A. Guoga – apie naują klubo kelią, pamatus klojantį D. Adomaitį ir finansų stygių | kl.lt

A. GUOGA – APIE NAUJĄ KLUBO KELIĄ, PAMATUS KLOJANTĮ D. ADOMAITĮ IR FINANSŲ STYGIŲ

Pirmadienį Vilniaus „Ryto“ klubo žaidėjai, treneriai ir vadovai turėjo neeilinį susirinkimą. „Komanda atsidūrė tam tikroje kryžkelėje, tad atėjo laikas ir man pasikalbėti su ja“, – sakė klubo prezidentas Antanas Guoga.

45-erių verslininkas, nors oficialiai ir neturi „Rytą“ valdančios viešosios įstaigos dalių, vadovybėje pastaruoju metu yra vienas pagrindinių veidų.

Todėl po sunkaus periodo, kai sostinės ekipa pralaimėjo trejas Europos taurės „Top 16“ etapo rungtynes ir susikomplikavo šansus patekti į kitą etapą, jis nusprendė užvesti žaidėjus kovai.

Vienas iš pagrindinių jo kalbos akcentų buvo tai, kad visą virtinę permainų išgyvenusioje komandoje jų bus mažiau. Tai buvo patvirtinimas, kad trenerio Dainiaus Adomaičio kėdė nė kiek nebraška.

„Treneris mūsų komandoje yra ilgam. Mes Dainių matome kaip žmogų, kuris gali statyti komandos pamatus. Mūsų ekipa nėra tokia, kuri keičia trenerius po blogų rungtynių“, – kalbėjo Guoga.

Nepaisant sunkumų, einame į priekį.

Pirmadienį „Ryto“ arenoje duotame interviu „Ryto“ prezidentas taip pat kalbėjo apie klubo sunkumus Europos taurėje, biudžetų skirtumus bei norą surasti daugiau komandos savininkų.

– Ką manote apie sunkų pastarąjį mėnesį „Ryto“ klubui? – paklausėme Guogos.

– Iš tikrųjų, jis nėra labai blogas. Jei pora metimų būtų įkritę, būtų labai geras. O kai tie metimai neįkrenta, ypač prieš geriausią grupės komandą, ne toks geras tas mėnuo. Bet svarbiausia yra gera atmosfera, kai nepaisant sunkumų, einame į priekį. Yra ilgalaikė strategija ir mes jos laikomės bei ją vykdome.

– Prieš išvyką į Belgradą komandai sakėte motyvacinę kalbą. Kokius žodžius parinkote?

– Sakiau, kad treneris mūsų komandoje yra ilgam. Mes Dainių matome kaip žmogų, kuris gali statyti komandos pamatus. Mūsų komanda nėra tokia, kuri keičia trenerius po blogų rungtynių. Klubo ilgalaikė strategija yra auginti kuo daugiau jaunų lietuvių, turėti jaunimo komandas.

Dalininkų požiūris yra tas, kad reikia ilgalaikės strategijos. To ir laikysimės. Norime stabilumo, kantrybės. Svarbu, kad žaidėjai neprarastų vilties, dirbtų, stengtųsi, mestų. Ir kai ateis laikas, jie pataikys.

– Jei „Rytas“ nepateks į Europos taurės atkrintamąsias, sezonas bus blogas?

– Matote, nėra jokio fiasko, kai palygini biudžetus – pažiūrėkite, koks „AS Monaco“ ar Berlyno ALBA biudžetas. Galų gale, mes tuo klausimu ženkliai atsiliekame ir nuo Kauno „Žalgirio“. Tai yra savivaldybės indėlis, kiek ji nori investuoti visų vilniečių pinigų.

Daug geresnius rezultatus pasiekti su mažesniais pinigais yra sunku. Tą reikia pripažinti. Mūsų rezultatas, kai esame taip arti, palyginus su visa krepšinio istorija, nėra toks ir blogas. Pralaimėjome per pratęsimą (ALBA komandai, – aut. past.) Galėjo būti kitaip, bet nebuvo. Visi prisiimame atsakomybę, bet tęsiame darbus ir nenuleidžiame rankų.

– Ar manote, kad Dominique'o Suttono situacija išsisprendė teisingai?

– Teisingai. Aš manau, kad mes gražiai išsprendėme jo problemą, išsiskyrėme oriai. Vertiname jį kaip labai gerą žaidėją ir bandėme padėti, kad jis Vilniuje prigytų. Reikėjo bandyti viską, kas įmanoma, kad jis čia liktų. Aš asmeniškai su juo nekalbėjau, tai trenerio darbas.

Klubas dabar nėra toks, kad prezidentas kišasi į jo veiklą. Manau, kai atsisveikinome su Suttonu, klubas atsidūrė tam tikroje kryžkelėje, atėjo laikas ir man pasikalbėti su komanda. Tai buvo pozityvus ir geranoriškas pokalbis, kuriame padarėme nemažą progresą.

– Ar klubas dabar sau gali leisti įsigyti naujoką?

– Dabar turbūt neįsigysime naujoko. Norime turėti stabilią finansinę situaciją ir žiūrėti į ilgalaikes sutartis su tokiais žaidėjais kaip Chrisas Krameris bei lietuviais, kaip Deividas Sirvydis.

Norime daug ilgesnių sutarčių, kad mūsų naujokai, ypač užsieniečiai, taptų bendruomenės dalimi ir galėtų prigyti Vilniuje. Visi bendrai priėjome prie tokio sprendimo. Gal tai kitoks kelias, nei anksčiau būdavo klube, bet tokių greitų ir spontaniškų permainų mes nenorime. Norime, kad jaunimas augtų, žaistų.

– Kaip reagavote į neseniai „Siemens“ arenoje skambėjusį sirgalių švilpimą komandai ir Adomaičiui?

– Tai normalu, čia sportas. Bet reikia būti klube prisiimti atsakomybę, rasti pinigus, galų gale rasti trenerius. Juos kaitalioti po kiekvienų rungtynių galima greitai. Kartais treneris gali turėti ir blogą sezoną. Juk yra daug gerų trenerių su blogais sezonas. Bet jei treneris jaus paramą ir klubo ištikimybę, galima taip augti. Dabar yra augimo metai. Klubas įgauna stabilumą.

Dainius Adomaitis, Pauliaus Peleckio / Fotobanko nuotr.

– Kaip sekasi klubui ieškoti rėmėjų?

– Vis geriau, bet, aišku, jų trūksta. Norėtųsi, kad ateitų daugiau verslininkų, kad jie taptų komandos dalininkais. Klubas yra atviras visiems. Ateikite, būkite klubo dalimi. Aš savo dalis perleidau savivaldybei, tad kiekvienas vilnietis čia turi dalį. Tikiuosi, ateityje turėsime daugiau klubo savininkų, kurie norės jį auginti. Norime konkurencingos komandos, ir su geru biudžetu, ir valdymu. Bet tam reikia pinigų.

– Kokio biudžeto reikėtų, kad „Rytas“ būtų konkurencingas?

– Jei būtume konkurencingi, būtų gerai visai Lietuvai. „Žalgirio“ biudžetas yra beveik 11 mln. ir turbūt vėl smarkiai augs. Dar matome, kad jiems duoda areną, duoda užsidirbti iš arenos, savivaldybė skiria didesnę paramą. Tai yra kokie penki ar šeši milijonai eurų. Mes atsiliekame stipriai.

Savivaldybės indėlis turi augti. Bus, tikėkimės, naujas meras Vilniuje, bus nauja taryba. Jie turės spręsti, kokios yra Vilniaus ambicijos. Tai atsiperka reklama ir įvaizdžiu. Turime priartėti prie „Žalgirio“, nes turbūt niekada nebuvome tiek atitrūkę. Žiūrint į senesnius laikus, „Ryto“ biudžetas netgi buvo didesnis. Dabar tai kardinaliai pasikeitė. Aišku, dėl savivaldybės požiūrio.

– Teko girdėti, kad po pasitraukimo iš direktoriaus pareigų, Darius Gudelis jums siūlė savo dalis. Tai tiesa?

– Visos dalys yra atviros, bet vieno manęs neužtenka. Nesame oligarchų šalis. Nebent būtų kažkoks oligarchas, kuris galėtų numesti dešimt milijonų ir tada klubas iš jų gyventų. Bet taip nėra. Turėti dešimties ar penkiolikos milijonų biudžetą reikia nemažai rėmėjų.

Kad būtų aišku – klubas yra atviras. Visos dalys yra siūlomos. Dabar esu tik klubo prezidentas, bet ateityje... Kaip sakiau, nenoriu būti vienas dalininkas, mums reikia daugiau žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Gintas

Verksnys, jau laikas kelnes keist į sijoną.

kova

sedi guoga issidrebes kaipkiaule isvertes pilva didisys seimininkas

kaunietis

Iš dviejų šalies krepšinio grandų, Žalgirio ir Neptūno, pastarasis turi už daugiausiai iš vidutiniokų [ Rytas, Lietkabelis, Pieno žvaigždės ir Juventus ] turintį vilniečių klubą mažiau. Tai ką jam reikia kalbėti ? Irgi verkšlenti? Smagu , kai LKLe vidutinio stiprumo kamandos duoda kovos abiems lyderiams, o Neptūnas šiemet visus kartus nukovė absoliutų lyderį [ galima teisinti žalgiriečius dėl jų grafikų, susikaupimo Eurolygoje ir vietiniame čempionate, bet...].NEPATINKA, kai duodamos kovą lyderiui, kai kurie treneriai pasijaučia visažiniai ir pralaimėjimą teisina "žalgiriečių palaikymą iš teisėjų pusės", nors peržiūrėjus įrašą matosi kad taip nėra. Dargi atvirkščiai, matyti jog prie lyderio labiau kabinamasi , nei prie kitos komandos [ žiūrėkime , kaip ginasi uteniškiai - prilipę , trinasi , stumia ar vilniečiai , kai kurie irgi taip pat, o Girdžiūnas ir buvęs žalgirietis centras dar ir visada žingsniuoja, Butkevičius su Bendžiumi tankiai žaidžia ant pražangos ribos...]

SUSIJUSIOS NAUJIENOS