E. Žukauskas: nusirito psichologinis akmuo | kl.lt

E. ŽUKAUSKAS: NUSIRITO PSICHOLOGINIS AKMUO

Mažiau rūškanų veidų, daugiau šypsenų ir pokštų – taip atrodė Kauno "Žalgirio" komandos drabužinė po ketvirtosios pergalės Eurolygos turnyre. Žalgiriečiai pripažino: sėkmingas mačas savo arenoje nurito juos slėgusį įtampos akmenį.

Galingas "Žalgirio" šuolis 18:0 dar iki pertraukos pakirpo Milano "AX Armani Olimpia" žvaigždyno sparnus ir nutiesė tiltus į pergalę 83:78. Lietuvos čempionai nutraukė nemalonią šio sezono tradiciją – nesėkmių namuose seriją.

"Šios pergalės žalgiriečiams labai reikėjo ne tik dėl padėties turnyro lentelėje, bet ir kad įgytų pasitikėjimo ateičiai", – įsitikinęs buvęs žalgirietis Eurelijus Žukauskas.

– Kertiniu rungtynių momentu tapo žalgiriečių laimėta atkarpa antrą kėlinį 18:0. Eurelijau, kas lėmė tokį spurtą?

– Milaniečiai žaidė po vieną, piktnaudžiavo individualiais veiksmais, mėtė pro šalį. Jie nepasinaudojo ir Artūro Gudaičio galimybėmis. Todėl mūsiškiai galėjo atitrūkti. O susikrovę nemažą pranašumą jie jau užtikrintai perėmė iniciatyvą. Ta atsarga labai pravertė, kai Milano komanda pakilo į šturmą ir ėmė sparčiai vytis.

– Kiek mačo baigtį įtakos turėjo vidurio puolėjų dvikova?

– Brandonas Daviesas atakuodamas sužaidė beveik idealiai – pelnė 27 taškus, surinko 35 naudingumo balus. Jo oponentas iš Milano klubo A.Gudaitis taip pat yra gerokai patobulėjęs, ir tai matėme. Artūras tapo galingu puolėju, gerai pasinaudojančiu jam suteikiamu žaidimo laiku. Tiesa, B.Daviesas prieš lietuvį ir kitus aukštaūgius efektyviai panaudojo greitį.

– Ar galima teigti, kad B.Daviesas jau grįžo į pernykštes vėžes, kai tapo vienu geriausių Eurolygos vidurio puolėjų?

– Matyti, kad jis jau įsibėgėjo, nes sezonui prasidėjus atrodė kur kas kukliau. Tas pats buvo ir pernai. Lėta pradžia ir galinga antroji sezono dalis. Iš esmės tai yra suprantama, nes vidurio puolėjas priklausomas nuo gynėjų, o "Žalgiris" prieš sezoną pakeitė visus savo įžaidėjus. Todėl ir jiems reikia priprasti prie Brandono veiksmų, ir pačiam amerikiečiui prisiderinti prie vadinamųjų mažiukų.

– Baimintasi, kad "Žalgiriui" gali skaudžiai atsiliepti Pauliaus Jankūno sveikatos problemos. Tačiau A.Daviesas, Antanas Kavaliauskas ir kiti aukštaūgiai puikiai pavaduoja komandos kapitoną. Ką jūs manote?

– Man asmeniškai labai patinka ir Aaronas White'as. Amerikietis visuomet žaidžia naudingai, retai klysta, nors ne visada būna labai rezultatyvus ar pastebimas. Žinoma, P.Jankūnas taip pat labai praverstų. Ypač žaidžiant lemiamas rungtynių atkarpas, kurias pernai žalgiriečiai, kaip sakoma, ištraukdavo, o šiemet dažnai klupinėja. Lemiamomis akimirkomis labai daug lemia didžiulė krepšininkų patirtis, gudrūs veiksmai. To Pauliui netrūksta.

– Kaip ir A.Gudaitis, milaniečių gretose itin pastebimas buvo Mindaugas Kuzminskas, Kaune sužaidęs geriausias sezono rungtynes. Kas lemia, kad lietuviai namuose neretai pasirodo net geriau nei turimos galimybės?

– Gal Mindaugas "Žalgirio" arenoje turėjo savo palaikymo komandą, todėl labiau stengėsi (juokiasi – aut. past.). Kita vertus, "AX Armani Olimpia" – metikų kolektyvas, nelabai mėgstantis dalytis kamuoliu, todėl kartais Mindaugas jo tiesiog negauna. O be kamuolio taškų nepelnysi. Vis dėlto lietuvis – buvęs NBA žaidėjas, todėl jo meistriškumas abejonių nekelia.

– Artimiausią turą ateinantį ketvirtadienį žalgiriečiai namuose priims Pirėjo "Olympiakos". Tikriausiai galima tikėtis principinio mūšio, nes graikai tikrai nepamiršo praėjusį sezoną "Žalgirio" skelto netikėto antausio ketvirtfinalyje?

– Dabar nesvarbių rungtynių nėra, nes pralaimėjus vieną mačą galima nukristi net ne viena ar dviem pozicijomis žemyn. Gerai tai, kad žalgiriečiai dvikovą su "Olympiakos" pasitiks be psichologinės įtampos ir galės susikaupti tik žaidybiniams aspektams. Kita vertus, "Olympiakos" irgi įsižaidė, neatsitiktinai praeitą turą jie įveikė Eurolygos čempioną Madrido "Real". Tačiau viskas vyks "Žalgirio" arenoje, kur turėsime papildomą vadinamąjį šeštą žaidėją – savo žiūrovus. Jei dar pavyks pasinaudoti savo didžiausiais rezervais – Edgaru Ulanovu ir Artūru Milakniu, kurių indėlio kol kas šiek tiek pasigendu, viskas bus gerai.


Treneriai

Šarūnas Jasikevičius ("Žalgiris"): "Prieš mačą buvo daug kalbų, jautėme spaudimą dėl nesėkmių namie. Dabar turėtų būti kažkiek lengviau. Tačiau žaidimas greitai labai nepasikeis. Eurolygoje mes turime kiekvieną kartą perlaužti save, padaryti viską, ką užsibrėžėme. Šįkart mes nedalijome taškų už dyką."

Simone Pianigiani ("AX Armani Olimpia"): "Rungtynių baigtį nulėmė antrasis kėlinys, kai praradome ritmą. Mums trūko kelių traumuotų žaidėjų. Tad gerai, kad kovėmės iki pabaigos, bet pritrūkome taškų. Mūsų komandos lietuviams priekaištų neturiu, jų darbo etika – aukščiausio lygio. Kartais jie žaidžia sėkmingiau, kartais – nelabai, bet visada stengiasi būti naudingi komandai."

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS