas. 20 kartą būtų dar solidžiau (juokiasi). Šiaip situacija visiškai nejuokinga, nes per ilgai nėra konkurencijos. Ji yra, bet minimali", – sakė Z.Sendriūtė.

Dėl smulkių traumų nedalyvaujant Europos šuolio į aukštį čempionei Airinei Palšytei ir neseniai įspūdingą šalies ieties metimo rekordą pasiekusiam vilniečiui Edžiui Matusevičiui, kiti Lietuvos rinktinės kandidatai kovėsi dėl vietos nacionalinėje ekipoje. Mat remiantis rezultatais LLAF taurės turnyre, bus sudaryta rinktinė, birželio 24–25 d. Tel Avive (Izraelis) dalyvausianti Europos komandinio čempionato antros lygos varžybose.

Dviejose rungtyse jėgas išbandė septynkovininkė Austra Skujytė. Šiemet baigti karjerą planuojanti dviejų olimpinių žaidynių prizininkė vėl sužibėjo rutulio stūmimo rungtyje (16 m 50 cm – pirma vieta), bet ieties metimo rungtyje parodytu rezultatu neliko patenkina: 45 m 13 cm ir užimta vos šešta pozicija.

"Žinojau, kad rutulio stūmimo rungtyje galiu gerai pasirodyti, bet, kaip visada, pritrūko bandymų. O ieties metimas klostėsi taip pat, kaip ir pernai – tada irgi metėme į vėją. Paskutiniu bandymu kažkaip 45 m įveikiau, bet rezultatas neįspūdingas", – pasirodymą federacijos interneto svetainei reziumavo A.Skujytė.

Veteranė užsiminė vis dar jaučianti Achilo sausgyslės skausmus.

Persikėlė iš Švedijos

Geriausią šio amžiaus rezultatą Lietuvoje pasiekė 3000 m bėgęs Simas Bertašius – distanciją įveikė per 8 min. 6,72 sek. Varžybas skambiu akordu baigė Lietuvos lengvosios atletikos sezono sensacija vadinama Aina Grikšaitė. Andrejaus Tolstiko auklėtinė trišuolio rungtyje nušoko 13 m 82 cm. Tai antras geriausias rezultatas Lietuvoje per visą istoriją.

22 metų A.Grikšaitė nuo mažens gyvena Švedijoje, o į Lietuvą persikėlė tik praėjusį rudenį. Neįtikėtinu tempu progresuojanti lengvaatletė atėmė sezono lyderės vardą iš šalies rekordininkės Dovilės Dzindzaletaitės.

"Prieš pusmetį atvykau į Lietuvą studijuoti pagal "Erasmus" studentų mainų programą. Neturėjau didelių planų, tiesiog norėjau treniruotis. Galvojau, kad net nerasiu trenerio, bet susiklostė labai gerai", – prisiminė daugiau kaip 1,5 m asmeninį rekordą per metus pagerinusi A.Grikšaitė.

Iki kitų metų Europos čempionato normatyvo trišuolininkei pritrūko vos 8 cm. A.Grikšaitė neslepia, kad šiemet tikisi šalies garbę ginti Europos komandiniame čempionate Izraelyje.

LLAF taurės varžybose taip pat paaiškėjo stipriausi klubai. Tradiciškai čempionais tapo Vilniaus sporto klubo "Cosma" lengvaatlečiai (21 360 taškų), aplenkę VŠĮ "Kauno maratoną" (20 799 tšk.) ir Klaipėdos lengvosios atletikos sporto klubą "Nikė" (20 224 tšk.).

GALERIJA

  • V. Kidykas
Evaldo Šemioto nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS